Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές με ανησυχίες για την οικονομία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές με ανησυχίες για την οικονομία
Ήπιες διακυμάνσεις για τα μεγάλα χρηματιστήριο της ηπείρου μας. Απώλειες στην Ασία, παρά τα μέτρα χαλάρωσης για τον κορονοϊό στην Κίνα.

Τελευταία ενημέρωση: 14:06

Με πτωτικές διαθέσεις κινούνται τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Τετάρτη, προσπαθώντας να «συνέλθουν» από το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών και από την ανησυχία που υπάρχει για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Θετικό έδαφος για την ανάκαμψη δίνουν οι περαιτέρω χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα, «δείχνοντας» προς αποκατάσταση της οικονομικής λειτουργίας στο δεύτερο ισχυρότερο ΑΕΠ στον κόσμο και σημαντικού εμπορικού εταίρου της Ευρώπης.

Ωστόσο, παραμένει το «βαρύ» κλίμα για τις αποφάσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων τους, κάτι που αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Fed.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αναμένουν ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων για το επόμενο 12μηνο και επιδείνωση της οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί0,59% στις 436,31 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 πέφτει 0,44% στις 3.920 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,06% στις 7.516 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX γράφει απώλειες 0,41% στις 14.284 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 πέφτει 0,40% στις 14.285 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,01% στις 24.263 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,56% στις 8.305 μονάδες.

Μάκρο

Για το γ' τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαίο επίπεδο έναντι ανάπτυξης 0,8% από το α' στο β' τρίμηνο του 2022. Η αρχική μέτρηση της Eurostat για την ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο ήταν 0,2% όπως και των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε ετήσιο επίπεδο, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% έναντι ανάπτυξης 4,2% από το α' στο β' τρίμηνο. Η αρχική μέτρηση της Eurostat για την ετήσια ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο ήταν 2,1% όπως και των αναλυτών.

Οριακή συρρίκνωση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis).

Σε μηνιαίο επίπεδο, η παραγωγή παρουσίασε πτώση 0,1% έναντι ανόδου 0,6% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 0,6%.

Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της εταιρείας real estate Halifax.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 2,3% έναντι πτώσης 0,4% τον Οκτώβριο.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας «βάρυνε» την Ασία

Πτωτικά πρόσημα επικράτησαν στις περισσότερες ασιατικές αγορές, παρά τη νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό που ανακοίνωσε η Κίνα.

Κύριος λόγο προβληματισμού για τους επενδυτές ήταν τα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, που διαμορφώθηκε στα 69,84 δισ. δολάρια για τον Νοέμβριο έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 78,1 δισ. δολάρια.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε 0,72% στις 27.686 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία έπεσε 0,85% στις 7.229 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα έχασε 0,43% στις 2.382 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite διολίσθησε 0,40% στις 3.199 μονάδες και ο Shenzhen Component ενισχύθηκε 0,17% στις 11.418 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 3,22% στις 18.814 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider