Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για τα ελληνικά διυλιστήρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για τα ελληνικά διυλιστήρια
Επιφυλάξεις εκφράζει η Goldman Sachs για τα εγχώρια διυλιστήρια (Motor Oil, HelleniQ Energy), αποσύροντας μάλιστα τη μετοχή της Motor Oil από τη «buy list» και κατά συνέπεια και από τα «top picks» θέτοντας πλέον «ουδέτερη» σύσταση.

Επιφυλάξεις εκφράζει η Goldman Sachs για τα εγχώρια διυλιστήρια (Motor Oil, HelleniQ Energy), αποσύροντας μάλιστα τη μετοχή της Motor Oil από τη «buy list» και κατά συνέπεια και από τα «top picks» θέτοντας πλέον «ουδέτερη» σύσταση.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την υπεραπόδοση του τίτλου σε σύγκριση με την υπόλοιπη κλαδική αγορά, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, που διατηρεί από την άλλη μεριά, και τη μετοχή της HelleniQ Energy υπό τη σύσταση του «sell». Οι τιμές στόχοι διαμορφώνοντας στα 28,50 ευρώ για τη Motor Oil και στα 7,70 ευρώ για την HelleniQ Energy.

Αναλυτικότερα για τη Motor Oil, επισημαίνει πως ότι η επίδοσή της υποστηρίχθηκε από το ισχυρό μακροοικονομικό περιβάλλον στα περιθώρια διύλισης και την επέκταση της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων (η επιχείρηση ΑΠΕ της Ελλάκτωρ με 493 MW λειτουργικής δυναμικότητας) αυξάνοντας τη δυναμικότητα στο σκέλος των ΑΠΕ σε 773 MW μέχρι το τέλος του 2022 έναντι 279 MW το 2021. Η εισηγμένη στοχεύει επί του παρόντος σε μια δυναμικότητα ΑΠΕ της τάξεως των 2 GW περίπου και 250 εκατ. ευρώ EBITDA από το σκέλος των ΑΠΕ έως το 2030. Ενώ ο αμερικανικός οίκος αναγνωρίζει το σύγχρονο και υψηλής ποιότητας και πολυπλοκότητας διυλιστήριο (βαθμός πολυπλοκότητας 11,54 που θα φτάσει στο 12 - Nelson Complexity Index) της Motor Oil, το οποίο την τοποθετεί σε μια καλή θέση ώστε να συλλάβει οποιαδήποτε διεύρυνση των περιθωρίων μεταξύ των ελαφρών (βενζίνη, ντίζελ) - βαρέων (αργό) προϊόντων πετρελαίου, καθώς και την αναβάθμιση της δραστηριότητας στο χώρο των ΑΠΕ, θεωρεί πως τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης αντικατοπτρίζουν αυτό το γεγονός και συνεπώς αναμένει μια περιορισμένη άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα.

Για τη Motor Oil, ο αμερικανικός οίκος μειώνει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα EBITDA για το 2023 αναμένοντας πλέον να διαμορφωθούν στα 1,128 δισ. ευρώ από 1,141 δισ. ευρώ προηγουμένως, όπως και τις εκτιμήσεις του και για το 2024 στα 776 εκατ. ευρώ από 817 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα EPS αναμένεται να κινηθούν στα 5,03 ευρώ και στα 4,38 ευρώ το 2023 και το 2024.

Για τη HelleniQ Energy, επισημαίνει, πως η σημαντική έκθεσή της στα cracks στα μεσαία αποστάγματα (άνω του 56% του μείγματος παραγωγής) και στα πετροχημικά επηρεάζει την κερδοφορία της και την παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η HelleniQ Energy διαπραγματεύεται επί του παρόντος με δείκτη EV/EBITDA (αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) στο 6,3χ για το 2024, ήτοι υψηλότερα από τα επίπεδα του μέσου όρου της και των ανταγωνιστών της, ενώ προσφέρει μια απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών χαμηλότερη του μέσου όρου για το χρονικό διάστημα 2023 - 2024. Για αυτήν την περίοδο, ο επενδυτικός οίκος βλέπει πιο μέτριες αποδόσεις για τους μετόχους της τάξεως του 6%, χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της Motor Oil που φτάνουν στο 8% περίπου και πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο των πετρελαϊκών εταιρειών που κυμαίνεται στο 12% περίπου. Υπό αυτό το πρίσμα, η Goldman Sachs θέτει σύσταση «sell» καθώς εντοπίζει καλύτερους συνδυασμούς γύρω από την απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών, της μερισματικής απόδοσης, της ανάπτυξης και πιο φθηνών αποτιμήσεων σε άλλες εταιρείες του κλάδου.

Ως προς τα EBITDA για το 2023 ο «πήχης» μπαίνει στα 1,096 δισ. ευρώ (σταθερή εκτίμηση), με τη Goldman Sachs να μειώνει ελαφρώς κατά 1% τις εκτιμήσεις της για το 2024 στα 736 εκατ. ευρώ από 741 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα EPS αναμένεται να κινηθούν στα 1,24 ευρώ και στα 0,90 ευρώ για φέτος και για την επόμενη χρονιά, εκτιμήσεις χαμηλότερες συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα (1,28 ευρώ, 0,95 ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider