Πάνω από τις 860 το Χρηματιστήριο - Ρυθμό στην αγορά από S&P

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τις 860 το Χρηματιστήριο - Ρυθμό στην αγορά από S&P
Συνέχεια στο stock picking. Κέρδη στις τράπεζες και ώθηση στην αγορά από την S&P.

Με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο, καθώς επανήλθε πάνω από τις 860 μονάδες, με στήριξη και από την εικόνα της Standard & Poor's για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,74% στις 864,44 μονάδες με τον τζίρο σε ιδιαίτερα φτωχά επίπεδα, ήτοι στα 30,45 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκε και ο FTSE 25 με κέρδη 0,75% στις 2.069 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισεμε γενναία άνοδο 1,73% και στις 522,21 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ έκλεισε με άνοδο 1,23% και στα 2,22 ευρώ, με όγκο 618 χιλ. τεμάχια, η Eurobank με κέρδη 2,78% και στα 0,78 ευρώ, η Alpha Bank στο 1,10% και στα 1,048 ευρώ με 4,05 εκατ. όγκο και η Πειραιώς στα 1,374 ευρώ με άνοδο 1,78%.

Από τα blue chips ξεχώρισαν η ΕΥΔΑΠ με κέρδη 2,48% στα 7,84 ευρώ, η ΔΕΗ στο 2,09% και η Jumbo με κέρδη 1,61% φτάνοντας τα 13,87 ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν Motor Oil, ΕΛΠΕ και Coca Cola, ενώ πιέσεις πέρασα σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ρυθμό στην αγορά έδωσε η S&P.

Βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας κατά το διάστημα 2021-2024 αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's με βάση τις πολιτικές προς την κατεύθυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα υποστηριχθούν από την αναμενόμενη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, τα επόμενα τρία χρόνια η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (και σε πραγματικούς όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ), με τις τράπεζες να έχουν καθοριστικό ρόλο, καθώς θα συνεχίσουν την προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους από τα «κόκκινα» δάνεια, μέσω του «Ηρακλή», ενισχύοντας το επενδυτικό αίσθημα, και μέσω των μεταρρυθμίσεων στον πτωχευτικό.

Έτσι, οι θετικές προοπτικές θέτουν τις βάσεις για την προσφορά και τη ζήτηση πίστωσης όπως και την για την ενίσχυση των επιχειρηματικών προοπτικών των τραπεζών. Ωστόσο, η αβεβαιότητα όσον αφορά τον ρυθμό ανάκαμψης εξακολουθεί να υφίσταται, δεδομένης της εμφάνισης διαδοχικών κυμάτων πανδημίας στην Ελλάδα και τους κύριους εμπορικούς εταίρους της και πιθανών περαιτέρω κυβερνητικών περιορισμών. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάκαμψη στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η Beta Χρηματιστηριακή, «η ολοκλήρωση πολλών και σημαντικών σε μέγεθος αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων

απελευθέρωσε κάποιες δυνάμεις στην αγορά και έδωσε μια μικρή ανάσα ανόδου στο ταμπλό. Το στέγνωμα στην ρευστότητα αποτυπώθηκε και στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές οι οποίες υποχώρησαν διαμορφώθηκαν στο δεύτερο χαμηλότερο μέσο ημερήσιο επίπεδο εβδομάδας για το 2021. Το ενδιαφέρον

ήταν αυστηρά εστιασμένο και ιδιαιτέρως επιλεκτικό ενώ σε επιχειρηματικό επίπεδο η ατζέντα παραμένει ζωηρή (ΔΕΔΔΗΕ, Εγνατία οδός, Τιτλοποιήσεις) γεγονός που διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι με την λήξη και της αύξησης της ΑΜΚ της Ελλάκτωρ

συμπληρώνεται ένας σύντομος σε διάρκεια αλλά μακρύς κύκλος άντλησης κεφαλαίων από το ΧΑ με το δείκτη αναφοράς να διατηρεί μέρος των ανοδικών κεκτημένων και τις εταιρίες να έχουν πλέον ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση ή μικρότερο στρες αναχρηματοδότησης.

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν ουσιαστικά οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου που θα δώσουν φρέσκο υλικό προς αξιολόγηση στους επενδυτές. Τα μεγέθη του εξαμήνου θα έχουν δύο βάσεις σύγκρισης: Την πολύ αδύναμη περυσινή και την πολύ ισχυρή του 2019. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει

περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο εν λόγω διάστημα και πιθανόν να αποτελέσει ένα μέτρο κανονικότητας για τους επιμέρους κλάδους. Σε αυτή την συγκυρία οι εισηγμένες εταιρίες θα έχουν και ένα επιπλέον όφελος από την μείωση του εταιρικού φόρου ο οποίος θα έχει και την επίδραση του α’ φετινού τριμήνου για όσες εταιρίες δεν δημοσίευσαν πριν τις 12 Μαΐου. Εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα του δευτέρου τριμήνου θα δοθούν κάποιες πρώτες κατευθύνσεις για το πως αναμένεται να κινηθεί το υπόλοιπο της χρονιάς. Αυτό θα είναι το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων καθώς θα δώσει μια πιο καλή ένδειξη ετοιμότητας σε πιθανά σενάρια lockdown που θα υποχρεώσουν εκ νέου σε περιορισμούς που θα επιφέρουν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider