Wall Street: Δεν συνεχίστηκε την Δευτέρα η ανοδική ανάπαυλα της προηγούμενης εβδομάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Δεν συνεχίστηκε την Δευτέρα η ανοδική ανάπαυλα της προηγούμενης εβδομάδας
Tο τέλος του Ιουνίου θα σημάνει το χειρότερο πρώτο εξάμηνο εδώ και δεκαετίες για την αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά.

Δεν κατάφεραν οι επενδυτές της Wall Street να σπάσουν το αρνητικό κλίμα και να συνεχίσουν το rebound της προηγούμενης εβδομάδας, και παρά τις ενδοσυνεδριακές προσπάθειες για αντίσταση, οι δείκτες έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, την ίδια στιγμή που το τέλος του Ιουνίου θα σημάνει το χειρότερο πρώτο εξάμηνο εδώ και δεκαετίες για την αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά.

Την εξέλιξη αυτή δεν μπόρεσαν να την αποσοβήσουν ούτε τα ισχυρά κέρδη που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, με τον Dow Jones να κερδίζει 5,4%, ο S&P 6,5% και ο Nasdaq 7,5%.

Ο ευρύς δείκτης ξεπέρασε κατά 7,5% το χαμηλό των μέσων Ιουνίου, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται 18% από την αρχή του χρόνου.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι επενδυτές αξιολογούν ενθαρρυντικά στοιχεία καθώς άνοδο 0,7% σημείωσαν τον Μάιο οι εργοστασιακές παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ, για προϊόντα όπως καινούρια αυτοκίνητα ή βαρέα μηχανήματα, ξεπερνώντας μάλιστα τις προβλέψεις και αποδεικνύοντας ότι η ζήτηση «αντέχει» ακόμα και εν μέσω ενδείξεων για επιβράδυνση της οικονομίας. Σύμφωνα με το Marketwatch, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει άνοδο 0,2%. Η αύξηση του Μαΐου ήταν η έβδομη τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Οι παραγγελίες για καινούργια αυτοκίνητα και φορτηγά αυξήθηκαν 0,5% τον Μάιο και αντιστάθμισαν τη μείωση 1,1% στα εμπορικά αεροπλάνα. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν επίσης 0,7% εκτός του κλάδου των μεταφορών, μια μεγάλη και ασταθής κατηγορία που συχνά υπερβαίνει τα σκαμπανεβάσματα στη βιομηχανική παραγωγή. Αυξήθηκαν επίσης οι παραγγελίες για μηχανήματα, ηλεκτρονικά είδη και εξοπλισμό επικοινωνιών. Οι παραγγελίες ήταν σταθερές για μεταλλικά εξαρτήματα ενώ μειώθηκαν για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 9,8% τον περασμένο χρόνο, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται σταθερά από την κορύφωση της πανδημίας στο 22% τον Απρίλιο του 2021.

Ήπια άνοδο σημείωσαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο, τερματίζοντας ένα πτωτικό σερί έξι μηνών, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών τη Δευτέρα. Ο Δείκτης Πωλήσεων Κατοικιών σε Εκκρεμότητα, ένας δείκτης που βασίζεται στα υπογεγραμμένα συμβόλαια, αυξήθηκε 0,7% σε μηνιαία βάση στο 99,9 τον Μάιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση των πωλήσεων κατά 4% σε μηνιαία βάση. Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Μάιο ήταν 13,6% χαμηλότερες από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Έτσι, ο Dow Jones έχασε 0,19% στις 31.439 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0,29% στις 3.900 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,88% στις 11.505 μονάδες.

Εμπορεύματα

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού τη Δευτέρα, ενώ ο χαλκός σημείωσε άνοδο μετά την απότομη πτώση την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε 5,50 δολάρια ή 0,3%, στα 1.824,80 δολάρια η ουγγιά. Η τιμή του ασημιού παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 4 σεντς ή 0,2% στα 21 δολάρια. Από την άλλη ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 3,7625 δολάρια η λίβρα, σημειώνοντας άνοδο 2 σεντς ή 0,6%.

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές στα συμβόλαια του πετρελαίου τη Δευτέρα διαγράφοντας έτσι ένα σερί δύο ημερών, με το αμερικάνικο αργό μάλιστα να κλείνει στην υψηλότερη τιμή του σε σχεδόν μία εβδομάδα. Έτσι, το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 1,95 δολάρια ή 1,8%, στα 109,57 δολάρια το βαρέλι, κάτι που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Aπό την άλλη, το brent έκλεισε 1,7% υψηλότερα στα 115,09 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Αναπάντεχη αύξηση των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών παρά την άνοδο στα στεγαστικά επιτόκια

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά σε «πείσμα» των ανησυχιών για ύφεση

Πετρέλαιο: Σε υψηλό εβδομάδας έκλεισε το αμερικάνικο αργό

gazzetta
gazzetta reader insider insider