Χαλκός: Αναμένεται ιστορική αλλαγή στις τιμές του όσο οδεύουμε προς την καθαρή ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαλκός: Αναμένεται ιστορική αλλαγή στις τιμές του όσο οδεύουμε προς την καθαρή ενέργεια
Ο χαλκός είναι κορυφαίο βαρόμετρο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω της ευρείας χρήσης του.

Μαζί με τη βραχυπρόθεσμη έλλειψη προσφοράς, ο χαλκός πρόκειται να υποστεί μια «μετατόπιση γενεών» όσον αφορά στη ζήτηση καθώς η απανθρακοποίηση αυξάνεται, σύμφωνα με δηλώσεις του Lead Portfolio Manager της BNY Mellon, Al Chu, στο CNBC.

Ο χαλκός είναι κορυφαίο βαρόμετρο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω της ευρείας χρήσης του, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού εξοπλισμού και των βιομηχανικών μηχανημάτων, ενώ είχε ένα δυνατό ξεκίνημα στη χρονιά, δεδομένης της αποδυνάμωσης του δολαρίου και των προσδοκιών των επενδυτών για αύξηση της ζήτησης μετά την επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας.

Τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα προσφοράς έχουν επίσης εμφανιστεί παράλληλα με την ανάκαμψη της ζήτησης, όπως το ξέσπασμα διαδηλώσεων στο Περού, το οποίο αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού.

Ο Chu σχολίασε ότι η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της προοπτικής χαλκού είναι μια αλλαγή σε μακροπρόθεσμη βάση, πέρα από τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα:

«Ο χαλκός χρησιμοποιείται συνήθως ως κατασκευαστικό μέταλλο για καλωδιώσεις για κτίρια, καλωδιώσεις για μηχανήματα και παντού, αλλά αν δούμε την τάση μετάβασης σε καθαρή ενέργεια μηδενικών εκπομπών και την απανθρακοποίηση, ο χαλκός είναι το νέο πετρέλαιο», δήλωσε στο CNBC.

«Είναι η ηλιακή ενέργεια, είναι άνεμος, είναι ηλεκτρικά οχήματα, είναι κάποια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας; Κάθε ανανεώσιμη ενέργεια χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό χαλκό, γιατί αν μιλάμε για ηλεκτρισμό και μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας, χρειαζόμαστε χαλκό».

Πέρα από τις ποσότητες χαλκού που είναι πιθανό να απαιτηθούν για την επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων, ο Chu τόνισε επίσης τη μείωση της ποιότητας του μετάλλου τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να γίνουν μεγάλα έργα εξόρυξης.

«Πολλά από αυτά τα αποθέματα και κοιτάσματα βρίσκονται σε πολύ, πολύ δύσκολα μέρη για παραγωγή –Κονγκό, Εσωτερική Μογγολία– δεν είναι σε πολύ ανεπτυγμένες περιοχές όπου λες «ω, είναι πολύ εύκολο, ας φτιάξουμε ένα μέγκα-ορυχείο», είπε.

Επικαλούμενος την παλιά οικονομική παροιμία ότι «η καλύτερη θεραπεία για τις υψηλές τιμές είναι οι υψηλές τιμές», ο Τσου είπε ότι θα υπάρχει πάντα βραχυπρόθεσμη κυκλική αστάθεια, αλλά ότι η τιμή του χαλκού πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να δώσει κίνητρα για πολύ μεγαλύτερους κύκλους εξερεύνησης ή μια πλατφόρμα ανάπτυξης δευτερογενών αγορών και ανακύκλωση χαλκού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: Θα μπορούσε να φτάσει τα 10 εκατ. δολάρια, λέει ο CEO της Blockstream

Κομισιόν για Ελλάδα: Ανθεκτική η ανάπτυξη, εύσημα για Ταμείο Ανάκαμψης και μέτρα στήριξης

BoE για Brexit: Κόστισε σε κάθε νοικοκυριό 1.000 στερλίνες - Μεγάλος ο αντίκτυπος στις επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider