To Ethereum αναβαθμίζεται και «απειλεί» το Bitcoin

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To Ethereum αναβαθμίζεται και «απειλεί» το Bitcoin
Με την πολυσυζητημένη του αναβάθμιση το δίκτυο Ethereum πρόκειται να γίνει ταχύτερο, πιο «πράσινο», πιο επιδεκτικό ανάπτυξης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα τέλη για τους χρήστες – άρα και πιο ελκυστικό. Πράγμα που εξηγεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον προς το Ether, καθώς έχει εκτιναχθεί σχεδόν 1000% τους τελευταίους 12 μήνες - ξεπερνώντας το άλμα κατά 380% του Bitcoin.

Mπροστά στο δικό του milestone βρίσκεται το δεύτερο τη τάξει κρυπτονόμισμα, Ether, καθώς την Τετάρτη αναμένεται η αναβάθμιση του δικτύου Ethereum σε μια πιο εξελιγμένη του εκδοχή που θα το καταστήσει ταχύτερο και πιο ενεργειακά αποδοτικό. To Ether «απειλεί» να κλέψει τα πρωτεία από το Bitcoin: Μόλις μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, ξεπέρασε τις επιδόσεις άλλων κορυφαίων κρυπτονομισμάτων, έχοντας αυξηθεί πάνω από 10% από τις 19 Οκτωβρίου, ενώ το Bitcoin έχει υποχωρήσει κοντά στο 3%. Το Ether έχει επίσης ξεπεράσει σε επιδόσεις εναλλακτικά tokens όπως το Binance Coin και το Cardano.

Με την πολυσυζητημένη του αναβάθμιση το δίκτυο Ethereum πρόκειται να γίνει ταχύτερο, πιο «πράσινο», πιο επιδεκτικό ανάπτυξης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα τέλη για τους χρήστες – άρα και πιο ελκυστικό. Πράγμα που εξηγεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον προς το Ether, καθώς έχει εκτιναχθεί σχεδόν 1000% τους τελευταίους 12 μήνες - ξεπερνώντας το άλμα κατά 380% του Bitcoin. Στην δημοτικότητα του δικτύου Ethereum έχουν συμβάλλει η συμβατότητα του με εφαρμογές όπως η DeFi και τα NFT.

Την Τρίτη το Ether διαπραγματευόταν περίπου στα 3.609 ευρώ, δείχνοντας μάλιστα να κεφαλαιοποιεί και το ίδιο την δυναμική που απελευθέρωσε το πρώτο εισηγμένο Bitcoin ETF της ProShares: Οι traders σε options στρέφουν την προσοχή τους στα μακροπρόθεσμα στοιχήματα υπέρ του Ether, επειδή ορισμένοι αναμένουν ότι και ένα ETF με βάση το Ether πιθανότατα θα ακολουθήσει την κυκλοφορία του Bitcoin ETF.

Τα δεδομένα, όπως καταγράφονται από το Marketwatch, αποκαλύπτουν μια αυξανόμενη ζήτηση για μακροχρόνιες OTM call options που στοιχηματίζουν σε Ether, και μάλιστα bullish στοιχήματα με τιμές πολύ πάνω από την spot τιμή του κρυπτονομίσματος.

Μια πολύ ισχυρή αγοραστική δραστηριότητα για Ether καταγράφηκε σε calls αξίας 15.000 δολαρίων που λήγουν στις 25 Μαρτίου 2022, κάτι που απέχει πολύ από τις τρέχουσες τιμές.

«Η μακροπρόθεσμη προσοχή της αγοράς φαίνεται να μετατοπίζεται από το Bitcoin στο Ether με πιθανή κυκλοφορία ενός Ether ETF μετά το Bitcoin ETF στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση στο καταλυτικό ETH 2.0», ανέφερε η QCP Capital την Τρίτη.

Πού διαφέρουν Ether και Bitcoin

Πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι σημαντικό να τονιστούν οι διαφορές μεταξύ Bitcoin και Ethereum. Το Bitcoin είναι ένα σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να «ανταλλάσσουν» αξία μεταξύ τους χωρίς να χρειάζονται τράπεζες ως ενδιάμεσοι. Είναι βασισμένο σε μια τεχνολογία γνωστή ως blockchains, τα οποία είναι διαδικτυακά «λογιστικά βιβλία» των οποίων οι συναλλαγές ελέγχονται και καταγράφονται από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών γνωστών ως validators.

Oι validators έχουν ως κίνητρο για τη δουλειά τους νέα Bitcoin τα οποία λαμβάνουν ως ανταμοιβή από την διαδικασία που είναι γνωστή ως mining. Aκόμα πιο θελκτικό γίνεται επειδή το Bitcoin είναι σχετικά σπάνιο: υπάρχουν μόνο περίπου 18 εκατομμύρια νομίσματα και το πρωτόκολλο είναι τέτοιο που δεν μπορεί ποτέ να είναι περισσότερα από 21 εκατομμύρια.

Το νόμισμα Ether λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το Bitcoin, αλλά το Ethereum είναι διαφορετικό. Είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα λογισμικού χωρίς host, πάνω στην οποία οι προγραμματιστές χτίζουν χιλιάδες εφαρμογές που βασίζονται σε blockchain.

Αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι εφαρμογές μπορούν να εκτελούνται χωρίς να ελέγχονται από καμία εταιρεία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων, ασφαλιστικά συστήματα και νέα είδη τυχερών παιχνιδιών.

Στην καρδιά της πλατφόρμας βρίσκεται η ιδέα των smart contracts, τα οποία είναι αυτοματοποιημένες συμφωνίες που διασφαλίζουν ότι τα χρήματα και τα assets αλλάζουν χέρια όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Όλες οι συναλλαγές στην πλατφόρμα χρησιμοποιούν τελικά Ether και η επιτυχία της πλατφόρμας έγκειται στο ότι το Ether είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα μετά το Bitcoin τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι το Ether τροφοδοτεί την πλατφόρμα – ακόμη και αν αναφέρεται ως «τέλη αερίου» – του δίνει μια χρησιμότητα και μια εγγενή αξία που δεν έχει το Bitcoin.

Γιατί η αναβάθμιση σε Ethereum 2.0

Παρ’ όλ’ αυτά, δεν λείπουν τα προβλήματα για το Ethereum. Το πρώτο είναι ότι τα «τέλη αερίου» έχουν γίνει πολύ ακριβά τα τελευταία δύο χρόνια επειδή το δίκτυο έχει γίνει τόσο δημοφιλές και ως εκ τούτου εξαιρετικά «πολυσύχναστο».

Οι validators δίνουν προτεραιότητα στους χρήστες που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τα υψηλότερα τέλη για τις συναλλαγές τους. Για παράδειγμα, η μέση συναλλαγή στο ανταλλακτήριο crypto Uniswap κοστίζει περίπου 44 δολάρια ΗΠΑ σε «τέλη αερίου».

Το Bitcoin έχει συγκρίσιμα προβλήματα, τα οποία οι προγραμματιστές του προσπαθούν να λύσουν δημιουργώντας εφαρμογές όπως το Lightning, οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες συναλλαγών.

Το δεύτερο πρόβλημα για το Ethereum είναι ότι, καθώς έχει γίνει πιο δημοφιλές, η ποσότητα της υπολογιστικής ισχύος που χρησιμοποιείται από τους validators έχει αυξηθεί. Είναι το ίδιο πρόβλημα που έφερε μεγάλη αρνητική δημοσιότητα στο Bitcoin επειδή χρησιμοποιεί πολύ ηλεκτρική ενέργεια, η οποία ισοδυναμεί αυτή την στιγμή με την ισχύ που χρησιμοποιεί το σύνολο των Φιλιππίνων.

Αυτά τα προβλήματα στοχεύει να επιλύσει η δημιουργία ενός Ethereum 2.0 αλλάζοντας το σύστημα επικύρωσης στην πλατφόρμα από «proof of work» σε «proof of stake». Η πρώτη περίπτωση είναι ένα πρωτόκολλο στο οποίο όλοι οι validators προσπαθούν να λύσουν σύνθετες εξισώσεις για να αποδείξουν ότι κάθε προτεινόμενη συναλλαγή είναι έγκυρη. Στο δεύτερο πρωτόκολλο, δεν χρειάζεται όλοι οι validators να κάνουν αυτή την ενεργοβόρα εργασία, επειδή το σύστημα επιλέγει έναν τυχαία για να επιβεβαιώσει κάθε συναλλαγή.

Πολλοί στην κοινότητα του Bitcoin είναι ενάντια στο proof of stake, επειδή δίνει μεγαλύτερη δύναμη στους μεγαλύτερους validators, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να διαφθείρουν το σύστημα επικύρωσης εάν μπορούν να πάρουν τον έλεγχο σε πάνω από το ήμισυ του δικτύου. Οι υποστηρικτές του Ethereum αντιτείνουν ότι το proof of stake έχει ενσωματωμένους ελέγχους και ισορροπίες που θα εμπόδιζαν να συμβεί αυτό.

Ούτως ή άλλως, το Ethereum 2.0 υπόσχεται να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας της πλατφόρμας κατά 99,9%, καθιστώντας την πολύ πιο βιώσιμη. Θα πρέπει επίσης να λύσει το πρόβλημα με τα «τέλη αερίου» αυξάνοντας την ικανότητα επεξεργασίας της πλατφόρμας από 30 συναλλαγές το δευτερόλεπτο σε δυνητικά 100.000, καθώς και κάνοντας εφικτά πιο εξελιγμένα smart contacts από πριν.

Oι δυσκολίες της μετάβασης

Η μετάβαση στο Ethereum 2.0 δεν υπήρξε εύκολη έως τώρα. Ήταν αργή, γεμάτη με τεχνικά ζητήματα που έχουν διαρκέσει για πάνω από δύο χρόνια. Τους τελευταίους μήνες, το νέο blockchain proof-of-stake εκτελείται σε δοκιμαστική μορφή παράλληλα με το υπάρχον σύστημα, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να το προετοιμάσουν για συγχώνευση το 2022.

Η επικείμενη αναβάθμιση είναι ουσιαστικά μια προθέρμανση για αυτή τη συγχώνευση. Η διαδικασία της αναβάθμισης, γνωστή ως Altair, εισάγει πολυάριθμες τεχνικές αλλαγές που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τους validators ειλικρινείς και να κάνουν το σύστημα πιο αποκεντρωμένο. Υποθέτοντας ότι αυτό θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συγχώνευση και στη συνέχεια σε μια άλλη αλλαγή γνωστή ως «sharding», η οποία θα αυξήσει σημαντικά την ικανότητα επεξεργασίας του συστήματος.

Η τιμή του Ether κέρδισε ενόψει της αναβάθμισης Altair. Οπωσδήποτε, η πρόσφατη άνοδος του Bitcoin σε υψηλά όλων των εποχών έχει βοηθήσει στην άνοδο ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Όμως, μέρος της κίνησης των τιμών του Ether πιθανότατα οφείλεται στους ανθρώπους που στοιχηματίζουν ότι η αναβάθμιση θα πετύχει, ενώ η υπόλοιπη προέρχεται από κερδοσκόπους που «φεύγουν» από το Bitcoin, καθώς και σε νέα χρήματα που μπαίνουν στην αγορά.

Αλλά πώς επηρεάζουν όλ’ αυτά τους ανταγωνιστές του Ether;

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον στο τι σημαίνει η συγχώνευση των δύο blockchain του Ethereum, για τους λεγόμενους eth killers, τις ανταγωνιστικές πλατφόρμες όπως Cardano και Solana που ήταν πολύ δημοφιλείς τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω των προβλημάτων του Ethereum με τις χρεώσεις.

Αλλά τελικά το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα σημαίνει για το Bitcoin που είναι ο βασικός αντίπαλος που θέλει να «εκθρονίσει» το Ether. Οι Bitcoiners θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι το πρωτόκολλό τους είναι πιο αποκεντρωμένο και έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι το κρυπτονόμισμα με το οποίο οι επενδυτές αισθάνονται πιο άνετα να ρισκάρουν τα χρήματά τους.

Θα αντισταθμιστούν αυτά τα πλεονεκτήματα από τα πιο οικολογικά διαπιστευτήρια του Ethereum 2.0 και το γεγονός ότι μπορεί να χειριστεί περισσότερες συναλλαγές; Aν και ακόμα ένα Bitcoin αξίζει πολύ παραπάνω από ένα Ether, η συζήτηση «φουντώνει» για μια πιθανή ανατροπή. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί μέσα στο 2022; Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανακάμπτουν τα κρυπτονομίσματα: Πάνω από τα 44.000 δολάρια το bitcoin, κέρδη για το Ethereum

JP Morgan: Οι θεσμικοί επενδυτές προτιμούν το ethereum από το bitcoin

Ολοταχώς για τη διάσπαση των 4.000 δολαρίων το Ether - Πάνω από τα 50.000 δολάρια το Bitcoin

gazzetta
gazzetta reader insider insider