Wall Street: Πτώση λόγω των τεχνολογικών μετοχών, καθώς η προσοχή στρέφεται στο tapering

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Πτώση λόγω των τεχνολογικών μετοχών, καθώς η προσοχή στρέφεται στο tapering
Οριακά κέρδη για τον Dow Jones και τριψήφιες απώλειες για τον Nasdaq, μετά από τις ανακοινώσεις Apple και Amazon.

Τελευταία ενημέρωση: 5:21 μ.μ.

Αρνητικά πρόσημα σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να δοκιμάζεται από τις πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτιμούν τις ανακοινώσεις της Apple και της Amazon για το γ' τρίμηνο του 2021, που κινήθηκαν υπό των εκτιμήσεων των αναλυτών, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς να υπογραμμίζουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού θα επηρεάζουν τα οικονομικά τους μεγέθη για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναμένουν την έναρξη μείωσης (tapering) του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων καθώς και «σήματα» για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας στο μέτωπο των επιτοκίων.

Επί του εν λόγω θέματος, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα πως εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο πληθωρισμός είναι ένα προσωρινό αποτέλεσμα σοβαρών προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αναμένει πως οι αυξήσεις των τιμών θα εξομαλυνθούν στη διάρκεια του 2022 καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στις δουλειές τους και η ζήτηση θα μετατοπιστεί και πάλι προς τον τομέα των υπηρεσιών.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones χάνει 0,09% ή 30,61 στις 35.699 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 0,27% ή 12,29 στις 4.584 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρεί 0,46% ή 73,98 μονάδες στις 15.373 μονάδες.

Μάκρο

Μικρή άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ενώ ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (PCE) που καταρτίζει η Fed και χρησιμοποιείται ως μέτρηση για τον δομικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 4,4%.

Αύξηση που ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών κατέγραψε ο πρόδρομος δείκτης που μετρά την επιχειρηματική δραστηριότητα στην στην κρίσιμη -οικονομικά- μεγαλούπολη των ΗΠΑ του Σικάγο.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Οριακά καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη της Exxon Mobil για το γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος.

Ειδικότερα, τα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 79,79 δισ. δολάρια από 46,2 δισ. δολάρια στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 και ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 71,13 δισ. δολάρια.

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Chevron για το γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση του PMI του Σικάγο για τον Οκτώβριο

Η Microsoft σε τροχιά για να γίνει η πιο ακριβή μετοχή στον κόσμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider