Ποιοι και γιατί «βλέπουν» το πετρέλαιο στα 100 δολάρια

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι και γιατί «βλέπουν» το πετρέλαιο στα 100 δολάρια
Με δύο «προσπάθειες» σε ένα 48ωρο το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 75 δολ. και δρομολογεί αυξημένες ισχυρές πιέσεις για τον πληθωρισμό. Γιατί οι προβλέψεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεπεράσει τα 100 δολ., τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη.

Μέσα στις τελευταίες 48 ώρες η τιμή του μαύρου χρυσού ξεπέρασε δύο φορές τα 75 δολάρια, ένα επίπεδο τιμών που είναι το υψηλότερο εδώ και τρία χρόνια. Αυτό δεν θα ήταν ανησυχητικό αν οι εκτιμήσεις των αγορών δεν συνέκλιναν – όλες – στην πρόβλεψη συνέχισης της ανοδικής τάσης.

Από την πλευρά μάλιστα των αναλυτών της BofA η εκτίμηση είναι ότι η παρούσα δυναμική του οδηγεί σε προβλέψεις τιμών στα 100 δολ. μέσα στο 2021.

Όσον αφορά τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, η συμφωνία όλων είναι ότι θα ασκήσει μεγαλύτερες ανοδικές πιέσεις στις πληθωριστικές προσδοκίες με βασική εκτίμηση ότι ένα επίπεδο τιμών στα 100 δολ. θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού – κατά μέσο όρο – τουλάχιστον κατά 0,7% επί των ήδη υπαρχουσών εκτιμήσεων…

Οι λόγοι για την ισχυρή ανοδική πορεία είναι πολύπαραγοντικοί και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα προβλήματα προσφοράς και την σπασμωδικά αυξανόμενη ζήτηση, καθώς οι οικονομίες προσβλέπουν στην μετά covid παραγωγική διαδικασία, την αποκατάσταση των μεταφορών, κ.λ.π.

Έχουν να κάνουν επιπλέον με τις συνέπειες των διαδικασιών μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, αλλά και την αλλαγή επενδυτικής συμπεριφοράς των πετρελαιοπαραγωγών τα τελευταία χρόνια, πέρα από τις κρίσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο (Ιράν, Μ. Ανατολή, Ουκρανία, κ.α.).

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της αγοράς οι επενδύσεις στην ανανέωση και επέκταση των παραγωγικών και εξορυκτικών μονάδων του «μαύρου χρυσού», παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ένα «έλλειμμα» της τάξης των 300 δισ. δολ. Αυτό το ποσό θα ήταν αναγκαίο όχι για την επέκταση της παραγωγής, αλλά για τη μεσομακροπρόθεσμη διασφάλιση της διατήρησής της στα τρέχοντα επίπεδα.

Η σπασμωδική επανεκκίνηση της οικονομίας σε συνάρτηση με την πορεία αντιμετώπισης του covid έχει αποσυντονίσει την ομαλή συσχέτιση προσφοράς – ζήτησης, ενώ παράλληλα οι γεωπολιτικές αναταράξεις στην Μ. Ανατολή και η προβληματική εξέλιξη των συζητήσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν πολλαπλασιάσει τις δυσκολίες και τις πιέσεις στις τιμές, σε μία αγορά την οποία ο ΟΠΕΚ αδυνατεί να επηρεάσει αποτελεσματικά. Πάνω σ’ αυτό το απολύτως ασταθές περιβάλλον τα κερδοσκοπικά παιχνίδια έχουν το μερίδιό τους, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποδοθεί εκεί σε καμία περίπτωση η ισχυρή ανοδική τάση.

Στον «παρονομαστή» βέβαια αυτού του πολύ-παραγοντικού «αριθμητή», οι ανοδικές και πτωτικές τάσεις στις ισοτιμίες του δολαρίου, υπάρχουν στιγμές που θυμίζουν – χωρίς ασφαλώς να είναι – τις εκρήξεις στις τιμές του δολαριακά τιμολογούμενου μαύρου χρυσού της δεκαετίας του 70'...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider