Συνεχίζει η περιδίνηση των ευρωαγορών στην αμφιβολία για τα επιτόκια

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει η περιδίνηση των ευρωαγορών στην αμφιβολία για τα επιτόκια
Μεικτά πρόσημα για τα μεγάλα χρηματιστηριακά ταμπλό της ηπείρου μας. Κέρδη άνω του 3% για την αγορά του Χονγκ Κονγκ στην Ασία.

Ακόμα μια προσπάθεια να ξεπεράσουν το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων σημειώνει οι ευρωαγορές, με τα μικρά κέρδη της Πέμπτης να δείχνουν πως οι επενδυτές δεν έχουν ξεπεράσει τις ανησυχίες τους για την πορεία της οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Βασικό θέμα ενδιαφέροντος παραμένουν οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, όταν Fed και ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσουν νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων τους με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού. Βασικό θέμα για τις αγορές θα είναι ενδεχόμενα «σημάδια» από τις τράπεζες για τις πολιτικές τους εντός του 2023, την ώρα που παραμένουν μεγάλες οι ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Εξάλλου, σημειώνεται πως η Ολλανδία φαίνεται να εξετάζει νέους περιορισμούς στις εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού αναγκαίου για την παραγωγή μικροτσίπ (ημιαγωγών) προς την Κίνα. Η κίνηση αυτή θα εναρμονίσει την ολλανδική πολιτική με τη γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν στο εμπορικό μπρα-ντε-φερ των ΗΠΑ με την Κίνα. Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ολλανδία για την επιβολή περιορισμών από την ολλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεν έχει ληφθεί προς το παρόν οριστική απόφαση.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 μένει σταθερός στις 436,20 μονάδες.
  • O Euro Stoxx ενισχύεται 0,09% στις 3.924 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,20% στις 7.474 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,07% στις 14.273 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιείται 0,13% στις 6.667 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,15% στις 24.204 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη πέφτει 0,22% στις 8.272 μονάδες.

Η προσοχή της Ασίας στην Κίνα

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν για την Πέμπτη πολλές από τις μεγάλες ασιατικές αγορές της Ασίας, καθώς το ενδιαφέρον συνεχίζει να βρίσκεται στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό που υλοποιεί η Κίνα.

Ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 0,40% στις 24.574 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,75% στις 7.175 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα απώλεσε 0,49% στις 2.371 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite διολίσθησε 0,07% στις 3.197 μονάδες και ο Shenzhen Component έπεσε 0,25% στις 11.389 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng «κάλπασε» με άνοδο 3,25% στις 19.427 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider