Wall Street: Ισχυρές απώλειες εν αναμονή πληθωριστικών στοιχείων και Fed - «Κατρακύλησαν» οι tech stocks

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ισχυρές απώλειες εν αναμονή πληθωριστικών στοιχείων και Fed - «Κατρακύλησαν» οι tech stocks
H αγωνία παραμένει αμείωτη για το πόσο θα επηρεάσει την οικονομία η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Συνεδρίαση ισχυρών απωλειών ήταν η Δευτέρα για τους δείκτες της Wall Street με τον Nasdaq να χάνει άνω του 2%, καθώς οι επενδυτές περιμένουν με αυξημένη προσοχή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μέσα στην εβδομάδα, ενώ η αγωνία παραμένει αμείωτη για το πόσο θα επηρεάσει την οικονομία η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Μια αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα επιτόκια της Fed είναι «πολύ πιθανή», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Τσαρλς Έβανς. Στο παρελθόν, ο Έβανς έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο μιας κίνησης μισής μονάδας για να καταστεί το επιτόκιο της Fed «ουδέτερο» μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο Έβανς πιστεύει ότι ένα «ουδέτερο» επιτόκιο της Fed που δεν ενισχύει τον πληθωρισμό κυμαίνεται μεταξύ 2,25%-2,5%. Τη Δευτέρα, ο ίδιος προσέθεσε ότι δεν θα ήταν πολύ διαφορετικό για την οικονομία εάν η Fed επιτάχυνε την κίνηση προς την «ουδετερότητα», ώστε να επιτευχθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, την Κυριακή η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε πως ακόμα πιστεύει πως η Fed μπορεί να ελέγξει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία. Ωστόσο, οι αγορές εμφανίζονται ολοένα πιο νευρικές για την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Ομοσπανδιακής Τράπεζες, προκαλώντας έτσι μεταβλητότητα σε εμπορεύματα και μετοχές.

«Αν κοιτάξετε τους κινδύνους, δεδομένου του τι συμβαίνει στον κόσμο και στην οικονομία, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ύφεσης», ανέφερε η Μέστερ. «Αλλά παραμένω αισιόδοξη και σίγουρα η πρόβλεψή μου για το τι πρόκειται να συμβεί φέτος είναι ότι η επέκταση θα συνεχιστεί».

Έτσι, την Δευτέρα ο Dow Jones υποχώρησε 1,19% ή 412 μονάδες στις 34.309 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,63% ή 73 μονάδες στις 4.415 μονάδες, και ο Nasdaq διολίσθησε 2,18% ή 299 μονάδες στις 13.411 μονάδες.

Εμπορεύματα

Οι τιμές στα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, με τις τιμές του brent να πέφτουν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου. Οι προσδοκίες για μείωση της ζήτησης ενέργειας εν μέσω νέων lockdown στην Κίνα λόγω έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού πίεσαν τις τιμές, δήλωσαν αναλυτές στο Marketwatch. Το αμερικανικό αργό παράδοσης Μαΐου υποχώρησε 3,97 δολάρια ή 4%, για να διαμορφωθεί στα 94,29 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Στα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου το brent έχασε 4,30 δολάρια ή 4,2%, για να διαμορφωθεί στα 98,48 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο κλείσιμο. από τις 16 Μαρτίου.

Τα συμβόλαια του χρυσού σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τη συνεχιζόμενη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, καθώς το επίκεντρο της προσοχής φαίνεται να παραμένει στις ανησυχίες για τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο 6,50 δολάρια ή 0,3%, στα 1.952,10 δολάρια η ουγγιά, μετά την άνοδο 1,1% την περασμένη εβδομάδα. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου σημείωσε άνοδο 32,7 σεντς ή 1,3%, στα 25,15 δολάρια η ουγγιά.

Επιχειρηματικά νέα

Η μετοχή της Twitter, μετά και το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, έκλεισε οριακά σε θετικό έδαφος, ενώ προσυνεδριακά σημείωνε απώλειες, μετά από την είδηση πως δεν θα ενταχθεί τελικά στο διοικητικό συμβούλιο της Twitter ο Έλον Μασκ, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Parag Agrawal.

«Ο Έλον αποφάσισε να μην μπει στο διοικητικό συμβούλιο», έγραψε σε tweet του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση στη Wall Street με το «βλέμμα» σε Fed και πληθωρισμό

Wall Street: Επιστροφή των αγοραστών μετά το διήμερο απωλειών

Wall Street: Νέες απώλειες για τον Νasdaq, στο -3,9% σε επίπεδο εβδομάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider