Η ανησυχία για την οικονομία επηρεάζει αρνητικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανησυχία για την οικονομία επηρεάζει αρνητικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μικρές απώλειες για το σύνολο των αγορών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Τελευταία Ενημέρωση 11:30

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Τα ασαφή -μέχρι τώρα- δεδομένα που υπάρχουν για τις πιθανές επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊου έρχονται να... συμπληρωθούν από τα χειρότερα των προβλέψεων στοιχεία για ισχυρές χώρες, όπως η κάμψη στο ΑΕΠ της Βρετανίας που ανακοινώθηκε νωρίτερα την Παρασκευή.

Η προσοχή στρέφεται στα δεδομένα για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Νοέμβριο που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) και στο εάν αυτά μπορούν να αλλάξουν την πολιτική της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,39% στις 475,15 μονάδες.

O Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,44% στις 4.190 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,26% στις 7.302 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,39% στις 15.577 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,41% στις 6.979 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB χάνει 0,25% στις 26.746 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,17% στις 8.385 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Volvo και η σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northvolt ανακοίνωσαν πως θα επενδύσουν 30 σουηδικές κορώνες (3,3 δισ. δολάρια) για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθεί κέντρο ερευνάς στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το 2022, με «μερικές εκατοντάδες άτομα» προσωπικό ενώ μένει να αποφασιστεί το σημείο όπου θα δημιουργηθεί το εργοστάσιο των μπαταριών.

Μάκρο

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού των τελευταίων 29 ετών στη Γερμανία επιβεβαίωσαν τα οριστικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (Destatis), υπογραμμίζοντας τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 5,2%.

Στη Βρετανία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενισχύθηκε μόλις 0,1% τον Οκτώβριο, έναντι ανάπτυξης 0,4% που προβλεπόταν και 0,6% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία, το ΑΕΠ είναι μειωμένο κατά 0,5%.

Παράλληλα, μείωση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς η δραστηριότητα στα εργοστάσια της χώρας συνέχισε να δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης εξαιτίας των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η εικόνα στην Ασία

Αρνητικό ήταν το κλείσιμο της εβδομάδας στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές της ηπείρου να επηρεάζονται από το διεθνές αρνητικό κλίμα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε 1% στις 28.437 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 έπεσε 0,42% στις 7.353 μονάδες, στη Σεούλ ο Kospi διολίσθησε 0,64% στις 3.010 μονάδες, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Component απώλεσε 0,24% στις 15.111 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 1,18% στις 23.967 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider