Οι τράπεζες και o ΟΤΕ έστειλαν το Χρηματιστήριο σε χαμηλότερα επίπεδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τράπεζες και o ΟΤΕ έστειλαν το Χρηματιστήριο σε χαμηλότερα επίπεδα
Έντονες πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της Εθνικής, με την Πειραιώς να ακολουθεί. Αντίστοιχα και στα μη τραπεζικά blue chips πιέσεις πέρασαν σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Οι πιέσεις που πέρασαν στην Εθνική κατά κύριο λόγο, εξαιτίας της μη έλευσης στο δείκτη MSCI Greece Standard που πυροδότησε κύμα ρευστοποιήσεων και μετέπειτα στην Τρ. Πειραιώς, οδήγησαν την αγορά σε επίπεδα χαμηλότερα των 915, ενώ σε αυτό συνέβαλε και ο ΟΤΕ παρά το θετικό σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή, οι αγοραστές τοποθετήθηκαν σε ΕΛΠΕ που έδειξε να πατά καλύτερα σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο, και το σημαντικά μερίσματα που θα δώσει στους μετόχους. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 3,62% στα 6,29 ευρώ όντας και σε υποτιμημένα επίπεδα. Α

Χθες η ΔΕΗ όπως είχε αναφέρει το insider.gr πέρασε το κατώφλι του MSCI Standard εκτάκτως λόγω της ΑΜΚ ύψους 1,35 δισ. ευρώ, και την έκδοση 150 εκατ. νέων μετοχών, φέρνοντας το συνολικό αριθμό στις 382 εκατ. μετοχές με την κεφαλαιοποίησή της να αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 50%, κοντά στο 64,6% και στα 3,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο επειδή η ΑΜΚ υλοποιήθηκε μετά το πέρας που η MSCI διενεργεί την εξαμηνιαία αναθεώρηση, θα προβεί σε επανεξέταση του ειδικού βάρους (size segment) με την εισαγωγή των νέων μετοχών στις 16 Νοεμβρίου, με το flow να έχει αφετηρία τότε και όχι στις 29 Νοεμβρίου που είναι το effective date για το rebalancing. Η μετοχή έκλεισε με ήπια άνοδο 0,59% στα 10,25 ευρώ.

Από την άλλη ο δεικτοβαρής τίτλος του ΟΤΕ παρότι δέχθηκε πιέσεις εν μέσω κατοχύρωσης θέσεων, αναμένεται να δώσει κίνηση στην αγορά μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε και τη διανομή έκτακτου μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, ο όμιλος του ΟΤΕ κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 1,8% το τρίτο τρίμηνο του 2021, χάρη στην περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ το Προσαρμοσμένο EBITDA (AL) σημείωσε άνοδο κατά 3,2%. Η μετοχή έκλεισε με πτώση 2,33% στα 15,09 ευρώ, δημιουργώντας σημεία εισόδου.

Τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν αύξηση 1,8% στο γ' τρίμηνο του 2021 και διαμορφώθηκαν σε €861,4 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,5%, στα €789,9 εκατ., στηριζόμενα από την ανάκαμψη στον τουρισμό και τη σταθερή ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες στη σταθερή και δεδομένα στην κινητή. Στην Ρουμανία, τα έσοδα της κινητής διαμορφώθηκαν στα €80,8 εκατ. στο τρίμηνο, μειωμένα κατά 10,8%, αντανακλώντας ορισμένες έκτακτες ευνοϊκές προσαρμογές που έγιναν στο γ' τρίμηνο του 2020. Εξαιρουμένων αυτών των προσαρμογών, τα έσοδα στην Ρουμανία θα είχαν μειωθεί περίπου 4%.

Οι αγοραστές μπήκαν δυναμικά και στον τίτλο της Jumbo που διατηρήθηκε στον MSCI Standard, αγοράζοντας ακριβώς αυτό το στοίχημα. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 1,28% στα 13,50 ευρώ με όγκο κοντά στα 142 χιλ. τεμάχια, εν μέσω και μερικής κατοχύρωσης θέσεων από τα υψηλά ενδοσυνεδριακά.

Από την άλλη, έδειξε να ξεμπλοκάρει η μετοχή της Μυτιληναίος μετά και τι θετικό σήμα που έδωσε η Axia Ventures. H Axia θέτει τιμή στόχο για τον τίτλο της εισηγμένης στα 23,10 ευρώ, με upside 53% από τα τρέχοντα επίπεδα και σύσταση «buy». Ωστόσο, όπως συμπληρώνει στην ανάλυσή της, υπάρχουν σημεία για περαιτέρω ανοδική αναθεώρηση ανάμεσα στους τομείς ανάπτυξης της Mytilineos, που εάν υλοποιηθούν, θα προσθέσουν άλλα 3 - 4 ευρώ στο στόχο που θέτει, ανεβάζοντας έτσι την τιμή στο εύρος των 26,10 - 27,10 ευρώ με περαιτέρω ανοδική κίνηση έως 70%. Η μετοχή καταγράφει άνοδο 1,13% στα 15,18 ευρώ.

Ευρύτερα, ο ΓΔ κατέγραψε πτώση 0,42% στις 913,94 μονάδες, με τον τζίρο στα 67,14 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,45% στις 2.202 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πιέστηκε κατά 1,21% στις 587,31 μονάδες.

Στις τράπεζες, χτυπήματα από τους πωλητές δέχθηκε η μετοχή της ΕΤΕ κλείνοντας στο -3,14% που δε κατάφερε να περάσει το διάβα του MSCI, στα 2,625 ευρώ, ενώ με απώλειες της τάξεως του 1,98% έκλεισε η Πειραιώς στα 1,437 ευρώ. Ηπιότερη πτώση κατέγραψε η Eurobank στο 0,63% και τα 0,954 ευρώ όπως και Alpha Bank στο 0,32% και στα 1,1065 ευρώ.

Στα mid caps, εντολές καταγράφηκαν σε Πλαστικά Θράκης και Profile με άνοδο που ξεπέρασε το 1%, ενώ με ήπιο όγκο «κουνήθηκε» η μετοχή της Attica Bank κλείνοντας με κέρδη 4,08% στα 4,08 ευρώ.

Κατοχύρωση κερδών σε Intrakat όπως και σε Quest, ενώ με έντονα αρνητικό πρόσημο έκλεισαν ΕΛΤΟΝ, Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτίνος και ΑΒΑΞ.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Τσούρτης από τη Merit Securities, «ανοδική η εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη με χαμηλό όμως όγκο συναλλαγών, ο οποίος είναι απαραίτητος για την διάσπαση της ισχυρής αντίστασης των 920 μονάδων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις 950 και 1.000 μονάδες.

Ο κύριος καταλύτης της επόμενης εβδομάδας είναι η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από την Moody’s την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου. Επιπλέον, η μετοχή του OTE θα διαπραγματεύεται την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους €0.252068/μετοχή. Δικαιούχοι του προσωρινού μερίσματος είναι οι μέτοχοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στις 16 Νοεμβρίου και η καταβολή του θα ξεκινήσει την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου. Η μικτή μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 1,6%. Οι νέες μετοχές της ΔΕΗ θα ξεκινήσουν διαπραγμάτευση στις 16 Νοεμβρίου, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει αποτελέσματα γ' τριμήνου την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η MSCI ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα μπει εκτάκτως στον δείκτη Greece Standard στις 17 Νοεμβρίου, ενώ η μετοχή της ΟΛΠ θα διαγραφεί από τον δείκτη Small Cap στις 30 Νοεμβρίου.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,4% τον Οκτώβριο από 2,2% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την διεθνή τάση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 7,1% σε ετήσια βάση το 2021 από 4,3% προηγουμένως και κατά 5,2% σε ετήσια βάση το 2022. Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 9,9% του ΑΕΠ το 2021 και θα υποχωρήσει στο 3,9% του ΑΕΠ το 2022.

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των ΕΛΠΕ ήταν βελτιωμένα, του ΟΤΕ καλά και δείχνουν ότι θα πετύχει τον ετήσιο στόχο των προσαρμοσμένων ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 575 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της ΤΙΤΑΝ ήταν αδύναμα όπως αναμενόταν εξαιτίας της αύξησης του κόστους πρώτων υλών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη ότι η εταιρεία πρόκειται να διανείμει έκτακτο μέρισμα από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών ύψους 128 εκατ. ευρώ ή 0,419 ευρώ/μετοχή καθώς και μέρισμα υψηλότερο των 0,10 ευρώ/μετοχή για την οικονομική χρήση 2021. Επιπλέον, το ΔΣ της ΤΙΤΑΝ αποφάσισε να υλοποιήσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι συνολικού ανώτατου ποσού €10.0εκ. στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εκτιμώμενη διάρκεια του προγράμματος είναι έξι μήνες και η υλοποίησή του άρχισε στις 14 Οκτωβρίου 2021.

Τέλος, η δημόσια προσφορά του κοινού ομολογιακού δανείου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ύψους μέχρι 250 εκατ. ευρώ και διάρκειας 7 ετών ολοκληρώνεται σήμερα στις 16:00 το απόγευμα. Το εύρος απόδοσης θα κυμανθεί από 2.40% (κατώτατο) έως 2.90% (ανώτατο) και η τελική απόδοση και το επιτόκιο θα γνωστοποιηθούν το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς».

Από τη μεριά του ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής αναφέρει πως «η επιτυχία της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ έφερε αμέσως αποτελέσματα καθώς η μετοχή συμπεριλήφθηκε αμέσως στην λίστα των μετοχών του βασικού δείκτη της Morgan Stanley. Το ελληνικό χρηματιστήριο απέκτησε έτσι την 6η εισηγμένη εταιρία που περιλαμβάνεται σε δείκτες παγκόσμιου βεληνεκούς και είναι η 3η προσθήκη μετοχής στον εν λόγω δείκτη κατά την φετινή χρονιά. Το άνοιγμα της αγοράς με επενδυτικές επιλογές στον διεθνή παράγοντα καταγράφεται στο θετικό ισοζύγιο της χρονιάς καθώς τα τελευταία χρόνια οι περιορισμένες επιλογές λόγω της φυγής των εταιριών από το ταμπλό του ΧΑ είχαν μειώσει αισθητά το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Η τάση επιστροφής διαπιστώνεται και πέρα από τις εταιρίες του MSCI αφού στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις αποτελεσμάτων εννεμήνου δεικτοβαρών εταιριών (ΕΛΠΕ, Τιτάν) οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν προέλευση εκτός Ελλάδος.

Μιλώντας για αποτελέσματα η έως τώρα εικόνα μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική με την ανάκαμψη να γίνεται πιο έντονη σε εταιρίες με έκθεση στον τουρισμό αλλά και σε κλάδους που είχαν υστερήσει αισθητά στα προηγούμενα τρίμηνα όπως τα διυλιστήρια. Οι επιμέρους κίνδυνοι που αφορούν τις ελλείψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και το υψηλό κόστος μεταφοράς φαίνεται να αντιμετωπίζονται με σταδιακή μετακύληση του κόστους στην κατανάλωση ενώ η γενική αίσθηση είναι ότι οι αρνητικοί παράγοντες θα εξομαλυνθούν κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2022. Αντίθετα τα ανοδικά νούμερα των κρουσμάτων φαίνεται να προβληματίζουν περισσότερο την επενδυτική κοινότητα καθώς η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου κινείται σε ιστορικά υψηλά βάζοντας έστω και άτυπα ένα θέμα αυστηρότερων περιορισμών στο τραπέζι, σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για το λιανεμπόριο. Αποτέλεσμα αυτής της διττής εικόνας των αντίρροπων αναγνώσεων από το εξωτερικό περιβάλλον είναι η
αγορά να κινείται πρακτικά σε μια ευθεία έχοντας αυξήσει ωστόσο την συναλλακτική δυναμική της (+21%).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε με αργό ρυθμό την προσέγγιση της κυριότερης αντίστασης που οριοθετεί και τα υψηλά έτους στις 930 μονάδες. Από τις 29 Σεπτεμβρίου η Αγορά έχει μια καθαρά ανοδική πορεία, δεν δείχνει να βιάζεται να πατήσει σε νέα υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης και κάθε νέα κατάκτηση τιμών κατοχυρώνεται με συσσώρευση. Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες είναι επίσης αγορασμένοι ενώ οι ταλαντωτές αφήνουν ένα υποσχόμενο ανοδικό περιθώριο 20 μονάδων πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, αρκετό ωστόσο για να μεταβάλει δραστικά την ψυχολογία της αγοράς προς το θετικότερο. Αν και η μεγάλη εικόνα δεν άλλαξε, την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύθηκε πάνω από τις 900 μονάδες και στις πέντε συνεδριάσεις για πρώτη φορά μετά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Η αργή αυτή αλλά ουσιαστική κατοχύρωση των επιπέδων η οποία συντελείται με υψηλότερο τζίρο προκρίνει εκ νέου την υπόθεση διαφυγής πάνω από τις 930 μονάδες σε κοντινό βάθος χρόνου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider