Πώς είδαν το α' τρίμηνο της Τρ. Πειραιώς JP Morgan, Axia, Pantelakis

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς είδαν το α' τρίμηνο της Τρ. Πειραιώς JP Morgan, Axia, Pantelakis
Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς για να συνεχίσει την υλοποίηση του business plan της μετά το δύσκολο τέλος του 2020, όπως αναφέρει η Axia μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο.

Η Axia διατηρεί τη σύσταση «buy» με τιμή στόχο στα 2,15 ευρώ όπως είχε εκτιμήσει σε προηγούμενη έκθεσή της, επισημαίνοντας πως το το α’ τρίμηνο επηρεάστηκε από έκτακτες δαπάνες, όπως τα κόστη που σχετίζονται με τις τιτλοποιήσεις Vega και Phoenix.

Παράλληλα, η Axia χαιρετίζει τις νέες εκταμιεύσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ, τη μείωση του επιπέδου των επαναλαμβανόμενων δαπανών και το υποκείμενο κόστος κινδύνου ύψους 137 μ.β που υποστηρίζει τη διαχείριση των ροών NPE.

Με βάση και το χθεσινό conference call, η Axia επισημαίνει πως η η διοίκηση της τράπεζας σχεδιάζει νέες εκταμιεύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2022 και άνω των 13 δισ. ευρώ για το 2023 και το 2024. Αυτό ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ νέου δανεισμού το 2021 - 2024. Εάν επιτευχθούν, κάτι που θα εξαρτηθεί από το ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον, η Axia εκτιμά ότι η τράπεζα είναι πιθανό να υπερβεί την αύξηση στα καθαρά δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ για το 2021-24 σύμφωνα με το τρέχον business plan. Ως εκ τούτου, ο θετικός αντίκτυπος στο NII ύψους 0,3 δισ. ευρώ που παρουσιάζεται στο επιχειρηματικό σχέδιο θα μπορούσε επίσης να ξεπεραστεί. Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε επαναλαμβανόμενα έξοδα 218 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, τα οποία είναι 13% χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο και 4% χαμηλότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2020 και 7% χαμηλότερα από το επιτόκιο του 2020, ενώ το υποκείμενο κόστος κινδύνου διαμορφώθηκε στα 132 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει, ο όμιλος ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τις εισροές NPEs με οργανικά και ανόργανα μέτρα το τρίμηνο, μειώνοντας το απόθεμα NPE κατά 0,3 δισ. ευρώ. Για το σύνολο του 2021, οι εισροές NPE ύψους 1,7 δισ. ευρώ αναμένεται να αντισταθμιστούν από οργανικά μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και από πωλήσεις 18 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, η JP Morgan δε θέτει τιμή στόχο για τη μετοχή της τράπεζας, ενώ στέκεται στις νέες χορηγήσεις δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους και στο γεγονός ότι η διοίκηση είναι πεπεισμένη να υλοποιήσει τον στόχο των 5,7 δισ. ευρώ καθώς η οικονομία ανακάμπτει. Όπως επισημαίνει ο στόχος για μεικτές χορηγήσεις δανείων 26 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-24 είναι φιλόδοξος, και αυτό συνιστά τον κύριο κίνδυνο του πλάνου της. Από την άλλη πλευρά όμως, η ορατή βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν αισιοδοξία.

Παράλληλα, η Pantelakis Securities, στέκεται στις βαθύτερες απώλειες του α' τριμήνου εν μέσω μείωσης του de-risking (οι μισές εξ αυτών προήλθαν από το Vega / Phoenix), αλλά τόσο τα προ προβλέωεν έσοδα όσο και το cost of risk ήταν καλύτερα. Ως προς το πλάνο εξυγίανσης με αιχμή το Sunrise αναφέρει πως βρίσκονται σε καλό δρόμο τόσο για την «εκφόρτωση» NPEs όσο και για αύξηση του ROTE. Παράλληλα, η βελτιωμένη εμπιστοσύνη μετά την εξυγίανση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω re-rating.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider