Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 80, 25 δολάρια και το Brent στα 83 δολάρια.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη καθώς υποχωρεί το ράλι που οδήγησε τις τιμές σε υψηλό επταετίας και προκάλεσε ανησυχίες ότι το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ένα ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, που διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό ενός έτους, επηρέασε επίσης τις τιμές του πετρελαίου, καθώς καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για όσους κατέχουν άλλα νομίσματα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την Τρίτη τις προοπτικές ανάπτυξής του για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες οικονομίες λόγω ανησυχιών για τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις πιέσεις κόστους που εμποδίζουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού.

Αναλυτές της Commonwealth Bank επεσήμαναν την ανησυχία του ΔΝΤ ότι «η δυναμική έχει εξασθενήσει και η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί».

Ωστόσο, παράγοντες της διεθνούς αγοράς εξακολουθούν να επικεντρώνονται στο αν οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και άνθρακα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου για παραγωγή ενέργειας.

«Υπάρχουν αυξανόμενες προσδοκίες ότι οι υψηλές τιμές για το φυσικό αέριο και τον άνθρακα είναι πιθανό να αυξήσουν τη ζήτηση για εναλλακτικά καύσιμα όπως το ντίζελ και το μαζούτ», ανέφεραν αναλυτές της ANZ Research σε σημείωμά τους.

Η αγορά περιμένει επίσης τα στοιχεία των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ. Ως προς αυτό, αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 100.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 8 Οκτωβρίου, γεγονός που θα σημάνει τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα αυξήσεων. Εκτίμησαν επίσης ότι τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν περίπου 100.000 βαρέλια, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων, που περιλαμβάνουν ντίζελ, πετρέλαιο θέρμανσης και καύσιμα αεροσκαφών, μειώθηκαν κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Την Τετάρτη το πρωί (11:16 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 80, 25 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,48% και το Brent στα 83 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΕΑ: Εξαιρετικά αργοί οι ρυθμοί της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider