Morgan Stanley: Τι προεξοφλούν οι ευρωπαϊκές μετοχές - Η απόσταση από το πέρασμα σε μια ύφεση

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Τι προεξοφλούν οι ευρωπαϊκές μετοχές - Η απόσταση από το πέρασμα σε μια ύφεση
Παρότι η Morgan Stanley είχε εκτιμήσει πως το επίπεδο των 3.650 - 3.700 μονάδων για τον Stoxx 50 μπορεί να αποτελέσει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου, ωστόσο συνεχίζει να διατηρεί τις επιφυλάξεις της καθώς εκτιμά ότι τα θεμελιώδη μεγέθη έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω.

Παρότι η Morgan Stanley είχε εκτιμήσει πως το επίπεδο των 3.650 - 3.700 μονάδων για τον Euro Stoxx 50 μπορεί να αποτελέσει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου, ωστόσο συνεχίζει να διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις καθώς τα θεμελιώδη έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω.

Όπως αναφέρει ο Graham Secker επικεφαλής στρατηγικής της Morgan Stanley, οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο ενός μεγαλύτερου πλήγματος στην οικονομική δραστηριότητα και στα εταιρικά κέρδη. Αυτή τη στιγμή, οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι του αμερικανικού οίκου δεν προβλέπουν ότι θα υπάρξει εκτροχιασμός για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και υποχώρηση προς μια υφεσιακή κατάσταση. Ωστόσο, αυτή είναι μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση και η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας πιθανότατα εντείνει την πίεση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Από την άλλη, οι αγορές αντιδρούν γενικότερα και προεξοφλούν άμεσα μια ύφεση αντί να αναμένουν τυχόν στοιχεία και δεδομένα προς επιβεβαίωση. Μετά από μια πτώση 15% του MSCI Europe από το υψηλό του Ιανουαρίου (και πτώση 20% για τον Euro Stoxx 50), «δείχνει ασφαλές να αναφέρουμε ότι έχουν προεξοφληθεί αρκετά αρνητικά δεδομένα», όπως αναφέρει ο Secker.

Οι προηγούμενες υφέσεις συνήθως συνεπάγονταν μια πολύ μεγαλύτερη πτώση των EPS (κέρδη ανά μετοχή) ή/και χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης P/E. Για παράδειγμα: i) Η μέση ετήσια πτώση των ευρωπαϊκών EPS σε προηγούμενες υφέσεις ήταν 25% και ii) ο δείκτης foward P/E της Ευρώπης για το δωδεκάμηνο βρίσκεται τώρα χαμηλότερα από τη μακροπρόθεσμη τιμή του 13,3x. Ωστόσο, το 2008 και το 2012, ο δείκτης υποχώρησε σε μονοψήφια επίπεδα.

Σε αυτό το στάδιο, η Morgan Stanley δεν αναμένει ένα μονοψήφιο δείκτη P/E ή μια πτώση της τάξεως του 25% στα EPS. Ωστόσο, η ανάλυσή της δείχνει ότι μάλλον υπάρχει μια απόσταση από το σημείο όπου όλα τα αρνητικά νέα έχουν περαστεί στις μετοχές. «Αν και θα μπορούσαμε να δούμε ένα ράλι της τάξεως του 10% εάν υπάρξει μια διακοπή στην αρνητική ειδησεογραφία γύρω από τις τρέχουσες εξελίξεις, η ανάλυση ευαισθησίας, μας δείχνει ότι οι αγορές μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσουν 20% ή περισσότερο ώστε να αποτιμηθούν πλήρως οι κίνδυνοι μιας ύφεσης» τονίζει ο Secker.

Τι προβλέπει το βασικό σενάριο

Η Morgan Stanley είχε υποθέσει στο βασικό της σενάριο μια αύξηση 10% στα EPS φέτος, με το δείκτη P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες στο 14,5x, κάτι που σηματοδοτεί ένα upside κοντά στο 20%. Ωστόσο, μετά την τελευταία αναθεώρηση των συνθηκών, το bear σενάριο του οίκου δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Αυτό προϋποθέτει μια πτώση της τάξεως του 10% στα EPS το 2022, με το δωδεκάμηνο forward P/E στο 13,5x, ήτοι 10% περίπου κίνηση προς χαμηλότερα, από τα τρέχοντα, επίπεδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως δύο κλάδοι εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσω της αντίθετης πορείας που έχουν καταγράψει. Ο κλάδος των μετάλλων αποτελεί αυτόν που έχει υπεραποδώσει έναντι της αγοράς κατά 43%, ενώ είναι ο πιο υπεραγορασμένος στην Ευρώπη. Από την πλευρά των θεμελιωδών, καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο εύρος αναθεωρήσεων EPS, με τις αποτιμήσεις να έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά να συνεχίζουν να βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο (σε δείκτες P/E, P/BV και μερισματική απόδοση).

Από την άλλη, οι τράπεζες υποχώρησαν απότομα υπό την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων. Ο κλάδος έχει υποαποδώσει κατά 15% σε δύο εβδομάδες υποχωρώντας από τα υπεραγορασμένα επίπεδα και περνώντας άμεσα σε μια βαθιά υπερπουλημένη ζώνη (σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα) με τον δείκτη σχετικής ισχύος, RSI 14 ημερών, στις 22 μονάδες. Αυτή η ισχυρή πτώση φαίνεται να προεξοφλεί ένα ισχυρό χτύπημα στα EPS του κλάδου και, ως αποτέλεσμα, σημαίνει ότι οι σχετικές αποτιμήσεις βρίσκονται κοντά στα κατώτερα επίπεδα. Η Morgan Stanley παραμένει «overweight» για τις τράπεζες καθώς όπως επισημαίνει αρκετά αρνητικά νέα έχουν περάσει ήδη στα τρέχοντα επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider