Ξένα Χρηματιστήρια
13-10-2021 | 23:08

Μεταβλητότητα στη Wall Street - Έσπασε το αρνητικό σερί ο S&P

Newsroom
Μοιράσου το
Μεταβλητότητα στη Wall Street - Έσπασε το αρνητικό σερί ο S&P
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα κατά την διάρκεια των συναλλαγών και εναλλαγές στον χρωματισμό των ταμπλό, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, σε μια ημέρα που το επενδυτικό ενδιαφέρον κυριεύτηκε από εταιρικά αποτελέσματα, στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αλλά και την δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης Σεπτεμβρίου της FOMC με ενδείξεις για το κλίμα στο εσωτερικό της Fed σχετικά με την έναρξη του tapering του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε χωρίς μεταβολή, στις 34.377 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,33% στις 4.365 μονάδες, και ο Nasdaq κέρδισε 0,73% στις 14.571 μονάδες.

Tην πρόθεση των αξιωματούχων της Fed να εκκινήσουν τη διαδικασία του tapering, δηλαδή τη μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων ακόμα κι από τα μέσα Νοεμβρίου ή από τα μέσα Δεκεμβρίου, αποκαλύπτει η δημοσίευση των πρακτικών της FOMC από τη συνεδρίασή της στις 21-22 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση, η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να διατηρήσει τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού της στο εύρος του 0% έως 0,25%, μαζί με την απόφαση να διατηρηθούν οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων σε τουλάχιστον 120 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η Fed έδειξε έτοιμη να μειώσει αργά το ρυθμό αγορών από τα 120 δισ. δολάρια, μηνιαίως, καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά θα ξεκινούσε με μια μείωση 10 δισ. δολαρίων σε κρατικούς τίτλους και 5 δισ. δολαρίων σε ενυπόθηκους τίτλους. Την ίδια στιγμή πολλοί αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν να προτιμούν μια πιο επιθετική μείωση, από τα 15 δισ. δολάρια.  Στο «διάγραμμα σημείων» των προσδοκιών των μελών για τα επιτόκια, η επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων το 2022. Οι αγορές αποτιμούν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να τροφοδοτούνται και από επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Εμπορίου, καθώς δείχνουν πως εκ νέου σε πολυετές υψηλό διαμορφώθηκαν τα ετήσια μεγέθη για τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 5,4% έναντι 5,3% τον Σεπτέμβριο του 2020 και αντί εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση στο 5,3%. Το 5,4% (παρόμοιο ποσοστό είχε καταγραφεί  τον Ιούλιο και τον Ιούνιο του 2021) αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο επίπεδο πληθωρισμού στις ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ειδικότερα από τον Ιανουάριο του 1991. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 0,4% έναντι 0,3% τον Αύγουστο και αντί για 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δομικός πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας) στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσιο βαθμό και κατά 0,2% σε μηνιαίο επίπεδο, μένοντας αμετάβλητο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Εταιρικά αποτελέσματα

Σε εταιρικά νέα, καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα της Delta Airlines για το γ' τρίμηνο του 2021 με έσοδα που διαμορφώθηκαν σε 9,15 δισ. δολάρια έναντι 12,56 δισ. δολαρίων το γ' τρίμηνο του 2019 και αντί εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet για έσοδα 8,38 δισ. δολαρίων. Τα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν στα 30 σεντ έναντι εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα στα 15 σεντ ανά μετοχή.

Οριακά καλύτερα αποτελέσματα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τη χρήση του γ' τριμήνου του 2021 ανακοίνωσε η JP Morgan με τα έσοδα της αμερικανικής τράπεζας να διαμορφώνονται σε 30,44 δισ. δολάρια από 29,94 δισ. δολάρια στο γ' τρίμηνο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv για έσοδα 29,8 δισ. δολαρίων. Τα κέρδη έφτασαν τα 3,74 δολάρια ανά μετοχή από 82 σεντ ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2020. έναντι εκτίμησης των αναλυτών για κέρδη στα 3 δολάρια ανά μετοχή. Σε επίπεδα υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Blackrock για το γ' τρίμηνο του έτους με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο γ' τρίμηνο να αυξάνονται στα 1,69 δισ. δολάρια από τα 1,42 δισ. δολάρια. Τα κέρδη ανά μετοχή στο γ' τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 10,95 δολάρια, την στιγμή που αναλυτές ανέμεναν κέρδη 9,35 δολαρίων ανά μετοχή. Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία έκλεισε το προηγούμενο τρίμηνο με 9,46 τρισ. δολάρια σε assets υπό διαχείριση, ενώ κατά το ίδιο διάστημα το 2020 τα assets υπό διαχείριση ανέρχονταν στα  7,81 τρισ. δολάρια. Τέλος, τα συνολικά έσοδα της Blackrock ανήλθαν στα 5,05 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 15,6% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2020, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έσοδα 4,82 δισ. δολαρίων.

Εμπορεύματα

Οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη και έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι τιμές αυξήθηκαν καθώς η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έδειξε άνοδο άνοδο 0,4% για τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 0,3%. Ο χρυσός στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου σκαρφάλωσε κατά 35,40 δολάρια ή 2%, για να κατασταλάξει στα 1.794,70 δολάρια η ουγγιά.

Οι τιμές στα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη, κάτω από το υψηλό σχεδόν επτά ετών σημειώνοντας απώλειες για πρώτη φορά σε πέντε συνεδριάσεις, υπό το βάρος ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και από τη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα. Η τιμή του αμερικάνικου αργού στα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου έχασε 20 σεντς ή σχεδόν 0.3%, στα 80,44 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του μπρεντ στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 24 σεντς ή 0,3% στα 83,88 δολάρια το βαρέλι. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman: Δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων της Fed το επόμενο έτος

Ξανά σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο - Στο 5,4%

BlackRock: Τα κέρδη στο γ' τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών

MUST READ

Delta Airlines: Καλύτερα των προβλέψεων τα έσοδα - Από το 2023 σε επίπεδα προ πανδημίας

JP Morgan: Οριακά καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου