Ευρωαγορές: «Χάθηκαν» τα αρχικά κέρδη - O Stoxx σε ήπια πτώση στην αρχή του μήνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Χάθηκαν» τα αρχικά κέρδη - O Stoxx σε ήπια πτώση στην αρχή του μήνα
Η προσοχή των επενδυτών, εστιάζεται αυτή την εβδομάδα στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και στη Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Χαμηλότερα έκλεισαν την Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τις ανοδικές διαθέσεις που διαγράφονταν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, έχοντας αφήσει πίσω τον Ιούλιο ο οποίος αποτέλεσε τον καλύτερο μήνα σε κέρδη από τον Νοέμβριο του 2022.

Η προσοχή των επενδυτών, εστιάζεται αυτή την εβδομάδα στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και στη Τράπεζα της Αγγλίας (BoE). Η τράπεζα αναμένεται, κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής την Πέμπτη, να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στη βρετανική οικονομία, που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

Εξάλλου, παρακολουθείται με προσοχή η έναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την εμπόλεμη Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να «μαζευτεί» ο αντίκτυπος από την επισιτιστική κρίση που έχει προκαλέσει η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.

Μάκρο

Σημαντική επιδείνωση κατέγραψε ο κλάδος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη PMI που καταρτίζει η S&P Global, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από τον Μάιο του 2020 και την περίοδο των lockdown για τον κορονοϊό.

Όπως μετέδωσε το MarketWatch, ο δείκτης υποχώρησε στις 49,8 μονάδες έναντι 52,1 μονάδων τον Ιούνιο. Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία συρρικνώθηκαν 1,6% για τον Ιούνιο έναντι αύξησης 1,2% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,3%.

Σε ετήσιο επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν 8,8% έναντι αύξησης 1,1% τον Ιούνιο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια συρρίκνωση 8,3%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη άνω του 8% σημειώνει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η μετοχή της HSBC, αφότου τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτώνια το α' εξάμηνο του 2022.

Παράλληλα, η διοίκηση της HSBC αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία στο σύνολο του οικονομικού, αναμένοντας βελτίωση των εσόδων της από την άνοδο των επιτοκίων.

Απώλειες σημειώνει στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας η μετοχή της Heineken, αφότου η ζυθοποιία ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων στο α' εξάμηνο του 2022.

Οι δείκτες κατά το κλείσιμο

Έτσι, την Δευτέρα, και πρώτη ημέρα του Αυγούστου, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,09% στις 437,88 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 έκλεισε οριακά χαμηλότερα κατά 0,05% στις 3.706 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,04% στις 13.478 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,12% στις 7.414 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,18% στις 6.436 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,12% στις 22.433 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έχασε 0,83% στις 8.088 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Κέρδη 6,3% τον Ιούλιο -Ο καλύτερος μήνας από τον Νοέμβριο του 2020

gazzetta
gazzetta reader insider insider