Λονδίνο: «Στέγνωσε» η αγορά από IPOs – Πτώση άνω του 90% μέσα στο 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λονδίνο: «Στέγνωσε» η αγορά από IPOs – Πτώση άνω του 90% μέσα στο 2022
Δεν είναι τυχαίο ότι όσες βρετανικές εταιρείες έκαναν χρηματιστηριακό «ντεμπούτο» μέσα στο 2021, σήμερα βλέπουν τις τιμές των μετοχών τους σε επίπεδα χαμηλότερα της αρχικής εγγραφής.  

Στον κλάδο των Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPO) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφεται μεγάλη «ξηρασία» με την βρετανικά αγορά να φαίνεται αποκρουστικά χάρη στις αδύναμες οικονομικές προοπτικές, το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Μέσω των IPOs, έχει αντληθεί 1 δισ. στερλίνες, με το σχετικό ποσό να είναι μειωμένο κατά τουλάχιστον 90% σε σχέση με πέρυσι και τα 14,3 δισ. στερλίνες, ενώ από τις αρχές του έτους, μόλις 40 εταιρείες έχουν εισέλθει στην κύρια και εναλλακτική αγορά του Λονδίνου και πρόκειται για έναν αριθμό αισθητά μειωμένος συγκριτικά με τις 123 του 2021.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη αντλήθηκαν 19,5 δισ. ευρώ από την Porsche στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Το CNBC εκτιμά πως η αδύναμη επίδοση του Λονδίνου, οφείλεται πιθανώς στην πολιτική αστάθεια της χώρας, το χάος στην αγορά των κρατικών ομολόγων, των προβλέψεων για μεγάλη και μακρά ύφεση, καθώς και των διαρκών μπρος-πίσω στα θέματα του Brexit.

«Η πλημμύρα IPO του 2021 έχει μετατραπεί φέτος σε ξηρασία, καθώς οι αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες και η αίσθηση των επενδυτών περί μιας επικείμενης “τέλειας καταιγίδας” έχουν κλείσει την αγορά IPO» τονίζει η Σβετλάνα Μαριότ, στελέχους της KPMG.

Υπενθυμίζεται ότι η δραστηριότητα νέων εισαγωγών τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως εκτοξεύθηκε το 2021 στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, χάρη στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και του διαρκούς ράλι στις μετοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Delta Air Lines: Διπλάσια κέρδη το 2023 από την «ισχυρή» ταξιδιωτική ζήτηση

Άνοδος με το «σταγονόμετρο» στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα σε Fed και ΕΚΤ

ΣΕΒ: Η διαμόρφωση ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος και τα τρία καίρια ζητούμενα

gazzetta
gazzetta reader insider insider