Χρηματιστήριο: Η επικράτηση των αγοραστών στο δεύτερο ημίχρονο και η «έκρηξη» τζίρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Η επικράτηση των αγοραστών στο δεύτερο ημίχρονο και η «έκρηξη» τζίρου
Χρηματιστήριο
Έκρηξη τζίρου στο Χρηματιστήριο που έπιασε και τις 970 μονάδες. «Ράλι» για Ελλάκτωρ και Aegean. Πατήματα σε δεικτοβαρείς.

Κόντρα στο ρεύμα των πιέσεων, των ρευστοποιήσεων και της μεταβλητότητας κινήθηκε το Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αποδεικνύοντας αυτό που περιέγραφε το insider.gr για διατήρηση της συνθήκης, των υψηλότερων ζωνών άμυνας σε υψηλές ταλαντεύσεις των ξένων και υπεραπόδοσης ή ακόμη και ευθυγράμμισης με την ανοδική πορεία αυτών (σε αντίθεση με την εσωστρέφεια).

Τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο η αμερικανική έδειξαν να πιέζονται ιδιαίτερα από την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που συνέχισε την ανιούσα φτάνοντας στο 7,5% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση από 7% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού από τον Φεβρουάριο του 1982. Από την άλλη, το κλίμα στο Χρηματιστήριο αλλάζει στο β' ημίχρονο καθώς έχοντας βγάλει υψηλότερες ζώνες άμυνας περνά στην αντεπίθεση διαμορφώνοντας «μαξιλάρι» πάνω από τις 960 μονάδες.

Στα ενδότερα και από τη μεριά των Βρυξελλών, η Κομισιόν εκτίμησε πως η Ελλάδα πέτυχε τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2021. Για το 2022 η Ελλάδα αναμένεται πλέον ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι υπολογίζονταν το φθινόπωρο (κατά 4,9% έναντι 5,2% προηγούμενης πρόβλεψης), ένας ρυθμός ο οποίος ωστόσο παραμένει ο 4ος υψηλότερος ανά την ΕΕ μετά την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Μάλτα.

Από την άλλη, στο 8,5% αναμένεται να κλείσει ο κύκλος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021, σύμφωνα με τη UniCredit, που αναμένει παράλληλα τη διατήρηση μιας υψηλής τάσης και δυναμικής και κατά την επόμενη διετία.

Τράπεζες

Ένας ακόμη θετικός παράγοντας έρχεται να προστεθεί στην ευρύτερη «βεντάλια» που στηρίζει την ανοδική κίνηση των ελληνικών τραπεζών, όπως επισήμανε η Morgan Stanley, «βλέποντας» την αλλαγή πλεύσης που σήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ στο «καράβι» της Ευρωζώνης.

Ο αμερικανικός οίκος είχε επισημάνει από πέρυσι πως η δυνατότητα ενίσχυσης της δανειοδοτικής ικανότητας των τραπεζών θα αποτελέσει το βασικό «μοχλό» του «recovery story», υπό τη στήριξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τα έσοδα από τόκους (NII) πιθανότατα θα παραμείνουν υπό πίεση από την εξυγίανση των ισολογισμών από τα NPEs. Ωστόσο, σε αυτά έρχεται να προσθέσει ένας ακόμη θετικός «καταλύτης» για τις ελληνικές τράπεζες από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς: 1) Το 85% των δανειακών χαρτοφυλακίων στην Alpha Bank και το 90% στην Eurobank και στην Τράπεζα Πειραιώς είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, 2) ενώ το 73% των καταθέσεων στην Eurobank, και το 78% - 79% σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς είναι τρεχούµενων λογαριασµών, υποδηλώνοντας μικρότερη πίεση στις καταθέσεις από re-pricing.

Συνεπώς, κάθε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αναμένεται να προσθέτει περίπου 2% στα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2023 για την Alpha και την Πειραιώς και περίπου 4% για τη Eurobank, ενώ μεταφράζεται σε μια θετική επίπτωση σε επίπεδο καθαρών εσόδων 6%, 8% και 10% αντίστοιχα για τη χρήση του 2023, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

ΧΑ

Συνήθεια αρχίζει να γίνεται η επικράτηση των αγοραστών στο δεύτερο ημίχρονο. Έχοντας απορροφήσει όποια προσφορά βγήκε ειδικά στις τράπεζες, το ΧΑ ορθοπόδησε στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης καταγράφοντας άνοδο 0,73% στις 971,09 μονάδες. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,64% στις 2.375,98 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κατά 0,29% στις 745,63 μονάδες. Ο τζίρος ιδιαίτερα ενισχυμένος στα 120,7 εκατ. ευρώ με υψηλό όγκο πακέτων στα 29,95 εκατ. ευρώ (19,71 εκατ. ευρώ ήτοι 13,74 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια στην Alpha Bank).

Οι τράπεζες που έχουν γράψει ένα ισχυρό ράλι ανόδου έδειξαν στο πρώτο μισό της συνεδρίασης να υποχωρούν αλλά η προσφορά υπερκαλύφθηκε στις δύο εκ των τεσσάρων. Η Πειραιώς σημείωσε πτώση κατά 1,83% στα 1,66 ευρώ κυρίως λόγω profit taking, η Alpha Bank υποχώρησε ελάχιστα κατά 0,24% και στα 1,4295 ευρώ, η Eurobank στο +1,28% και στα 1,144 με την ΕΤΕ στο +0,92% και τα 3,749 ευρώ.

Ρυθμό στην αγορά πρόσφεραν οι δεικτοβαρείς τίτλοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ με κέρδη 1,45% και 2,45% αντίστοιχα. Παράλληλα ράλι 6,07% κατέγραψε η μετοχή της Ελλάκτωρ στα 1,31 ευρώ. Υψηλά κινήθηκε και η Jumbo στο 1,97% και τα 14 ευρώ πλέον.

Το rotation των επενδυτών έφερε μια αποκόμιση κερδών στον ΟΠΑΠ και σε Viohalco.

Πάτησε εκ νέου τα 30 ευρώ η Coca Cola ενώ ξεκάθαρα ανοδική τάση για την Aegean που αποδεικνύεται ο τίτλος της έναρξης του έτους, φτάνοντας πλέον στα 6,20 ευρώ, με «ράλι» 29,03% από 1/1/22.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής αναφέρει: «με υψηλά 7 ετών και με μέσες ημερήσιες συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ απάντησε η ελληνική αγορά στα χειρότερα των αναμενομένων μεγέθη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εκπλήσσοντας ακόμα και τους πιο αισιόδοξους εμπλεκόμενους της Λ. Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί την ολική επαναφορά στην κανονικότητα με βασικό μοχλό τις τράπεζες οι οποίες βρίσκονται σε θέση οδηγού από την αρχή της χρονιάς: Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπεραποδίδουν από την αρχή του έτους με αποδόσεις από 28% έως 35% ενώ οι μετοχές τους βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδισμένων μετοχών του ΧΑ. Η αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζικών μετοχών δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, είναι μια κίνηση που συνδέεται με την αλλαγή της οπτικής των ξένων χαρτοφυλακίων για την προοπτική της χώρας και ακολούθως του περιθωρίου βελτίωσης που υπάρχει στις αποτιμήσεις από την αύξηση της κερδοφορίας».

«Το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει και αυτή την εβδομάδα στην κορυφή των αποδόσεων (+8,7%) των Ευρωπαϊκών Αγορών θυμίζοντας κάτι από το ένδοξο παρελθόν προηγούμενων δεκαετιών. Στο άτυπο μίνι τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών το ενδεχόμενο της αύξησης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και των επιτοκίων της ΕΚΤ έβγαλε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν να χάσουν λίγο από τα κεφάλαια τους και να κερδίσουν πολύ στα έσοδα τους από την αναπροσαρμογή του κυμαινόμενου κόστους χορηγήσεων. Την ίδια στιγμή σε ένα άλλο τεστ αντοχής η ΔΕΗ ανακοίνωνε ότι παρά την αύξηση των τιμών χονδρικής και την διατήρηση τους σε υψηλά επίπεδα παραμένει εντός στόχων λειτουργικής κερδοφορίας για το 2022 αναχαιτίζοντας την πίεση που οδήγησε την μετοχή κάτω από την τιμή της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Τέλος, η σταδιακή άρση των μέτρων της πανδημίας βοηθά στην αποκατάσταση της ομαλότητας υποστηρίζοντας την δραστηριότητα περισσότερων οικονομικών κλάδων (εστίαση, τουρισμός κλπ), γεγονός που φαίνεται να αποκτά τάση στο εξωτερικό. Όλες αυτές οι αβεβαιότητες μαζί με τον πληθωρισμό έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά σε μέρος του επενδυτικού κοινού που παραμένει σκεπτικό για το μέλλον της ανόδου την στιγμή που η εικόνα στο εξωτερικό
δεν είναι και η πλέον αισιόδοξη. Παρόλα αυτά η ιστορία έχει δείξει ότι το εν δυνάμει ρίσκο είναι απαραίτητο συστατικό της ανόδου: «Οι ανοδικές αγορές σκαρφαλώνουν τον τοίχο της αβεβαιότητας ενώ η πτωτικές γλιστρούν στην καμπύλη της ελπίδας.»

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εκτός του παραδοσιακού εύρους διακύμανσης επιχειρώντας το άλμα για τετραψήφιες ζώνες τιμών. Το ζητούμενο των αυξημένων συναλλαγών (τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ είχε δει η Αγορά στις αρχές Ιανουαρίου) ικανοποιήθηκε και με το παραπάνω δίνοντας την απαραίτητη ώθηση σε κομβικές στιγμές στέλνοντας τα καθημερινά κλεισίματα των συνεδριάσεων πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας. Μάλιστα, το κλείσιμο της εβδομάδας βρίσκει το Γενικό Δείκτη στο υψηλό επταετίας με τους αγοραστές να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα υπεροχής.

Για να συμβούν βέβαια όλα αυτά μεσολάβησε ένα μεγαλοπρεπές ανοδικό χάσμα τιμών (942-953) στην συνεδρίαση της Τετάρτης η οποία ήταν αποφασιστικής σημασίας για την έξοδο από την συσσώρευση. Η συνεδρίαση της Πέμπτης ήρθε να επιβεβαιώσει την αλλαγή των τεχνικών δεδομένων με την ενεργοποίηση αγοραστικού σήματος από τον MACD όπως και η συνεδρίαση της Παρασκευής η οποία ήταν συνεδρίαση διαχείρισης για τους αγοραστές απορροφώντας γρήγορα την αρχική προσφορά. Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα μέλλον μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες περιοχές διαπραγμάτευσης, δίνοντας ανοδικό περιθώριο ως τις 990 μονάδες. Ενδεχομένως η περιοχή αυτή να δοκιμαστεί την προσεχή εβδομάδα όπου και θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της προσφοράς από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider