Αύξηση μέχρι 45% στα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη «βλέπει» η Goldman Sachs

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση μέχρι 45% στα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη «βλέπει» η Goldman Sachs
O αμερικανικός οίκος αναμένει ότι ο ευρωπαϊκός κύκλος κερδοφορίας θα είναι σημαντικά ισχυρότερος από τον προηγούμενο, ο οποίος ήταν ασυνήθιστα αδύναμος.

Άνοδος της τάξεως του 45% αναμένει η Goldman Sachs για τα κέρδη των εταιρειών που τοποθετούνται στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 για το 2021, συνεχίζοντα ανοδικά κατά 11% το 2022 και 4% για το διάστημα 2023-2024. Αυτό συνεπάγεται ότι το 2022 τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών θα είναι 14% πάνω από το επίπεδο προ-πανδημίας, κάτι που υποδηλώνει ταχύτατη ανάκαμψη. Στον κύκλο που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, χρειάστηκαν 11 χρόνια για να ανακάμψουν τα ευρωπαϊκά κέρδη φτάνοντας στο «peak» του 2007.

Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι ο ευρωπαϊκός κύκλος κερδοφορίας θα είναι σημαντικά ισχυρότερος από τον προηγούμενο, ο οποίος ήταν ασυνήθιστα αδύναμος καθώς η κερδοφορία αυξήθηκε με ρυθμούς της τάξης του 2% πάνω από τα επίπεδα του 2007, αλλά όχι τόσο ισχυρός όσο οι κύκλοι που προηγήθηκαν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα EPS θα ενισχυθούν με ετήσιο ρυθμό 4% σε σύγκριση με το 0,1% του προηγούμενου κύκλου και 12% στους κύκλους πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Μετά το 2021 προβλέπεται αύξηση των εταιρικών κερδών σε ποσοστό 11% το 2022 και 4% το 2023. Ο βασικότερος καταλύτης για τα εταιρικά κέρδη θα είναι η ισχυρή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία θα τρέξει με ρυθμούς πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο από φέτος έως και το 2024.

gs

Τι μπορεί να αλλάξει προς τα πάνω ή προς τα κάτω τις εκτιμήσεις

Σε ένα αρκετά αισιόδοξο σενάριο η Goldman Sachs εκτιμά πως τα EPS των ευρωπαϊκών εταιρειών θα μπορούσαν να αυξηθούν μέχρι και κατά 16% το 2022, αντί για 11% που εκτιμά στο βασικό της σενάριο, εάν το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 5,3%, αντί του 4,9%, κάτι που θα προσθέσει έως και 4% στην αύξηση των EPS. Η αύξηση αυτή αντισταθμίζεται από τη γεωγραφική έκθεση των πωλήσεων των εταιρειών του δείκτη Stoxx 600. Εάν για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου Brent κινηθούν κατά μέσο όρο στα 85 δολ. το βαρέλι αντί για 80 δολ., τα EPS θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 1,5-2 μ.β περαιτέρω. Αυτό πιθανότατα θα συμβαδίζει με ένα ισχυρότερο ευρώ έναντι του δολαρίου το οποίο θα αφαιρέσει περίπου 0,6% από την αύξηση του EPS.

Από την άλλη, σε ένα σημαντικά ασθενέστερο σενάριο, τα EPS ενδέχεται να αυξηθούν κατά μόνο 3% το 2022, αντί για 11%. Εάν το μέτρο των σταθμισμένων με το ΑΕΠ πωλήσεων των εταιρειών, αυξηθεί κατά 50 μ.β λιγότερο από ό,τι υποθέτει ο αμερικανικός, αυτό θα αφαιρέσει σχεδόν 5 μ.β. από την αύξηση του EPS. Εάν η τιμή του Brent κινηθεί σε μέσο όρο στα 65 δολ. το βαρέλι, η αύξηση του EPS θα είναι χαμηλότερη κατά 5 μ.β. Σε αυτό το πλαίσιο, το ευρώ πιθανότατα θα εξασθενίσει έναντι του δολαρίου και εάν κινηθεί η ισοτιμία στο 1,20 θα ενισχύσει την αύξηση των EPS κατά σχεδόν 2 μ.β.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider