Διευρύνονται οι απώλειες στην Wall Street, υπό τη «σκιά» της ύφεσης

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευρύνονται οι απώλειες στην Wall Street, υπό τη «σκιά» της ύφεσης
Μεγάλες απώλειες για τις τεχνολογικές μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Τελευταία ενημέρωση: 18:03

Μεγαλύτερες απώλειες από αυτές που σημείωνε στο άνοιγμα της Τρίτης καταγράφει η Wall Street, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να προέρχεται από τις μεγάλες απώλειες στην πρώτη μέρα της εβδομάδας και καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχωρεί 0,51% ή 172,76 μονάδες στις 33.774 μονάδες.

Ο S&P 500 χάνει 1,07% ή 42,93 μονάδες στις 3.955 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 1,58% ή 180,01 μονάδες στις 11.066 μονάδες.

Πρωταγωνίστριες στο αρνητικό κλίμα είναι οι τεχνολογικές μετοχές, με τους τίτλους των Meta, Netflix, Nvidia, Amazon και Tesla να υποχωρούν από 5% έως 1%.

Οι προβολείς στα επιτόκια και στον κίνδυνο ύφεσης

Όπως και χθες και μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων. Στις 14 Δεκεμβρίου και μετά από τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) θα ανακοινωθεί η τελευταία αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed για το 2022, με την πλειονότητα των επενδυτών να αναμένει μια αύξηση της τάξης του 0,50% έναντι του 0,75% που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο.

Τις τελευταίες μέρες τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία -σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα των εκτιμήσεων- έχουν προβληματίζει τις αγορές για το ότι η Fed μπορεί να μην... φρενάρει από τον τρέχοντα μήνα τις αυξήσεις των επιτοκίων της, ερμηνεύοντας πως η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής για τη μείωση του πληθωρισμού δεν έχει «παγώσει» το επιθυμητό επίπεδο την οικονομία της χώρας.

Εν μέσω της αναμονής για την Fed, πληθαίνουν οι αναφορές παραγόντων της αγοράς για το ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με ύφεση, όπως δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο επικεφαλης της JP Morgan, Τζέιμι Ντιμόν.

Μάκρο

Διεύρυνση καταγράφηκε στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 78,2 δισ. δολάρια έναντι 73,3 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 80 δισ. δολάρια. Με αύξηση 5%, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του ελλείμματος των τελευταίων 4 μηνών.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες 2% σημειώνει η μετοχή της GameStop μετά από δημοσίευμα του Axios που ανέφερε πως η εταιρεία θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider