Ο Πάουελ «έσβησε» το σύντομο ανοδικό σερί του Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Πάουελ «έσβησε» το σύντομο ανοδικό σερί του Dow Jones
Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποκωδικοποιήσουν τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ για τον πληθωρισμό. Έτσι, και έσπασε το 5ήμερο ανοδικό σερί του Dow Jones.

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε πως «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός», ενώ δεσμεύθηκε για τη λήψη ακόμα περισσότερων μέτρων για την μείωση του πληθωρισμού στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων μέχρις ότου τεθούν υπό έλεγχο οι αυξήσεις στις τιμές.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σημείωσε πως, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, οι αυξήσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες από την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς εξέφρασε την στήριξη του στο πλάνο των συνολικά έξι αυξήσεων επιτοκίων φέτος και δύο για το 2023, καθώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στην οικονομία των ΗΠΑ.

«Το να θέσουμε υπό έλεγχο τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού είναι η κύρια ανησυχία για μένα για το 2022», είπε ο Μπόστιτς σε δηλώσεις που προορίζονται για την Εθνική Ένωση για την Οικονομία των Επιχειρήσεων και αναπαράγει το Reuters, σημειώνοντας επίσης ότι είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστεί η σημαντική ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

H Goldman Sachs διατηρεί την εκτίμησή της, ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια επτά φορές για φέτος (μία που έγινε και ακόμη έξι) κατά 25 μονάδες βάσης και επιπλέον τέσσερις φορές το επόμενο έτος, ώστε να φτάσουν στο εύρος του 2,75% - 3%.

«Το ράλι των μετοχών την περασμένη εβδομάδα ήταν ένα από τα πιο έντονα που έχουν καταγραφεί. Αν και θα μπορούσε να ανέβει λίγο υψηλότερα… παραμένουμε πεπεισμένοι ότι εξακολουθεί να αποτελεί μια bear market και θα χρησιμοποιούσαμε αυτή τη δύναμη για να τοποθετηθούμε πιο αμυντικά», δήλωσε ο Michael Wilson της Morgan Stanley.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,58% στις 34.522 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 0,04% στις 4.461 μονάδες, και ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,4% στις 13.838 μονάδες.

Υψηλότερες πιέσεις στον Dow Jones πέρασαν στη μετοχή της Boeing (πτώση 3,6%) λόγω του δυστυχήματος στην Κίνα, ενώ και η Home Depot σημείωσε πτώση 3,35%.

Παράλληλα, το αμερικανικός 10ετές ενισχύθηκε περαιτέρω φτάνοντας στο 2,303%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider