Morgan Stanley: Θετικός «καταλύτης» για το story των ελληνικών τραπεζών οι αυξήσεις των επιτοκίων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Θετικός «καταλύτης» για το story των ελληνικών τραπεζών οι αυξήσεις των επιτοκίων
Ένας ακόμη θετικός παράγοντας έρχεται να προστεθεί στην ευρύτερη «βεντάλια» που στηρίζει την ανοδική κίνηση των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, «βλέποντας» την αλλαγή πλεύσης που σήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ στο «καράβι» της Ευρωζώνης.

Ένας ακόμη θετικός παράγοντας έρχεται να προστεθεί στην ευρύτερη «βεντάλια» που στηρίζει την ανοδική κίνηση των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, «βλέποντας» την αλλαγή πλεύσης που σήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ στο «καράβι» της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ, νιώθοντας την πίεση του πιο επίμονα υψηλού πληθωρισμού είναι έτοιμη να αναλάβει δράση μόλις τον Μάρτιο, συντομεύοντας τον ορίζοντα του προγράμματος APP ώστε να δημιουργηθεί χώρος για μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Μετά από ένα ήπιο ξεκίνημα, η ομάδα της Morgan Stanley, αναμένει ένα πιο γρήγορο κύκλο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής που θα συνεχιστεί με δύο ακόμη αυξήσεις κατά 20 μονάδες βάσης έκαστη, φέρνοντας έτσι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 0% έως τον Μάρτιο του 2023.

Ένας ακόμη θετικός «καταλύτης» στο «recovery story» των ελληνικών τραπεζών

Ο αμερικανικός οίκος είχε επισημάνει από πέρυσι πως η δυνατότητα ενίσχυσης της δανειοδοτικής ικανότητας των τραπεζών θα αποτελέσει το βασικό «μοχλό» του «recovery story», υπό τη στήριξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τα έσοδα από τόκους (NII) πιθανότατα θα παραμείνουν υπό πίεση από την εξυγίανση των ισολογισμών από τα NPEs. Ωστόσο, σε αυτά έρχεται να προσθέσει ένας ακόμη θετικός «καταλύτης» για τις ελληνικές τράπεζες από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς: 1) Το 85% των δανειακών χαρτοφυλακίων στην Alpha Bank και το 90% στην Eurobank και στην Τράπεζα Πειραιώς είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, 2) ενώ το 73% των καταθέσεων στην Eurobank, και το 78% - 79% σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς είναι τρεχούµενων λογαριασµών, υποδηλώνοντας μικρότερη πίεση στις καταθέσεις από re-pricing.

Συνεπώς, κάθε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αναμένεται να προσθέτει περίπου 2% στα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2023 για την Alpha και την Πειραιώς και περίπου 4% για τη Eurobank, ενώ μεταφράζεται σε μια θετική επίπτωση σε επίπεδο καθαρών εσόδων 6%, 8% και 10% αντίστοιχα για τη χρήση του 2023, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Ωστόσο, ο δεσμός που υπάρχει μεταξύ τραπεζών και κράτους αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός στο πλαίσιο της έκθεσης στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς μια διεύρυνση των spreads κατά 50 μονάδες βάσης συνεπάγεται μια επίπτωση της τάξεως των 7 - 12 μονάδες βάσης στους δείκτες CET 1 των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο οι δείκτες CET 1 που κινούνται στο εύρος του 9,9% - 13,9% (στο τρίτο τρίμηνο του 2021) είναι αρκετά υψηλότερα από τις τρέχουσες ελάχιστες απαιτήσεις. Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2021 περίπου το 7% - 11% του συνολικού ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών είναι τοποθετημένο σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Morgan Stanley

Το προτιμώμενο «play» στη Eurobank

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το προτιμώμενο «play» στο «story» ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εντοπίζεται στη Eurobank. Όπως αναφέρει, η τράπεζα είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη πρόοδο στο κομμάτι της εξυγίανσης του ισολογισμού της, με δείκτη NPE στο 7,3% περίπου και δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ROTE στο 7,4% περίπου. Με την εξυγίανση του ισολογισμού της να έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, η Eurobank αντιμετωπίζει τις λιγότερο αντίξοες συνθήκες στο σκέλος των λειτουργικών εσόδων από μειώσεις NPEs, ενώ προσφέρει ανοδικά περιθώρια στη βάση της μακροοικονομικής ανάκαμψης. Με συνολικό δείκτη κεφαλαίου στο 15,4% στο εννεάμηνο του 2021, η Eurobank είναι η πρώτη από τις ελληνικές τράπεζες που εξετάζει με τον SSM την επανέναρξη της διανομής μερισμάτων κατά το 2023, κάτι που είναι πιθανό να αποτελέσει ένα θετικό «καταλύτη» για τη μετοχή.

Στα τρέχοντα επίπεδα, η Eurobank διαπραγματεύεται με δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας P/TBV στο 0,6x για το 2022 για δείκτη ROTE 8,2%, έναντι 0,5x (για δείκτη ROTE 5,4%) για την Alpha Bank και με 0,3x P/TBV (για ROTE 4,1%) για την Τράπεζα Πειραιώς. Το bull case σενάριο της Morgan Stanley για την Eurobank υποθέτει ROTE περίπου στο 10,4% κάτι που συνεπάγεται μια περαιτέρω άνοδο κατά 29% από τα τρέχοντα επίπεδα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider