Κεντρικές Τράπεζες: Γιατί αγοράζουν χρυσό σαν να μην υπάρχει αύριο;

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεντρικές Τράπεζες: Γιατί αγοράζουν χρυσό σαν να μην υπάρχει αύριο;
Τεράστιες ποσότητες χρυσού αγοράσθηκαν μέσα στο τρίτο τρίμηνο, από άγνωστες Κεντρικές Τράπεζες (;), ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ τριμήνου.  

Η πρόσφατη δημοσίευση των στοιχείων αγοράς χρυσού το τρίτο τρίμηνο του 2022 προκάλεσε ένα σοβαρό ερώτημα: ποιος αγοράζει χρυσό σαν να μην υπάρχει αύριο; Και γιατί δεν …εμφανίζεται;

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι αγορές χρυσού ξεπέρασαν τους 400 τόνους, ήτοι ένα ποσό διπλάσιο από το προηγούμενη ρεκόρ αγορών τριμήνου εδώ και 55 χρόνια.

Το εντυπωσιακό δεν είναι όπως σημειώνεται από αναλυτές στην αγορά συναλλάγματος, μόνο ο τεράστιος όγκος της αγοράς χρυσού, αλλά και το γεγονός ότι μόνο για το ένα τέταρτο εξ αυτών είναι γνωστό που κατέληξε…

Ένα επιπλέον ερωτηματικό είναι το γιατί εξακολουθούν να γίνονται τόσο μεγάλες αγορές, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες όπως η Fed και η ΕΚΤ επιμένουν να μειώνουν την σημασία του χρυσού σαν εγγύηση των νομισμάτων τους μετά την κατάρρευση της Συμφωνίας του Μπρέττον Γουντς;

Η προφανής απάντηση που υιοθετείται πλέον ολοένα και περισσότερο στον χώρο της αγοράς συναλλάγματος είναι ότι ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πληθωριστικής πλημμύρας, έχουν πάψει να είναι ιδιαίτερα πειστικά τα επιχειρήματά τους, ιδιαίτερα στις χώρες της Ασίας…

Ως πιθανοί «ύποπτοι» της τεράστιας ανώνυμης αγοράς των 300 από τους 400 τόνους του τελευταίου τριμήνου, θεωρούνται προς το παρόν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία. Ιδιαίτερα η τελευταία έχει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα δείξει ότι ξοδεύει αρκετό «μαύρο χρυσό» για να προμηθευτεί «κίτρινο χρυσό» προκειμένου να στηρίξει το νόμισμά της καθώς η ενεργειακή μετάβαση – παρά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση – θα καθιστά ολοένα και περισσότερο προβληματικό το οικονομικό μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας της…

Η Κίνα ήδη έχει αγοράσει επώνυμα από τις αρχές του χρόνου περισσότερο από 905 τόνους χρυσού και έχει βέβαια τα «διαθέσιμα» για να προσθέσει περισσότερους, παρά το γεγονός ότι ως χώρα διαθέτει μία παραγωγή χρυσού περί τους 300 τόνους ετησίως.

Η Ρωσία έχει εδώ και καιρό αρχίσει να αυξάνει αξιοπρόσεκτα τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα σε χρυσό και να μειώνει τα αντίστοιχα σε δολαριακό χρέος, ιδιαίτερα μετά τις κυρώσεις και το πάγωμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κεντρικής της Τράπεζας της Τράπεζας. Η στήριξη που παρέχει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας στο ρούβλι στηρίζεται κυρίως πλέον στα μη δολαριακά της διαθέσιμα, σημαντικό μέρος των οποίων αποτελεί η διόγκωση των διαθεσίμων της σε χρυσό.

Η Ινδία επίσης είναι ένα υποψήφιος «ύποπτος» για την ανώνυμη συγκέντρωση των 300 τόνων χρυσού στο τρίτο τρίμηνο, καθώς τόσο για τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα όσο και για την παραδοσιακή της κοσμηματοτεχνία (όπως σε πολύ μικρότερο βαθμό και η Τουρκία) απορροφά μεγάλους όγκους χρυσού. Και τώρα με την αύξηση των συναλλαγών της με την Ρωσία (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) η διαθεσιμότητα χρυσού έχει υποκαταστήσει την χρησιμότητας του δολαρίου.

Σε κάθε περίπτωση ο χρυσός φαίνεται ότι δεν έχει χάσει την λάμψη του στις αγορές συναλλάγματος παρά την επιμονή των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να υποτιμούν την παρουσία του…

Οι πραγματικές προθέσεις βέβαια ίσως αποτυπώνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια στο γεγονός ότι τόσο η Γερμανία (έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρωζώνη), όσο και η Ολλανδία τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν επισπεύσει την μεταφορά των διαθεσίμων τους σε χρυσό από το εξωτερικό σε δικά τους εγχώρια θησαυροφυλάκια. Ειδικά η Γερμανία έχει κατασκευάσει τα τελευταία δύο χρόνια μία ειδική εγκατάσταση φύλαξης των αποθεμάτων της σε χρυσό της οποίας η προστασία έχει ανατεθεί στον γερμανικό στρατό…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider