Ο πληθωρισμός στη Γερμανία «τρομάζει» τις ευρωαγορές - Στο κόκκινο ο DAX

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία «τρομάζει» τις ευρωαγορές - Στο κόκκινο ο DAX
Μίνι sell off στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στη Γερμανία.

Συνεχίζει την ανιούσα ο πληθωρισμός στις ευρωπαϊκές οικονομίες, με τα δείγματα στη Γερμανία να εντείνουν τους προβληματισμούς τόσο για τις αγορές όσο και για τη στρατηγική των κεντρικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis).

Ο γενικός ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,3%, όμοιος με την αρχική μέτρηση και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα από το καλοκαίρι του 1981.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 7,6%, όπως στην αρχική μέτρηση και εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 144% σε ετήσιο επίπεδο. Οι τιμές της βενζίνης ενισχύθηκαν 47,4% και οι τιμές στο φυσικό αέριο ανέβηκαν 41,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.

Να τονιστεί εδώ πως οι αγορές συνεχίζουν να τιμολογούν έναν αυξανόμενο αριθμό αυξήσεων στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ κατά τους επόμενους 12 μήνες, στις 4,87 φορές που είναι το υψηλότερο από το 2011.

Από την άλλη, ο Marko Kolanovic, ένας σταθερός «ταύρος» στις αμερικανικές μετοχές κατά τη διάρκεια του φετινού sell-off, υποχωρεί από τα επίπεδα αισιοδοξίας του μετά την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς.

Ο κορυφαίος στρατηγός αναλυτής της JPMorgan Chase & Co. ανέφερε ότι οι επενδυτές που ακολούθησαν την πρόσφατη θέση και συμβουλή της ομάδας του για αύξηση των θέσεων στις μετοχές θα πρέπει πλέον να αποκομίσουν μέρος των κερδών τους και να μεταφέρουν κάποια κεφάλαια στα κρατικά ομόλογα δεδομένου του μεγάλου sell off σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι, στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,22% στις 452 μονάδες, ο Euro Stoxx 50 πέφτει 1,65% στις 3.776 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,8% στις 7.556 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες 1,7% στις 13.950 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 1,61% στις 6.450 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 1,11% στις 24.471 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 1,25% στις 8.480 μονάδες.

Ο άγνωστος επενδυτής που «έριξε» Deutsche Bank και Commerzbank

Ένας αγνώστου ταυτότητας επενδυτής πούλησε μετοχές της Deutsche Bank και της Commerzbank, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC. Συγκεκριμένα, η πώληση αφορά σε 116 εκατ. μετοχές της Deutsche Bank και 72,5 εκατ. μετοχές της Commerzbank και έχουν συνδυαστική αξία άνω του 1,75 δισ. ευρώ.

Η είδηση επηρέασε τις μετοχές των δύο εταιρειών οι οποίες βρέθηκαν στο «κόκκινο» στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών την Τρίτη, με τη μετοχή της Deutsche Bank να διολισθαίνει στο -10,3% και τα 10,7 ευρώ, και τη μετοχή της Commerzbank να μειώνεται στο -9,4% και τα 6,35 ευρώ.

Μάκρο

Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 3,8% έναντι 3,9% το προηγούμενο τρίμηνο, στην πρώτη φορά από το 2020 και από την πανδημία του κορονοϊού που το σχετικό ποσοστό υποχωρεί κάτω του 4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι παγκόσμιες αγορές «βυθίζονται» στη «σκιά» της σύσφιξης της πολιτικής της Fed

Γερμανία: Σε υψηλό άνω των 40 ετών ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Άγνωστος επενδυτής πούλησε μετοχές της Deutsche Bank και της Commerzbank αξίας 1,75 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider