Υπέρ της μεγαλύτερης αύξησης επιτοκίων ο Waller της Fed, καθώς «ο πληθωρισμός μαίνεται»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπέρ της μεγαλύτερης αύξησης επιτοκίων ο Waller της Fed, καθώς «ο πληθωρισμός μαίνεται»
Εκτός από τις αυξήσεις επιτοκίων, ο Waller είπε πως πιστεύει ότι η Fed πρέπει να αρχίσει σύντομα να μειώνει τα ομόλογά της.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσει μία ή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης φέτος για να ελέγξει τον πληθωρισμό, δήλωσε στο CNBC ο διοικητής της Federal Reserve Christopher Waller.

Αν και τάχθηκε αυτή την εβδομάδα υπέρ της αύξησης κατά 25 μονάδων βάσης, εξαιτίας της αβεβαιότητας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Waller εκτιμά ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να γίνει πιο επιθετική σύντομα.

«Πραγματικά προτιμώ την προκαταρκτική αύξηση των επιτοκίων, πρέπει να κάνουμε περισσότερη απόσυρση μέτρων τώρα, εάν θέλουμε να έχουμε αντίκτυπο στον πληθωρισμό αργότερα φέτος αλλά και το επόμενο έτος», είπε στο CNBC. «Επομένως, ο τρόπος για να το προκαταβάλλουμε είναι να φέρουμε νωρίτερα ορισμένες αυξήσεις επιτοκίων, κάτι που συνεπάγεται αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο εγγύς μέλλον».

Εκτός από τις αυξήσεις επιτοκίων, ο Waller είπε επίσης πως πιστεύει ότι η Fed πρέπει να αρχίσει σύντομα να μειώνει τα ομόλογά της.

Ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 9 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι αξιωματούχοι προετοιμάζουν τη μείωσή του. Ο Waller είπε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει «στην επόμενη μία ή δύο συναντήσεις».

«Είμαστε σε διαφορετικό μέρος από ό,τι ήμασταν πριν», είπε. «Έχουμε πολύ μεγαλύτερο ισολογισμό, η οικονομία βρίσκεται σε πολύ διαφορετική θέση. Ο πληθωρισμός μαίνεται. Έτσι, βρισκόμαστε σε μια θέση όπου θα μπορούσαμε πραγματικά να αφαιρέσουμε ένα μεγάλο ποσό ρευστότητας από το σύστημα χωρίς να κάνουμε πραγματικά μεγάλη ζημιά», τόνισε.

Οι δηλώσεις του Waller ήρθαν λίγο έπειτα από τον πρόεδρο της Fed του St. Louis, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος είπε ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει συνολικά τα επιτόκια τουλάχιστον κατά 300 μονάδες βάσης φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπούλαρντ (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν άνω του 3% μέσα στο 2022

Goldman Sachs: Η επιθετικότερη στροφή της Fed και το στοίχημα των αγορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider