Χρηματιστήριο: Απώλειες 1,24% στην εβδομάδα με «βαρίδι» τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Απώλειες 1,24% στην εβδομάδα με «βαρίδι» τις τράπεζες
Ισχυρές πιέσεις και profit taking στις τράπεζες μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Ποιες μετοχές υπεραπέδωσαν.

Με απώλειες έκλεισε άλλη μια χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να ενισχύεται λόγω των κινήσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Στο επίκεντρο φυσικά παρέμειναν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ επέλεξε να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι συγκριτικά με την πιο «hawkish» στάση της Fed αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας ως προς το σκέλος του tapering, με την Κριστίν Λαγκάρντ να κρατά προς ώρας ισορροπίες μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών».

Με πολλά «εάν και εφόσον», η ΕΚΤ αποφάσισε να ανακοινώσει τη λήξη του έκτακτου προγράμματος PEPP ύψους 1,85 τρισ. ευρώ το Μάρτιο του 2022, μοιράζοντας ωστόσο από δύο «άσσους» στις δύο ανωτέρω πλευρές. Από τη μία, η περιορισμένης διάρκειας αύξηση του βασικού προγράμματος APP, από τα 20 δισ. ευρώ στα 40 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και η σταδιακή επαναφορά του στο αρχικό μέγεθος μέχρι το τέλος του 2022, ήταν μια ξεκάθαρη νίκη για τα «γεράκια», ενώ ο ανοιχτός ορίζοντας λήξης των αγορών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα «μέχρι λίγο πριν» την πρώτη αύξηση επιτοκίων, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια μικρή επικράτηση των «περιστεριών».

Ωστόσο, οι ισορροπίες φαίνεται να διατηρήθηκαν και ως προς το πλαίσιο στήριξης των ελληνικών ομολόγων, αν όχι άμεσα, έμμεσα. Χωρίς να πληρούνται οι όροι για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο APP, ελλείψει investment grade, η ΕΚΤ επέλεξε να παρατείνει τις επανεπενδύσεις στις λήξεις στο PEPP μέχρι το τέλος του 2024, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επανεκκίνησης του έκτακτου προγράμματος ανά πάσα στιγμή εάν κριθεί απαραίτητο. Τι συνεπάγεται ωστόσο η κίνηση της Κριστίν Λαγκάρντ, που αν και δεν είναι δεδομένη και κυρίως έχει «κατασβεστικό ρόλο», μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και «game changer» για τα ελληνικά ομόλογα;

Μέχρι σήμερα εάν έληγε ένας ομολογιακός τίτλος για παράδειγμα το 2022 ύψους 1 δισ. ευρώ η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει 1 δισ. ευρώ σε άλλους κρατικούς τίτλους. Πλέον όλα τα proceeds όλων των λήξεων μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η Φρανκφούρτη όπως κρίνει αυτή, με συγκεκριμένη στόχευση στην καμπύλη και αναλόγως της στήριξης που θα χρειαστεί εάν υπάρξουν πιέσεις στην αγορά ομολόγων. Ουσιαστικά η ΕΚΤ δεν θα προβαίνει σε καθαρές αγορές ελληνικών ομολόγων στο στάδιο μετάβασης μετά τη λήξη του PEPP σε κάποιο πρόγραμμα, αλλά έμμεσα μέσω των επανεπενδύσεων και τηρώντας το όριο του 50% της διακράτησης μιας έκδοσης θα μπορεί να αγοράζει ελληνικό χρέος, ασχέτως από το μέγεθος των λήξεων στην εγχώρια αγορά. Αν υπάρχουν δηλαδή 3 δισ. ευρώ για επανεπενδύσεις στο PEPP για κάποιες χώρες, μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει τα 2,5 δισ. ευρώ επανεπένδυση σε αυτές τις αγορές και με τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ να αγοράσει δευτερογενώς ελληνικά κρατικά ομόλογα και νέο υπό έκδοση χρέος. Φυσικά, δε μπορεί να γίνει σύγκριση με τις αγορές που υλοποιούνταν στο πλαίσιο το PEPP, αλλά η ΕΚΤ κατάφερε να διατηρήσει ένα flow προς την Ελλάδα που ούτως ή άλλως έχει μικρής διάρκειας ωριμάνσεις και χαμηλή εκδοτική δραστηριότητα (άρα μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά), τη στιγμή που βαδίζει σε ένα ευρύτερο roll off σχεδιασμό.

Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης, υποχώρησε σήμερα εν μέσω μια ήπιας διόρθωσης και των διεθνών αγορών. Έτσι ο ΓΔ έκλεισε με πτώση 0,6% στις 887,50 μονάδες με τον τζίρο στα 82,62 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση κατά 0,79% στις 2,128,71 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη στο -2,79% και στις 564,72 μονάδες.

Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με σημείο στήριξης τις 869 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες. Σήμερα λήγουν τα παράγωγα λήξης Δεκεμβρίου και η Quest Συμμετοχών αντικαθιστά και επίσημα πλέον την ΕΧΑΕ στον FTSE Large Cap.

Επιμέρους έντονες πιέσεις πέρασαν στις τράπεζες, με την Alpha Bank να διορθώνει κατά 3,07% στα 1,042 ευρώ, με τη Eurobank στο -3,38% και τα 0,879 ευρώ, την Πειραιώς να σημειώνει πτώση 1,73% στα 1,304 ευρώ και την ΕΤΕ στο -2,03% στα 2,85 ευρώ.

Επιπλέον, ισχυρό profit taking σημειώθηκε στην ElvalHalcor που έκλεισε στο -2,9% και τα 1,874 ευρώ, σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που σημείωσε απώλειες 2,59% στα 9,39 ευρώ, με Motor Oil, Aegean, Titan, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να ακολουθούν.

Υπεραπέδωσαν κόντρα στο ρεύμα τα ΕΛΠΕ με κέρδη 2,98% στα 6,23 ευρώ, η ΔΕΗ με άνοδο 1,99% στα 9,50 ευρώ, η Jumbo στο +1,7% και στα 12,58 αλλά και η Viohalco και Coca Cola.

Σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής, «η ετήσια απόδοση του 10% στο Γενικό Δείκτη υποεκτιμά την εικόνα της ελληνικής αγοράς για το 2021. Τα 2/3 των εισηγμένων εταιριών εμφανίζουν μεγαλύτερη απόδοση από το Γενικό Δείκτη, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 11% και η συμμετοχή του επενδυτικού κοινού ήταν αυξημένη σε πλήθος και προέλευση κωδικών. Οι αυξήσεις κεφαλαίου (χωρίς τα CoCos) έφεραν περίπου 4 δις ευρώ στα ταμεία των εισηγμένων ενώ άλλα 1,4 δις ευρώ προστέθηκαν από τις εκδόσεις των 7 εισηγμένων εταιρικών ομολόγων. Η εκπροσώπηση των ελληνικών εταιριών στον MSCI έφθασε τις 6 εταιρίες έναντι 3 πέρυσι ενώ υπάρχει μια ικανοποιητική ουρά νέων εκδόσεων που κατευθύνεται προς το Χρηματιστήριο.

Η χρονιά έκλεισε με λιγότερες εκκρεμότητες από αυτές που ξεκίνησε: Ο τραπεζικός κλάδος απέκτησε νέα κεφάλαια και νέους επενδυτές, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έπεσαν σε επίπεδα που μπορούν να δουν τον κλάδο ποιοτικότεροι επενδυτές ενώ οι υποσχέσεις των επιχειρηματικών πλάνων παραμένουν δέλεαρ για τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους. Η ΔΕΗ άνοιξε το δρόμο για τις εμποροβιομηχανικές εταιρίες σε επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς, απέκτησε ισχυρή ρευστότητα ικανή να οδηγήσει με ταχύτερους ρυθμούς την ενεργειακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Παρά την πίεση από την πανδημία και το αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς οι εισηγμένες έχουν επιτύχει ως το εννεάμηνο την ολική επαναφορά στα κέρδη και την δραστηριότητα τους, το ΑΕΠ της χώρας στο γ’ τρίμηνο είχε την μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή στην Ευρώπη με την βοήθεια του Τουρισμού που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε την χρονιά που τελειώνει περισσότερο με γνώμονα να υπερασπίσει τα κεκτημένα του τέλους του 2020. Η ανοδική τάση προφυλάχθηκε αν και έχασε πολύ σε δυναμική από τον Απρίλιο και μετά. Είναι εντυπωσιακό ότι από τον Απρίλιο και για όλο το υπόλοιπο της χρονιάς, η διακύμανση του Γενικού Δείκτη περιορίστηκε σε ένα εύρος 100 μονάδων. Πρακτικά μιλάμε για συσσώρευση που σε κάθε ταλάντωση μέσα σε αυτό το εύρος κλείνει όλο και περισσότερο δίνοντας την εντύπωση μιας κοπιώδους αναμονής. Με βάση προηγούμενα μοτίβα αναμονών η εκτόνωση αυτής της υπέρσυσσώρευσης θα δώσει πολύ μεγάλη κίνηση προς την κατεύθυνση της διάσπασης. Η διαφυγή από τις 830 μονάδες θα δώσει στόχο κίνησης προς τις 725 μονάδες ενώ η ανοδική διαφυγή έχει τετραψήφιους στόχους (1.050) κοιτάζοντας ενδεχομένως σε ένα πιο φιλόδοξο σενάριο και τα υψηλά του 2014. Είναι ενδεικτικό ότι σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο απόλυτο σημείο ισορροπίας στους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, την οριακή αρνητική εικόνα του MACD και στην απόλυτη ουδετερότητα των ταλαντωτών. Το κλείσιμο της χρονιάς βρίσκει τους αγοραστές νικητές με βραχεία
κεφαλή με βελτιωμένα ωστόσο τεχνικά δεδομένα που αφορούν το τζίρο και τις εκτονώσεις των τοπικών διορθώσεων που σε καμία περίπτωση δεν χάλασαν την μεγάλη εικόνα.

Τα ανοικτά θέματα της πανδημίας, του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της επόμενης χρονιάς και αφορούν το σύνολο των οικονομιών του πλανήτη. Με βάση τα λεγόμενα των κεντρικών τραπεζών η επόμενη χρονιά θα δει τα βασικά επιτόκια αναφοράς να αυξάνονται και οι αγορές των ομολόγων να μειώνονται ή να τερματίζονται. Ακόμα οι προεδρικές εκλογές στην Γαλλία τον Απρίλιο έχουν αποκτήσει δεσπόζουσα θέση για τις πολιτικές της Ευρώπης ενώ η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία παραμένουν εν δυνάμει ρίσκα στον ορίζοντα. Εκτός Ευρώπης Ιραν και Ταιβάν αποτελούν δυνητικές εστίες γεωπολιτικής έντασης με αρνητικές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider