Χρηματιστήριο: Συνέχεια στη διόρθωση με το βλέμμα στις 875 μονάδες και «φτωχό» τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Συνέχεια στη διόρθωση με το βλέμμα στις 875 μονάδες και «φτωχό» τζίρο
Νέες ισχυρές απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να κλείνουν θέσεις και σε δεικτοβαρή «χαρτιά».

Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να κλείνουν θέσεις μετά την τροπή που παίρνει η μετάλλαξη Δέλτα καθώς φαίνεται να επιβαρύνει περισσότερο τις προοπτικές ανάκαμψης των χωρών που στηρίζονται στον τουρισμό αυτούς τους μήνες. Παράλληλα, η εικόνα στο ΧΑ ήταν ιδιαίτερα υποτονική και λόγω της Wall Street που παρέμεινε κλειστή χωρίς να δώσει γραμμή στις υπόλοιπες αγορές.

Η βραχυπρόθεσμη τάση διατηρείται πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 898,40 μονάδες. Παράλληλα, σύμφωνα με την Merit, οι αντλήσεις κεφαλαίων από τις εταιρείες στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά, με αποτελέσματα ο ΓΔ να μην μπορεί να ακολουθήσει την ανοδική τάση των διεθνών αγορών.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,09% στις 876,96 μονάδες, με τον τζίρο στα 36,49 εκατ. ευρώ. Ο FTSΕ 25 σημείωσε απώλειες 1,07% στις 2.118,79 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,29% στις 1.386,48 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,37% στις 543,50 μονάδες, με τους πωλητές να μπαίνουν σε Πειραιώς στο 2,97%, σε Εθνική Τράπεζα που υποχώρησε στο 2,98%, την Alpha Bank στο -1,58% και στα 1,026 ευρώ, ενώ με κέρδη έκλεισε η Eurobank στο 0,45% και στα 0,853 ευρώ.

Στα παράγωγα πέρασαν υψηλότερες πιέσεις με την Τρ. Πειραιώς να καταγράφει απώλειες 6% αλλά να συνεχίζει με ένα ελαφρύ premium έναντι της μετοχής στο 1,41 ευρώ και 1,405 ευρώ αντίστοιχα. Ισχυρή πτώση κατέγραψε και το παράγωγο της Cenergy και της ΕΤΕ, Attica Bank και ΑΔΜΗΕ που ξεπέρασαν το 3%.

Παράλληλα, ο οίκος Moody's θεωρεί πως η ολοκλήρωση της ΑΜΚ είναι credit positive για τον όμιλο καθώς θα βελτιώσει τα επίπεδα κερδοφορίας, φερεγγυότητας αλλά και την ποιότητα των assets.

Όπως επισημαίνει, η ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση θα επιτρέψει στην τράπεζα να αυξήσει τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία της μέσω νέου δανεισμού έως και 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024, εκμεταλλευόμενη και τη δυναμική οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, όπου έχει παρουσία. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης - με περίπου 31 δισ. ευρώ (16,8% του ΑΕΠ).

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Moody's η Alpha Bank είναι μία από τις τέσσερις κορυφαίες τράπεζες στην Ελλάδα, με τον οίκο να αναμένει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ροή αυτώ των κεφαλαίων του RRF και να ανταποκριθεί στην αναμενόμενα υψηλή ζήτηση δανείων, η οποία θα την βοηθήσει να επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10% έως το τέλος του 2024 από 1,6% το 2020. Σύμφωνα με τη Moody's, η αύξηση κεφαλαίου τοποθετεί την τράπεζα καλά για να αποκομίσει τα οφέλη του του RRF, υποστηρίζοντας τα βασικά κέρδη της.

Από την άλλη, ισχυρή διόρθωση καταγράφηκε σε Aegean (-4%), Μυτιληναίο (-2,37%) και ΕΥΔΑΠ (-2,86%) καθώς μερίδιο επενδυτών προχώρησε και σε κατοχύρωση κερδών. Πτωτικά κινήθηκαν και η Άβαξ, η Τέρνα Ενεργειακή, η Motor Oil και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Κέρδη για τη Reds στο 2,77%, ενώ ηπιότερα κινήθηκαν η Quest στο 0,89%, η Coca Cola στο 0,49% και η Viohlaco στο 0,11%.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Morgan Stanley εξετάζοντας τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα στην πορεία του τουριστικού κλάδου έλαβε δύο αρνητικά διαβαθμισμένα σενάρια. Στο πρώτο υποθέτει μείωση κατά 30% των διανυκτερεύσεων από τους ξένους τουρίστες σε σύγκριση με το βασικό σενάριο, με τις διανυκτερεύσεις των εγχώριων τουριστών να παραμένουν 10% χαμηλότερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προτού μειωθούν κατά το ήμισυ τον Σεπτέμβριο. Σε αυτό το σενάριο η επίπτωση στο ΑΕΠ της Ελλάδας και της Ισπανίας κυμαίνεται στο -1% και στης Ιταλίας στο -0,5%, ενώ ακόμη και έτσι η εικόνα για τον τουρισμό θα είναι ελαφρώς καλύτερη από πέρυσι.

Ωστόσο στο πιο δυσοίωνο σενάριο, όπου οι αναλυτές υποθέτουν σημαντική ενίσχυση των περιορισμών τόσο στο εσωτερικό των χωρών όσο και διασυνοριακά, με τις διανυκτερεύσεις των ξένων τουριστών να υποχωρούν μέχρι και κατά 70%, ενώ αντίστοιχα οι διανυκτερεύσεις για τους εγχώριους ταξιδιώτες κατά 50%, τότε θα υπάρξει μείωση κατά 2,3% του ελληνικού ΑΕΠ, κατά 1,5% του ιταλικού και 2,5% του ισπανικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider