Axia: Η αλλαγή σελίδας της Τράπεζας Πειραιώς και ο «πήχης» για τη μετοχή

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Axia: Η αλλαγή σελίδας της Τράπεζας Πειραιώς και ο «πήχης» για τη μετοχή
Η Axia θέτει τιμή στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 2,15 ευρώ, με σύσταση «buy». Τι «βλέπει» για την πορεία των NPEs και την κερδοφορία του ομίλου.

Με «αιχμή» τη βελτιωμένη χρηματοοικονομική της θέση, και αφήνοντας πίσω ένα ταραχώδες διάστημα εξαιτίας της μετατροπής των CoCos που κατείχε το ΤΧΣ σε μετοχές, που οδήγησε σε ένα νέο business plan και στην ΑΜΚ ύψους 1,4 δισ. ευρώ (υπερκάλυψη περίπου 4x), η Τράπεζα Πειραιώς επιταχύνει τις προσπάθειες για μείωση των NPEs, στοχεύοντας σε μονοψήφιο δείκτη έως τα τέλη του 2021/αρχές του 2022.

Σύμφωνα με την Axia Ventures, οι κεφαλαιακές δράσεις της τράπεζας σε συνδυασμό με τη μείωση των κινδύνων (de-risking) στον ισολογισμό της θα καλύψει τους δύο βασικούς λόγους ανησυχίας των επενδυτών τα τελευταία χρόνια, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο, ώστε ο δείκτης RoTBV (αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) να προσεγγίσει το επίπεδο του 10% μεσοπρόθεσμα. Έτσι, η Axia θέτει τιμή στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 2,15 ευρώ, με σύσταση «buy», επισημαίνοντας πως στα επίπεδα των 1,60 ευρώ που διαπραγματεύεται, ο εκτιμώμενος δείκτης P/TBV για το 2023 (ενσώματη λογιστική αξία) είναι στο 0,35x, έναντι 0,47x με βάση την τιμή στόχο και με δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη) για το 2023 στο 4,2x με σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, στο 8x.

Κατά την Axia, οι κύριοι παράγοντες κινδύνου γύρω από το business plan της Τράπεζας Πειραιώς είναι εξωτερικοί και κοινοί τόσο για τις ελληνικές όσο και ευρύτερα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Όπως επισημαίνει, η αγορά υπερεκτιμά τους κινδύνους εκτέλεσης του επιχειρηματικού πλάνου της τράπεζας, τη στιγμή που και η πρόσφατη πορεία και το ιστορικό της Διοίκησης υποστηρίζει την επιτυχή υλοποίησή του. Παράλληλα, οι περισσότερες από τις κεφαλαιακές ενέργειες είναι ήδη εξασφαλισμένες και η διαδικασία μεταφοράς των NPEs στα SPVs (εταιρείες ειδικού σκοπού) θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα αντίστοιχο μονοπάτι όπως συνέβη με τις τιτλοποιήσεις Vega και Phoenix.

Επιπλέον, το πλάνο ενεργειών της τράπεζας (πώληση δικτύου POS, σύνθετη τιτλοποίηση ενήμερων δανείων, αναδιοργάνωση χαρτοφυλακίου συμμετοχών), εξασφαλίζει πρόσθετο buffer περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ ο συνδυασμός των κεφαλαιακών δράσεων και των επιθετικότερων κινήσεων μείωσης των NPEs, βελτιώνουν την ορατότητα για την επόμενη μέρα. Έτσι, η Axia εκτιμά πως ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου θα προσεγγίσει το 15,7% το 2023 συγκρινόμενος με έναν στόχο που ξεπερνά το 16% μεσοπρόθεσμα.

Ως προς το σκέλος της εξυγίανσης, η Axia αναμένει πως με τη μεταφορά περισσότερων από 20 δισ. ευρώ σε NPEs από τον ισολογισμό της τράπεζας τα επόμενα τρίμηνα, ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά το 2021, με τον όγκο αυτών να εκτιμάται στα 3,7 δισ. ευρώ έναντι 22,5 δισ. ευρώ το 2020. Πέραν τούτου το εκτιμώμενο κόστος μείωσης των NPEs ύψους 4 δισ. ευρώ θα απορροφηθεί από τις κεφαλαιακές ενέργειες της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Έτσι, οι σημαντικές αλλαγές στον ισολογισμό της τράπεζας, κυρίως μέσω της μείωσης του όγκου των NPEs και της αναμενόμενης αύξησης των ενήμερων δανείων, θα οδηγήσουν σε βελτιωμένο προφίλ κερδοφορίας που θα υποστηρίζεται από ένα χαμηλότερο επίπεδο απώλειας δανείων τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην αποδοτικότητα και στη διαφοροποίηση της βάσης εσόδων (δηλαδή αύξηση των χρεώσεων και των προμηθειών) έχουν υποστηρικτικό ρόλο στην υπόθεση μιας βελτιωμένης κατώτατης βάσης.

Axia

Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους, NII του ομίλου σε σύγκριση με τα συνολικά assets θα μειωθούν στο 1,8% το 2023 έναντι 2,2% το 2020. Θετικό είναι το πρόσημο στο σκέλος των χρεώσεων και των προμηθειών, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι όγκοι, ενώ το ίδιο ισχύει και στο κομμάτι των χρεώσεων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, του bancassurance, και της έκδοση καρτών. Οι χρεώσεις και οι προμήθειες για το σύνολο των asssets εκτιμάται πως θα φτάσουν στις 61 μ.β το 2023 έναντι 52 μ.β το 2019 και 48 μ.β το 2020. Παράλληλα, τα εκτιμώμενα προ προβλέψεων κέρδη PPI θα ενισχυθούν φέτος, προσεγγίζοντας τα 1,247 δισ. ευρώ, με την Axia να αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τη διετία 2022 - 2023. Το κόστος κινδύνου έναντι των καθαρών δανείων (CoR / net loans) εκτιμάται πως θα υποχωρήσει στο 0,96% το 2023 από 11,85% φέτος και 1,19% το 2022, ενώ αντίστοιχα το CoR έναντι των ακαθάριστων δανείων θα μειωθεί από το 10,30% το 2021 στο 1,11% και στο 0,91% τα επόμενα δύο χρόνια. Από την άλλη, ο δείκτης CET 1 θα κινηθεί στο 12,9% φέτος, καταγράφοντας μείωση το 2022 - 2023 στο 11,4% και 11,5% αντίστοιχα.

Ως προς τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου, η Axia λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη εξοικονόμηση λόγω της χαμηλότερης βάσης προσωπικού, της βελτιστοποίησης του δικτύου και της συνολικότερης εξοικονόμησης. Έτσι, ο συνολικός δείκτης κόστους έναντι των συνολικών εσόδων εκτιμάται πως θα κινηθεί στο 47% το 2023 έναντι 45% το 2019 και 57% το 2020, ενώ το RoTBV θα διαμορφωθεί στο 6,6% το 2022 και στο 8,6% το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider