Πετρέλαιο: Ανοιχτός ο δρόμος προς τα 100 δολάρια παρά την αποδέσμευση των αποθεμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ανοιχτός ο δρόμος προς τα 100 δολάρια παρά την αποδέσμευση των αποθεμάτων
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 78,88 δολάρια και το Brent στα 82,64 δολάρια.

Ανοιχό το ενδεχόμενο για σημαντική άνοδο των τιμών του πετρελαίου αφήνουν οι διεθνείς αναλυτές παρά το γεγονός ότι μόλις χθες, Τρίτη, οι ΗΠΑ και άλλοι μεγάλοι καταναλωτές δήλωσαν έτοιμοι να απελευθερώσουν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματά τους για να ωθήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με το CNBC.

Όπως έχουν αναφέρει και άλλοι διεθνείς αναλυτές, ο Stephen Schork, συντάκτης του Schork Report μιλώντας στο CNBC την Τετάρτη σημείωσε ότι η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επηρεάσει σημαντικά την τιμή.

Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου υπάρχουν μόνο για να αντισταθμίσουν τις βραχυπρόθεσμες, απροσδόκητες διακοπές του εφοδιασμού, εξήγησε ο Schork ενώ σημείωσε ότι η τιμή μπορεί να καταγράψει σημαντική άνοδο.

«Είναι ένα σαφές σημάδι απόγνωσης ότι αυτό είναι το μόνο εργαλείο που επιστρατεύεται και δεν πρόκειται να λειτουργήσει και για αυτό είναι πιθανό να δούμε υψηλότερες τιμές αντί χαμηλότερες τιμές σε ένα μήνα από τώρα», δήλωσε ο Schork.

«Υπάρχουν πολλά στοιχήματα εκεί έξω ότι θα δούμε την τιμή να φθάνει στα 100 δολάρια το βαρέλι », είπε , προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ειδικά εάν έχουμε ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Ομοίως, ο Vivek Dhar, αναλυτής εμπορευμάτων εξόρυξης και ενέργειας στην Commonwealth Bank of Australia, σε ένα σημείωμα της Τετάρτης προέβλεψε ότι ο αριθμός των βαρελιών που απελευθερώνονται από τις έξι χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 70 εκατομμύρια κάνοντας λόγο για σχετικά μικρή συμβολή από την πλευρά των άλλων χωρών.

Η απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματά τους στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσπάθειας των ενεργοβόρων χωρών να κατευνάσουν την ταχεία άνοδο των τιμών των καυσίμων. Από αυτό το σύνολο, 32 εκατομμύρια βαρέλια θα αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής τους επόμενους μήνες και 18 εκατομμύρια βαρέλια θα αφορούν σε μια προηγούμενη εγκεκριμένης πώληση.

Άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσουν σε ανίστοιχες κινήσεις. Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ενώ η Ινδία δεσμεύτηκε για 5 εκατομμύρια βαρέλια. Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ξεπέρασε το ψυχολογικά βασικό όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι τον Οκτώβριο και οι τιμές διατηρούνται κοντά σε αυτό το επίπεδο.

Την Τετάρτη το πρωί (11:39 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 78,88 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,48% και το Brent στα 82,64 δολάρια καταγράφονταςάνοδο κατά 0,40%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Και η Κίνα επιστρατεύει τα αποθεματικά πετρελαίου της - Με «βάση τις ανάγκες της»

gazzetta
gazzetta reader insider insider