Goldman Sachs: Η επιθετικότερη στροφή της Fed και το στοίχημα των αγορών

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Η επιθετικότερη στροφή της Fed και το στοίχημα των αγορών
Η Fed, όπως αναμένονταν, αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, κλείνοντας και επίσημα έναν κύκλο υπέρμετρης νομισματικής χαλάρωσης με έναν ιδιαίτερα «επιθετικό» τόνο.

Η Fed, όπως αναμένονταν, αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, κλείνοντας και επίσημα έναν κύκλο υπέρμετρης νομισματικής χαλάρωσης με έναν ιδιαίτερα «επιθετικό» τόνο. Το median dot αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο υποδεικνύοντας συνολικά επτά αυξήσεις για φέτος, επιπλέον τρεισήμισι το 2023 και με την τελική γραμμή στα επιτόκια στο 2,75% που είναι σαφώς πάνω από την εκτίμηση του 2,375%.

Σύμφωνα με τον David Mericle, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ ενίσχυσε τον επιθετικό τόνο αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης με τον πληθωρισμό και τονίζοντας την ισχύ της οικονομίας και της αγοράς εργασίας ειδικότερα, σχόλια που υποδηλώνουν ότι θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να απομακρυνθεί από την τροχιά και το μονοπάτι της αυστηροποίησης της πολιτικής, η Fed.

Αυτό οφείλεται τόσο στο ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, όσο και επειδή η FOMC πιθανότατα αναμένει ότι η οικονομία θα παραμείνει μακριά από το «έδαφος» της ύφεσης ακόμη και αν προκύψουν μέτριοι καθοδικοί κίνδυνοι για την αναπτυξιακή δυναμική.

Εξάλλου, ο Πάουελ εκτίμησε επίσης πως ο κίνδυνος μιας ύφεσης δεν είναι «ιδιαίτερα αυξημένος», τονίζοντας πως η μέση εκτίμηση για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το 2022 είναι στο 2,8% ήτοι 1% πάνω από τη μακροπρόθεσμη δυναμική, ενώ επισήμανε το χάσμα που επικρατεί μεταξύ θέσεων εργασίας και εργαζομένων ως απόδειξη ότι η αγορά εργασίας είναι «εξαιρετικά στενή».

Goldman Sachs

Το κύριο ερώτημα για τις αγορές παραμένει εάν η FOMC θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις της. Όπως αναφέρει ο Mericle, υπήρξαν στοιχεία που υποστηρίζουν εκατέρωθεν τις δύο θέσεις, με τον ίδιο να βλέπει όντως έναν σημαντικό κίνδυνο αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης κάποια στιγμή, πιθανότατα σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις όταν και εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, προς το παρόν, η Goldman Sachs διατηρεί την εκτίμησή της, ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια επτά φορές για φέτος (μία που έγινε και ακόμη έξι) κατά 25 μονάδες βάσης και επιπλέον τέσσερις φορές το επόμενο έτος, ώστε να φτάσουν στο εύρος του 2,75% - 3%.

Για τους «υπέρμαχους» μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, ο Πάουελ κατέστησε σαφές ότι «κάθε συνεδρίαση είναι μια ζωντανή συνεδρίαση» και ότι οι αυξήσεις με ταχύτερο ρυθμό αποτελούν «σίγουρα μια πιθανότητα». Αναγνώρισε επίσης ότι αν η FOMC γνώριζε όλα όσα γνωρίζει τώρα, «θα ήταν σκόπιμο να κινηθεί νωρίτερα». Τέλος, υπήρξε ένα ισχυρό μήνυμα από το γεγονός ότι επτά συμμετέχοντες της FOMC πρόβαλαν περισσότερες από επτά αυξήσεις το 2022 στο dot plot, πολύ περισσότερες από ό,τι ανέμενε η Goldman Sachs.

Τέλος, η εκπληκτικά υψηλή αύξηση της εκτίμησης για τον δομικό πληθωρισμό για το 2022 από τη FOMC στο 4,1% (έναντι 4,2% της G.S) και το σχόλιο του Πάουελ ότι οι αξιωματούχοι της Fed ήδη αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός μέχρι τα μέσα του έτους ενδέχεται να τους φέρει ώστε να θέσουν κάπως υψηλότερα τον πήχη από ό,τι ανέμενε η Goldman Sachs για μια περαιτέρω ανοδική κίνηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες που θα ενεργοποιήσει τη μετάβαση προς ένα ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider