«Κόβει» τις τιμές στόχους για τις τράπεζες η Axia, με σύσταση «buy»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόβει» τις τιμές στόχους για τις τράπεζες η Axia, με σύσταση «buy»
Σε μείωση των τιμών στόχων για τις μετοχές των τραπεζών προχώρησε η Axia Ventures, έχοντας ψηλώσει αρκετά τον «πήχη» για τους συγκεκριμένους τίτλους το προηγούμενο διάστημα.

Σε μείωση των τιμών στόχων για τις μετοχές των τραπεζών προχώρησε η Axia Ventures, έχοντας ψηλώσει αρκετά τον «πήχη» για τους συγκεκριμένους τίτλους το προηγούμενο διάστημα.

Η Axia διατηρεί τη σύσταση buy και πλέον οι τιμές - στόχοι ορίζονται στα 1,55 ευρώ για την Alpha Bank από 1,80 ευρώ, στα 1,45 ευρώ για τη Eurobank από 1,50 ευρώ, στα 5,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από τα 6 ευρώ και στα 2,10 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 2,15 ευρώ.

Η Εθνική ολοκλήρωσε δυναμικά το 2021 και τα πλεονάζοντα κεφάλαιά της προσφέρουν μεγάλη ευελιξία, καθώς η τράπεζα στοχεύει να διανείμει το 20% των κερδών του 2022. Η Eurobank επιβεβαίωσε τις υψηλές προσδοκίες της αγοράς και σημείωσε μια σταθερή απόδοση κατά τη διάρκεια του έτους, συνδυάζοντας RoTE 8% με υψηλό δείκτη κεφαλαίου CET1, επιδιώκοντας επίσης ένα ποσοστό διανομής της τάξεως του 20% για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία με τα κέρδη της χρήσης του 2022. Η Axia σημειώνει ότι διαπραγματεύεται με τον υψηλότερο δείκτη αποτίμησης έναντι των ανταγωνιστών της, αλλά το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της μείγμα προσφέρει ελκυστικό περιθώριο ανόδου.

Η Alpha Bank έχει υπερβεί τους στόχους απομόχλευσης για το 2021, γεγονός που φυσικά οδηγεί σε χαμηλότερες οργανικές προσδοκίες κερδών για το 2022, καθώς η τράπεζα θα αναφέρει πλέον λιγότερα δεδουλευμένα NPEs. Φέτος, ο όμιλος θα φθάσει μονοψήφιο δείκτη NPE κατά το πρώτο εξάμην του 2022 και θα είναι σε καλό δρόμο για την οργανική δημιουργία κεφαλαίων. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να πραγματοποιεί σταθερή πρόοδο και εξέπληξε την αγορά με την ταχύτερη από την αναμενόμενη εξυγίανση (NPE 12,6% για το οικονομικό έτος 2021). Διαθέτει τον χαμηλότερο δείκτη κεφαλαίου CET1 σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες (εξακολουθεί να είναι πάνω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις).

Οι κινήσεις και αναθεωρήσεις λαμβάνουν υπόψη τις πρόσφατες εκτιμήσεις της αγοράς (που επί του παρόντος δεν περιλαμβάνονται στο guidance των τραπεζών), οι οποίες υποδηλώνουν έναν «αντίθετο άνεμο» της τάξεως 1% - 2% στην ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ για φέτος (από προηγούμενες εκτιμήσεις για 5%) και τις εφαρμόζει (κυρίως) στις εκτιμήσεις για το 2022.

Έτσι, αναμένει τα έσοδα από τόκους (NIΙ) των τραπεζών να παραμείνουν ανθεκτικά, καθώς η πιθανή ακύρωση (ή αναβολή) των επενδυτικών σχεδίων από τις επιχειρήσεων θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τις υψηλότερες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και τις υψηλότερες αποδόσεις των σταθερού εισοδήματος εκδόσεις ομολόγων ενδέχεται να καθυστερήσουν ή να αλλάξουν τα σχέδια των επιχειρήσεων και να διοχετεύσουν τις ανάγκες χρηματοδότησης στο τραπεζικό σύστημα.

Από την άλλη, υιοθετεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση για τις αμοιβές και τις προμήθειες του 2022 τις οποίες μειώνει έναντι στις προηγούμενες εκτιμήσεις και συνυπολογίζει μια αύξηση κατά 2% περίπου στα λειτουργικά έξοδα για να λάβει υπόψη τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά πληθωρισμού. Προς το παρόν, οι τρέχουσες τάσεις στις χορηγήσεις και την ποιότητα του ενεργητικού παραμένουν υποστηρικτικές και η σταθερή κεφαλαιακή θέση που αναφέρουν οι τράπεζες επιβεβαιώνουν ότι η διανομή μερίσματος που προβλέπεται για τη Eurobank και την ΕΤΕ το 2022 θα προχωρήσει, πιθανότατα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει εκ νέου την τιμή στόχο για τη Eurobank η Goldman Sachs - Οι τρεις «καταλύτες»

Ισχυρό «σήμα» από τη Standard & Poor's: Η κερδοφορία επιστρέφει για τις ελληνικές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider