Eurobank Equities: Μεγάλα βήματα προς την κανονικότητα από τις τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank Equities: Μεγάλα βήματα προς την κανονικότητα από τις τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι
Σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις τράπεζες αναμένει η Eurobank Equities. Τι συστάσεις και τι τιμές στόχους θέτει για Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Σημαντικά βήματα επιστροφής στην κανονικότητα καταγράφουν οι ελληνικές τράπεζες, επιταχύνοντας τις προσπάθειές τους για την εξυγίανση των ισολογισμών τους, με στόχο μονοψήφιους δείκτες NPEs κατά τους επόμενους 12 μήνες (μέσω συναλλαγών NPEs περίπου 25 δισ. ευρώ) κάτι που καθιστά τα σχέδιά τους αρκετά αξιόπιστα, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

Οι προβλέψεις των τραπεζών υποδηλώνουν ότι τα εποπτικά κεφάλαια θα παραμείνουν άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, με το μέσο δείκτη CET1 να διαμορφώνεται περίπου στο 14% στον κλάδο το 2022 μετά το πλάνο εξυγίανσης. Επίσης, είναι σημαντικό ότι η ταχεία μείωση των NPEs αναμένεται να μειώσει σημαντικά το CoR από το 2022, επιτρέποντας στις τράπεζες να επιτύχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο κερδοφορίας μετά από πολλά χρόνια, με το δείκτη RoE (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) να εκτιμάται πάνω από 5%.

Κατά τη Eurobank Equities, η αναμενόμενη αύξηση των δανείων, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των διοικήσεων για τη δημιουργία περισσότερων εσόδων από προμήθειες, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά τα κόστη, αναμένεται να οδηγήσει τους δείκτες RoE σε επίπεδα περίπου 10% μεσοπρόθεσμα.

Παράλληλα, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την οικονομία και τις τράπεζες. Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, με την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει σε μια τεράστια αλλαγή μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων προς εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, πράσινο και ψηφιακό μοντέλο ανάπτυξης. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν άμεσα και έμμεσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η υλοποίηση των σχετικών έργων πρόκειται να τροφοδοτήσει τη ζήτηση για πιστώσεις (κατά 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την AB Economic Research), ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ευκαιρίες για άλλες πηγές εσόδων.

Ως προς το σκέλος του α' τριμήνου, τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν συνολικά στα 832 εκατ. ευρώ (+8% σε ετήσια βάση, +4% σε τριμηνιαία), χάρη στα υψηλότερα βασικά έσοδα και τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα (opex), ενώ διάφορα έκτακτα στοιχεία οδήγησαν σε μεγάλη απόκλιση στα αναφερόμενα αποτελέσματα. Η ποιότητα του ενεργητικού και η ρευστότητα ήταν σταθερά, ενώ τα εποπτικά κεφάλαια δέχθηκαν πιέσεις λόγω των τριμηνιαίων ζημιών και του ΔΠΧΑ 9 (IFRS 9). Παράλληλα, οι διοικήσεις των τραπεζών τόνισαν ότι τα NPEs λόγω της πανδημίας θα πρέπει να διαμορφωθούν χαμηλότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, ενώ οι εκταμιεύσεις δανείων βρίσκονται σε καλό δρόμο ώστε να επιτευχθούν οι ετήσιοι στόχοι.

Η Eurobank Equities δεν προχωρά σε κάποια αλλαγή στις εκτιμήσεις της μετά τα αποτελέσματα α' τριμήνου, καθώς το 2021 θα είναι ένα μεταβατικό έτος, δεδομένων των αναμενόμενων σημαντικών συναλλαγών NPEs και άλλων δαπανών αναδιάρθρωσης. Όπως επισημαίνει οι εκτιμήσεις της παραμένουν στη συντηρητική πλευρά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι είναι κυρίως ανοδικοί. Η μείωση των NPEs και η επίτευξη των στόχων κερδοφορίας είναι οι βασικοί καταλύτες, κατά τη χρηματιστηριακή.

Όπως επισημαίνει το re-rating θα συνεχιστεί, αλλά από πλευράς τακτικής, η Eurobank Equities εμφανίζεται πιο προσεκτική. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/TBV (όρους ενσώματης λογιστικής αξίας) στο 0,4x για το 2022 και με discount 40% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η χρηματιστηριακή θέτει συστάσεις «buy» για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, ενώ εκφράζει «ουδετερότητα» για την Τράπεζα Πειραιώς. Η τιμή στόχος για την Alpha Bank ορίζεται (χωρίς να έχει ενσωματωθεί η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 0,8 δισ. ευρώ) στα 1,58 ευρώ με upside 32%, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,23 ευρώ με περιθώρια ανόδου 19%, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 1,91 ευρώ, με upside 18%.

Παράλληλα, εδώ και καιρό η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι η επιτάχυνση των προσπαθειών εξυγίανσης θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του σχετικού κενού αποτίμησης. Λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις των τραπεζών σχετικά με τα NPEs και την κερδοφορία (RoE μεταξύ 5% και 10% για το 2022), «βλέπει» περιθώριο για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να κινηθούν υψηλότερα στο φάσμα των αποτιμήσεων. Ωστόσο, δεδομένου του απότομου re-rating τους τελευταίους μήνες, η Eurobank Equities επισημαίνει ότι η δυναμική σε βραχυπρόθεσμη βάση είναι πιθανό να εξασθενίσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider