Bank of England: Αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 27 ετών αυτή την εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bank of England: Αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 27 ετών αυτή την εβδομάδα
Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 29 ετών αναμένεται να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας.

Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 27 ετών αναμένεται να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας και να αποκαλύψει τη στρατηγική της για την εκτέλεση ορισμένων από τα 1,1 τρισ. δολάρια που δόθηκαν μέσω μέτρων στήριξης κατά την περασμένη δεκαετία.

Τα μέτρα θα επισπεύσουν μια ιστορική σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής για να περιορίσει την χειρότερη άνοδο του πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών. Ο διοικητής της BOE και οι συνεργάτες του έχει προειδοποιήσει πως οι τιμές ίσως σημειώσουν άλμα 11% φέτος, μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο του 2%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μία από τις ανησυχίες της βρετανικής κεντρικής τράπεζας φαίνεται να είναι το να μην μείνει «πίσω» από τις κινήσεις των άλλων κεντρικών τραπεζών, ειδικά την αμερικανική Fed, η οποία αύξησε τα επιτόκια συνολικά 1,5 μονάδες στα τελευταία δύο meetings της. Για την Τράπεζα της Αγγλίας, η αύξηση των επιτοκίων θα ενισχύσει την τιμή της στερλίνας, η οποία έχει πέσει κατά 10% φέτος, έναντι του δολαρίου.

Όπως αναφέρεται, οι επενδυτές αναμένουν αύξηση μισής μονάδας του επιτοκίου στο 1,75%, με πιθανότητες 70%, στη μεγαλύτερη άνοδο από την οικονομική κρίση του 2009.

Την ώρα που οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν με αυτή την πρόβλεψη, ορισμένοι, μεταξύ των οποίων αυτοί της Morgan Stanley και της NatWest Markets εκτιμούν πως μια αύξηση του τέταρτου της μονάδας είναι πιο πιθανή, με φόντο το ρίσκο μιας αυξανόμενης ύφεσης.

Μια απόφαση αναμένεται να ληφθεί το μεσημέρι της 4ης Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής η BOE έχει αυξήσει τα επιτόκια 5 φορές από τον Δεκέμβριο, όχι πάνω από το ένα τέταρτο της μονάδας την κάθε φορά.

Η απόφαση της Fed και μια σειρά από αυξήσεις του πληθωρισμού πάνω από τις εκτιμήσεις, έχουν κάνει την τράπεζα να αναθεωρήσει και να στραφεί σε μια πιο δραστική κίνηση, αν κριθεί απαραίτητο.

Η τελευταία φορά που η BOE αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ήταν τον Φεβρουάριο του 1995, όταν η κυβέρνηση έθεσε το κόστος του δανεισμού με τη συμβουλή της κεντρικής τράπεζας.

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Ανοδικός κύκλος επιτοκίων, επενδύσεις και πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη

Goldman Sachs: Τι σημαίνει η ασθενέστερη ανάπτυξη για τις μετοχές - Πώς να τοποθετηθούν οι επενδυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider