Wall Street: «Βαρίδι» τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Βαρίδι» τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones, με προβληματισμούς για τις κενές θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία.

Αρνητικό «γύρισμα» σημειώνεται στην Wall Street για την Τρίτη, με τα κέρδη που καταγραφόντουσαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης να εξανεμίζονται γρήγορα μετά από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, την ώρα που παραμένουν οι ανησυχίες μετά από την πρόθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για επιθετική αύξηση των επιτοκίων της.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones χάνει 0,46% ή 148,06 μονάδες στις 31.950 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,58% ή 22,19 μονάδες στις 4.008 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 0,45% ή 54,22 μονάδες στις 11.963 μονάδες.

Η Fed και το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ

Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένουν οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed σχετικά με τη συνέχιση της επιθετικής αύξησης των βασικών επιτοκίων της τράπεζας, προκειμένου να περιοριστεί ο υψηλός πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τόμας Μπάρκιν, επικεφαλής της Fed του Ρίτσμοντ ανέφερε πως η «τράπεζα έχει τα εργαλεία και την αξιοπιστία να ρίξει τον πληθωρισμό».

Απαντώντας τις αιτιάσεις μερίδας των επενδυτών, που τονίζουν πως η άνοδος του κόστους δανεισμού από την αύξηση των επιτοκίων διακινδυνεύει μια ύφεση στην αμερικανική οικονομία, ο Μπάρκιν είπε ότι «η ύφεση είναι ένα ρίσκο στην προσπάθεια να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%)».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το ενδεχόμενο ύφεσης «δεν χρειάζεται να είναι ολέθριο».

Το αυξημένο κόστος δανεισμού προβληματίζει τις αγορές για τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην καταναλωτική δύναμη των Αμερικανών πολιτών, παρά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα τον Αύγουστο, που ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ακόμα, οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις για την πορεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, που ανακοινώνονται την Παρασκευή. Η πορεία της αγοράς εργασίας αποτελεί ένα από τα βασικά μεγέθη που εξετάζει η Fed για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής.

Η σημασία που δίνουν οι αγορές για την αμερικανική αγορά εργασίας αποτυπώνεται και στην αρνητική αντίδραση που έχει η Wall Street στις ανακοινώσεις για την αύξηση των κενών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, που δείχνουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού προς τους εργοδότες της χώρας.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη κοντά στο 3% εμφανίζει η Best Buy, αφότου τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 306 εκατ. δολάρια έναντι 734 εκατ. δολαρίων στο β' τρίμηνο του 2021.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,54 δολάρια έναντι 1,27 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv.

Μικρές απώλειες σημειώνει η μετοχή της Twitter, καθώς ο 'Έλον Μασκ «συντηρεί» το σίριαλ σχετικά με την υπαναχώρηση από την πρόταση εξαγοράς 44 δισ. δολαρίων για την τεχνολογική εταιρεία.

Μάκρο

Κάμψη κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που καταρτίζει η S&P CoreLogic Case-Shiller.

Ειδικότερα, ο δείκτης για το σύνολο των αμερικανικών πόλεων παρουσίασε αύξηση 18% σε ετήσιο επίπεδο, έναντι αύξηση 19,9% που είχε ση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ θέλουν θαύμα για να αποφύγουν την ύφεση, λέει ο οικονομολόγος Stephen Roach

gazzetta
gazzetta reader insider insider