Κατάφερε να πιάσει το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατάφερε να πιάσει το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο
Mε τους αγοραστές να κάνουν «μπάσιμο» λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο, κατάφερε εν μέρει να αντικρούσει τις επιθέσεις των πωλητών, χωρίς ωστόσο να πείσει.

Mε τους αγοραστές να κάνουν «μπάσιμο» λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο, κατάφερε εν μέρει να αντικρούσει τις επιθέσεις των πωλητών, χωρίς ωστόσο να πείσει. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 897 μονάδες, ενώ σημεία στήριξης αποτελούν πλέον οι 870 και 860 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,18% στις 878,55 μονάδες με τον τζίρο στα 67,79 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που ο FTSE 25 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04% στις 2.119,63 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,96% στις 538,26 μονάδες, με υψηλή μεταβλητότητα. Οι υψηλότερες πιέσεις πέρασαν στην Eurobank στο 1,62% και στα 0,839 ευρώ, στην Alpha Bank που υποχώρησε επικίνδυνα προς το 1 ευρώ με πτώση 1,71%, με την ΕΤΕ και την Πειραιώς να κλείνουν στις δημοπρασίες με κέρδη 0,09 και 0,39% αντίστοιχα.

Από την άλλη, η εικόνα των τραπεζών επιβάρυνε ιδιαίτερα κάποιες μετοχές του 25αρη με τον ΟΠΑΠ στο 1,83% την ΕΥΔΑΠ στο 1,23% και την ΕΧΑΕ στο 1,12%.

Έντονα ανοδικά κινήθηκαν η Reds με κέρδη 3,46%, η Cenergy στο 2,95%, η Aegean στο 2,46% η Τέρνα Ενεργειακή στο 2,33% και στα 12,28 ευρώ. Άνοδο που ξεπέρασε το 1% κατέγραψαν επίσης η Μυτιληναίος στα 15 ευρώ και η Ελλάκτωρ και τα ΕΛΠΕ.

Πακέτα πέρασαν σε Eurobank σε που ξεπέρασε τα 16,2 εκατ. ευρώ, στην ΕΧΑΕ (4) και σε Τρ. Πειραιώς και Jumbo. Συνολικά έφτασαν τα 22,82 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τόσο η άντληση σημαντικών κεφαλαίων που αφαιρεί έμμεσα ρευστότητα από την αγορά, αλλά και η πορεία των διεθνών αγορών δεν βοηθά το ΧΑ να κινηθεί προς αντίθετη κατεύθυνση. Επιβαρυντικό ρόλο έχει επίσης και η μετάλλαξη Δέλτα που δείχνει να διαμορφώνει ένα νέο τοπίο με επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων, ενώ πιθανώς να βλάψει σε ένα βαθμό και την πορεία των οικονομιών που στηρίζονται στον τουριστικό κλάδο.

Επιπλέον σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για τις προοπτικές της οικονομίας προχώρησε και ο ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, βελτιωμένο είναι το βασικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με ανάπτυξη 5- 5,5% για όλο το έτος, σύμφωνα με τη νέα τριμηνιαία έκθεση του. Στο βασικό σενάριο, όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας Έκθεσης τρέχουν αρκετά γρήγορα οι επενδύσεις (14%- 17%) οι οποίες ωστόσο ξεκινούν από μία πολύ χαμηλή βάση. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται από 0,3 έως 0,6% και η ανεργία από 16% έως 16,3%.

Στο εναλλακτικό – δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, όπως επεσήμανε, επανερχόμαστε με μέτρα κατά της πανδημίας μετά το καλοκαίρι, προβλέπεται ανάπτυξη 2,5% - 3%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο προβλέπεται επίσης περαιτέρω διεύρυνση μεταβιβάσεων για ανάσχεση των επιπτώσεων περιοριστικών μέτρων καθώς και ηπιότερη κλιμάκωση τουρισμού λόγω νέας έξαρσης (ιδίως εάν γίνει στο γ’ τρίμ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider