Bloomberg: Η υποχώρηση του ευρώ δεν έρχεται καθόλου την κατάλληλη στιγμή για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η υποχώρηση του ευρώ δεν έρχεται καθόλου την κατάλληλη στιγμή για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης περίμεναν χρόνια ένα ασθενέστερο ευρώ. Τώρα που αυτό ήρθε, δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη η στιγμή.

Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης περίμεναν χρόνια ένα ασθενέστερο ευρώ. Τώρα που αυτό ήρθε, δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη η στιγμή. Το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 12% έναντι του δολαρίου φέτος, τονίζει το Bloomberg, κάτω από την ισοτιμία για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.

Η πρόσφατη πτώση οδήγησε το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002. Το πιο αδύναμο σημείο του κατεγράφη το 2000, όταν υποχώρησε κάτω από τα 85 σεντς. Στη συνέχεια, το νόμισμα ανατιμήθηκε και διατηρήθηκε πάνω από 1,30 δολάρια -- κατά μέσο όρο -- κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της επακόλουθης κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Σήμερα το ευρώ υποχωρεί 0,14% στα 0,9953 έναντι του δολαρίου.

Η μείωση ενισχύει το κόστος των εισαγωγών, επιδεινώνοντας την ήδη επιζήμια άνοδο στις τιμές ενέργειας και την εκτόξευση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ. Όλα αυτά είναι κακά νέα για τα περιθώρια κέρδους, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι ήδη κοντά στο 9%.

Ό, τι θετικό και αν προκύπτει από την υποτίμηση του νομίσματος -- ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στα ξένα κέρδη -- επισκιάζεται από την ενεργειακή κρίση και τον κίνδυνο ύφεσης, στην οποία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη η Ευρώπη, λόγω της εξάρτησής της από εισαγωγές από τη Ρωσία.

Η πτώση κάτω από την ισοτιμία είναι «εμβληματική των μεγαλύτερων καθοδικών κινδύνων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη», ανέφερε η Madison Faller, στρατηγική αναλύτρια της JPMorgan Private Bank, στο Bloomberg. «Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται κατά ένα αξιοσημείωτο 30% χαμηλότερα από τις αμερικανικές μετοχές, αντανακλώντας αυτούς τους κινδύνους και τη μεγαλύτερη στάθμιση της αγοράς σε τομείς όπως η ενέργεια και τα χρηματοοικονομικά», πρόσθεσε.

Οι οικονομικές ανησυχίες τροφοδοτούν επίσης τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, με τη διαφορά των επιτοκίων να ωφελεί το δολάριο. Έναντι άλλων νομισμάτων, το ευρώ βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg.

Αρκετοί αναλυτές συμφωνούν ότι οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 0,97 δολάρια αυτό το τρίμηνο, ένα επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Παράλληλα, η JPMorgan εκτιμά ότι θα δοκιμάσει τα 0,95 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Εχθές, η Citi εκτίμησε πως το ευρώ θα υποχωρήσει ακόμα πιο πολύ έναντι του δολαρίου το επόμενο χρονικό διάστημα. «Υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια για το πόσο εύθραυστο είναι το ευρώ αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Λουίς Κόστα της Citi. Παράλληλα, εκτίμησε πως η αυτή η εικόνα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί ούτε από τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο μέτωπο της αύξησης των βασικών επιτοκίων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider