Ψηλά ο «πήχης» για τη μετοχή της Motor Oil από Goldman Sachs - Wood

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηλά ο «πήχης» για τη μετοχή της Motor Oil από Goldman Sachs - Wood
Στο ισχυρό σετ αποτελεσμάτων του ομίλου της Motor Oil στέκεται η Goldman Sachs αλλά και η Wood & Co διατηρώντας παράλληλα υψηλά τον «πήχη» για την πορεία της μετοχής.

Στο ισχυρό σετ αποτελεσμάτων του ομίλου της Motor Oil στέκεται η Goldman Sachs αλλά και η Wood & Co, διατηρώντας παράλληλα υψηλά τον «πήχη» για την πορεία της μετοχής.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, τα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου που διαμορφώθηκαν στα 569 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν κατά 28% υψηλότερα από την εκτίμηση του consensus στα 445 εκατ. ευρώ, ενώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 407 εκατ. ευρώ, ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών στα 320 εκατ. ευρώ (27%).

Σε όλους τους κλάδους δραστηριοτήτων του ομίλου, το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από το ισχυρό περιβάλλον των περιθωρίων διύλισης που καταγράφηκε για ακόμη ένα τρίμηνο, με το περιθώρια διύλισης για τη Motor Oil να φτάνουν στα 159 δολάρια ανά τόνο κατά το τρίτο τρίμηνο, οδηγώντας τα προσαρμοσμένα EBITDA για τον κλάδο διύλισης στα 500 εκατ. ευρώ, ακόμη υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση υποστηριζόμενα και από τα υψηλές πωλήσεις προϊόντων.

Παράλληλα, ισχυρές ήταν και οι επιδόσεις στον κλάδο Power & Gas της εταιρείας, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να φτάσουν τα 31 εκατ ευρώ. Τόσο οι επεξεργασμένοι όγκοι διύλισης όσο και οι πωλήσεις προϊόντων για το τρίτο τρίμηνο ήταν υψηλότεροι σε τριμηνιαία βάση.

Συνεπώς η Goldman Sachs επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Motor Oil με τιμή στόχο στα 25,50 ευρώ, καθώς εκτιμά ότι η εταιρεία βρίσκεται σε μια πολύ καλή θέση για να επωφεληθεί στο τρέχον περιβάλλον στα περιθώρια διύλισης, έχοντας μια πολύ υψηλή λειτουργική έκθεση στον κύκλο διύλισης και ένα «καλάθι προϊόντων» υψηλής ποιότητας. Η Motor Oil διαθέτει επίσης μια υψηλή πολυπλοκότητα (βαθμός πολυπλοκότητας 11,54 που θα φτάσει στο 12 - Nelson Complexity Index), τοποθετώντας την σε μια καλή θέση ώστε να συλλάβει οποιαδήποτε διεύρυνση των περιθωρίων μεταξύ των ελαφρών (βενζίνη, ντίζελ) - βαρέων (αργό) προϊόντων πετρελαίου, ενώ το διυλιστήριό της είναι ενεργειακά αυτάρκης, με την εταιρεία να έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκθεσή της στο φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα, ενισχύει τη στρατηγικής της στο χώρο των ΑΠΕ.

Να σημειωθεί πως από πλευράς αποτίμησης, οι αναλυτές θέτουν έναν δείκτη EV/EBITDA (αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) στο 5,5x για το 2024 στη βάση των δραστηριοτήτων διύλισης (σύμφωνο με τον ιστορικό μέσο όρο της δεκαετίας για τη Motor Oil), στο 6x EV/EBITDA στις δραστηριότητες εμπορίας καυσίμων (που αντικατοπτρίζει τη σχετικά υψηλότερη ανθεκτικότητα αυτού του κλάδου) και στο 9x (σε γενικές γραμμές ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με υψηλή έκθεση στις ΑΠΕ) ως προς δραστηριότητες του Power & Gas (που επί του παρόντος κυριαρχείται από ΑΠΕ).

Η Wood & Co επισημαίνει από τη δική της πλευρά πως τα προσαρμοσμένα περιθώρια της Motor Oil παρέμειναν σταθερά το προηγούμενο τρίμηνο, γι' αυτό τα EBITDA ήταν αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις. Ο συνολικός όγκος παραγωγής αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ υπήρξε μεγάλη στροφή στη χρήση πρώτων υλών από το αργό πετρέλαιο σε άλλες πρώτες ύλες. Συνήθως το αργό αποτελεί περίπου το 70% της συνολικής πρώτης ύλης, αλλά αυτό το τρίμηνο υποχώρησε στο 60%. H Wood εκτιμά ότι αυτό είχε ένα πολύ μεγάλο αντίκτυπο στα περιθώρια. Το μείγμα του αργού πετρελαίου ήταν αρκετά παρόμοιο με τα πρόσφατα τρίμηνα. Οι συνολικές πωλήσεις ήταν 5% υψηλότερες από το προηγούμενο τρίμηνο αλλά 3% χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις μας.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ισχυρά και υποδεικνύουν το πόσο επιδέξια χειρίζεται η Motor Oil το πλαίσιο βελτιστοποίησης της παραγωγής της για τη μεγιστοποίηση των περιθωρίων κέρδους. Παρά την απειλή μιας απροσδόκητης φορολόγησης των υπερκερδών («windfall taxes»), η εταιρεία βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο για να σπάσει όλα τα ρεκόρ σε ετήσια βάση, κάτι που θα βοηθήσει στην καταβολή του ποσού για την απόκτηση του 1 δισ. ευρώ, του κλάδου των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ (Άνεμος) και ταυτόχρονά αποτελεί ένα θετικό αφήγημα στο σκέλος της μερισματικής πολιτικής. Να τονίσουμε πως η Wood θέτει τιμή στόχο στα 21,30 ευρώ με σύσταση «buy».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil: Κέρδη 1 δισ. ευρώ στο 9μηνο - Αποκαλυπτήρια αύριο της στρατηγικής για την ενεργειακή μετάβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider