Πετρέλαιο: Σε δίλημμα ο ΟΠΕΚ+ και η αγορά – Αντέχουν οι τιμές παρά τις πιέσεις της ζήτησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σε δίλημμα ο ΟΠΕΚ+ και η αγορά – Αντέχουν οι τιμές παρά τις πιέσεις της ζήτησης
Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω εάν ο ΟΠΕΚ+ κλείσει τις κάνουλες.

Το πετρέλαιο διατηρεί σημαντικό μέρος των κερδών του παρά τις πιέσεις που δέχεται από έκτακτα γεγονότα αλλά και από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία ασκεί έντονες πιέσεις στη ζήτηση ειδικά από την πλευρά μεγάλων καταναλωτών όπως είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ. Ο τυφώνας Άιντα ο οποίος σαρώνει τις ΗΠΑ και αναγκάζει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να διακόψουν την παραγωγή συντελεί στη διαμόρφωση ενός σύνθετου σκηνικού, το οποίο προβληματίζει τις διεθνείς αγορές αλλά και τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+, τα οποία συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν για την πολιτική προμήθειας. Η παραγωγή του οργανισμού, η στάση άλλων μεγάλων παραγωγών εκτός του καρτέλ και η πορεία της ζήτησης όπως αυτή επηρεάζεται από την υγειονομική κρίση και την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν τους παράγοντες που θα καθορίσουν την τιμή του πετρελαίου και κατ’ επέκταση το ενεργειακό κόστος για πλήθος καταναλωτών.

Όπως είναι γνωστό, ο ΟΠΕΚ+ είχε συμφωνήσει να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο ΟΠΕΚ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την πολιτική αναβίωσης της παραγωγής πετρελαίου έχουν ανακάμψει αισθητά. Ο συνασπισμός με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αποκαθιστά σταδιακά την παραγωγή η οποία περιορίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πιθανότατα θα επικυρώσει την περαιτέρω χαλάρωση, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Αρκετοί αντιπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ προβλέπουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Αλλά τώρα που οι ανησυχίες για τη ζήτηση επανέρχονται στο προσκήνιο, τα μέλη του καρτέλ εμφανίζονται διχασμένα.

Οι αγορές επιβραδύνονται. Δεδομένου ότι ο COVID-19 διανύει το τέταρτο κύμα σε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να επανεξετάσουμε αυτήν την αύξηση. Μπορεί να σταματήσει η αύξηση των 400.000 βαρελιών την ημέρα. Υπάρχουν συναντήσεις με χώρες του ΟΠΕΚ και μέχρι στιγμής υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού αυτού του ζητήματος, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Mohammad Abdulatif al-Fares.

Τα σχόλια του υπουργού του Κουβέιτ έγιναν αμέσως μετά από την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, προς τον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής σε επίπεδα άνω των 400.000 βαρελιών προκειμένου να αντισταθμιστεί η αυξανόμενη ζήτηση καυσίμων από τον κορυφαίο καταναλωτή στον κόσμο (που οδήγησε σε απότομη αύξηση των τιμών στην αντλία).

Οι ανταγωνιστικές αγορές ενέργειας θα εξασφαλίσουν αξιόπιστο και σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό και ο ΟΠΕΚ+ πρέπει να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει την ανάκαμψη, σημείωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την Εθνική Ασφάλεια Jake Sullivan σε δήλωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Το υψηλότερο κόστος βενζίνης, αν παραμείνει ανεξέλεγκτο, μπορεί να βλάψει τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Η προσεκτική διαχείριση της αγοράς πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ έχει διατηρήσει τις τιμές σε αρκετά υψηλά επίπεδα κάτι που μπορεί να υποστηρίξει την αναζωογόνηση της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και από την άλλη έχει αποφύγει την υπερβολική άνοδο, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Που θα φθάσουν οι τιμές

Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω εάν ο ΟΠΕΚ+ κλείσει τις κάνουλες και σταματήσει να προσθέτει βαρέλια στον παγκόσμιο εφοδιασμό, κάτι που είναι πιθανό να αποφασιστεί κατά τη σημερινή συνάντηση του καρτέλ, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Κουβέιτ.

Η άνοδος των κρουσμάτων COVID σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου, η οποία δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια για τις τιμές του πετρελαίου για το υπόλοιπο 2021, ανέφεραν οι αναλυτές στη μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters, αναθεωρώντας τις προβλέψεις τους για φέτος για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

Οι τιμές του Brent αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 68,02 δολάρια το βαρέλι το 2021 και του αμερικανικού αργού στα 65,63 δολάρια, δήλωσαν 43 αναλυτές και οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι περιορισμοί κινητικότητας για την καταπολέμηση της μετάλλαξης Δέλτα κατάφεραν να επιβραδύνουν την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αν και διατήρησε τις εκτιμήσεις για την αύξηση της ζήτησης για ολόκληρο το έτος αμετάβλητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider