Σε «βαθύ πράσινο» οι δείκτες στην Wall Street εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «βαθύ πράσινο» οι δείκτες στην Wall Street εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed
Κέρδη που αψηφούν τις ανησυχίες που γεννά η ρωσο-ουκρανική κρίση σημειώνουν οι δείκτες τη Wall Street την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις της Fed για την νομισματική της πολιτική.

Τελευταία ενημέρωση 17:33

Κέρδη που «αψηφούν» τις ανησυχίες που γεννά η ρωσο-ουκρανική κρίση σημειώνουν οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις της Fed για την νομισματική της πολιτική και ειδικότερα για την αύξηση των επιτοκίων.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC), με τους επενδυτές να αναμένουν την ανακοίνωση για την πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων της από το 2018.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πως η τράπεζα θα ανακοινώσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, με την προσοχή πλέον να στρέφεται στα όσα θα πει το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για τις εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, εν μέσω των ανησυχιών που προκαλεί ο αντίκτυπος της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Την ώρα που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε το 7,9% για τον Φεβρουάριο και εκτιμάται πως μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, η Fed έχει τονίσει πως θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων με την άρση των υποστηρικτικών μέτρων που έχει θέσει σε ισχύ από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό έρχεται να αυξήσει η άνοδος των ενεργειακών τιμών στις ΗΠΑ, με την τιμή της βενζίνης στα αμερικανικά πρατήρια καυσίμων να αυξάνεται κατά 50 σεντ την περασμένη εβδομάδα και να διαμορφώνεται στα 4,33 δολάρια ανά γαλόνι, σε πολυετές υψηλό.

Στους δείκτες, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται 1,19% ή 318 μονάδες στις 33.942 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 1,70% ή 72 μονάδες στις 4.334 μονάδες και ο Nasdaq κάνει «άλμα» 2,84% ή 365 μονάδες, στις 13.315 μονάδες.

Μάκρο

Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώνει παράλληλα ισχυρή ανοδική αναθεώρηση για την πορεία του αμερικανικού λιανεμπορίου κατά τον Ιανουάριο.

Έτσι, οι λιανικές πωλήσεις για τον Φεβρουάριο σε μηνιαίο επίπεδο αυξήθηκαν 0,3% έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 0,4%. Ωστόσο, οι πωλήσεις του Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας αύξηση 4,9% έναντι ανόδου 3,8% στην αρχική μέτρηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι λιανικές πωλήσεις, εκτός των αυτοκινήτων, υποχώρησαν 0,4% έναντι εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,4%.

Χωρίς τις πωλήσεις βενζίνης, οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,2% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία δεν είναι προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό.

Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κίνα δεσμεύεται να στηρίξει το χρηματιστήριο και την οικονομική ανάπτυξη

Ράλι 8% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ - Tencent και Alibaba σε άνοδο άνω του 20%

Άνοδος 3% στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την παρέμβαση της Κίνας και εν αναμονή της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider