Στο «κόκκινο» η Ευρώπη με «άρωμα» Κίνας - Ανησυχία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» η Ευρώπη με «άρωμα» Κίνας - Ανησυχία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης
«Στάση αναμονής» κρατούν οι αγοραστές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Δευτέρα καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα δεν είναι ευοίωνα για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

«Στάση αναμονής» κρατούν οι αγοραστές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Δευτέρα καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα δεν είναι ευοίωνα για την παγκόσμια ανάκαμψη, προκαλώντας νωρίτερα απώλειες στις ασιατικές αγορές, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 την Δευτέρα υποχωρεί 0,67% στις 466,25 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,8% στις 15.462 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 αντίστοιχα 0,52% στις 7.196 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 διολισθαίνει 1,01% στις 6.659 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB του Μιλάνου σημειώνει πτώση 0,98% στις 26.234 μονάδες, και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 καταγράφει απώλειες 0,87% στις 8.918 μονάδες.

Μετά από εβδομάδα «πλούσια» σε εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου –μεταξύ άλλων και των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street- συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις. Την Δευτέρα, οι ευρωπαίοι επενδυτές αξιολογούν τα αποτελέσματα της ολλανδικής εταιρείας τεχνολογίας υγείας Philips η οποία προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη και τις πωλήσεις στο σύνολο του 2021, καθώς η μαζική ανάκληση αναπνευστικών συσκευών και η παγκόσμια έλλειψη ηλεκτρονικών εξαρτημάτων επέφερε πλήγμα στα κέρδη της το τρίτο τρίμηνο.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITA) μειώθηκαν κατά 25% το τρίτο τρίμηνο, στα 512 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να αναμένουν μείωση στα 490 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι συγκρίσιμες πωλήσεις την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου υποχώρησαν κατά 7,6% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η Philips ξεκίνησε την ανάκληση σχεδόν 4 εκατ. αναπνευστικών συσκευών και αναπνευστήρων, εξαιτίας ελαττωματικών εξαρτημάτων. Τα έσοδα ήταν επίσης χαμηλότερα λόγω των παγκόσμιων προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς η έλλειψη ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και ανταλλακτικών οδήγησε σε καθυστέρηση της μετατροπής των παραγγελιών σε πωλήσεις.

Σε επίπεδο δεδομένων, αναμένονται τα στοιχεία για τις τιμές των ακινήτων στην Βρετανία.

Aσία

Έριξε ρυθμούς η κινεζική οικονομία στο γ' τρίμηνο του έτους (+4,9% σε ετήσια βάση), εξαιτίας κυρίως της κρίσης των ακινήτων και τις ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος που άσκησαν πίεση στις εφοδιαστικές της αλυσίδες. Οι αναλυτές ανέμεναν υψηλότερη τριμηνιαία ανάπτυξη, ήτοι στο 5,2%, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Σεπτέμβριο, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 4,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Αξίζει να σημειωθεί πως το β' τρίμηνο το ΑΕΠ της Κίνας κατέγραψε άνοδο 7,9% σε ετήσια βάση, αφού ανέκαμψε αλματωδώς την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου (+18,3%). Από το ένα τρίμηνο στο άλλο, η ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα αυξήθηκε κατά μόλις 0,2%, με ρυθμό πολύ κατώτερο αυτού της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου (1,3%).

Στα στοιχεία αντέδρασαν αρνητικά οι αγορές, κατά βάση της Κίνας, με τον δείκτη Shanghai να υποχωρεί στο κλείσιμο 0,12% και ο SZSE Component 0,50%. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 1,66%, και στο Σίδνεϋ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,26%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Philips υποβαθμίζει το outlook εξαιτίας των ανακλήσεων και των ελλείψεων ανταλλακτικών

Η Evergrande χτύπησε τον «κινεζικό δράκο» - Επιβράδυνση της οικονομίας στο γ' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider