Σημαντική υπερκάλυψη για το ομόλογο της Eurobank - Στο 2,125% η απόδοση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντική υπερκάλυψη για το ομόλογο της Eurobank - Στο 2,125% η απόδοση
Το επιτόκιο κατάφερε να υποχωρήσει από το αρχικό guidance του 2,375% που είχε τεθεί, στο 2%, λόγω της σημαντικής υπερκάλυψης.

Σημαντική ζήτηση καταγράφηκε για το 6ετές senior preferred ομόλογο (τύπου 6NC5) της Eurobank, με το οποίο η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές.

Το επιτόκιο υποχώρησε από το αρχικό guidance του 2,375% που είχε τεθεί, στο 2,125% (κουπόνι 2%), λόγω της σημαντικής υπερκάλυψης, καθώς οι προσφορές προσέγγισαν τα 1,3 δισ. ευρώ (ήτοι κοντά στις 2,5 φορές υψηλότερα από αυτά που άντλησε η τράπεζα). Ήδη από το άνοιγμα του βιβλίου είχε σημειωθεί υπερκάλυψη της έκδοσης, ενώ στις 11:30 οι προσφορές έφταναν το 1 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτού καταγράφηκε μεγάλη διασπορά, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα όρια της χώρας καθώς συμμετείχαν επενδυτές (τράπεζες, πολύ μεγάλη ζήτηση από asset managers, private bank, φυσικά funds και corporate) από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Σουηδία, Βέλγιο, Τσεχία, Ισραήλ, Κύπρο) αλλά και από ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ.

Σύμβουλοι της ομολογιακής έκδοσης ήταν οι HSBC, Goldman Sachs, UBS, BNP Paribas και BofA.

Η ομολογιακή έκδοση δεν αφορά ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά ενίσχυση της ρευστότητας σύμφωνα με την οδηγία MREL. Επιπλέον τα senior preferred ομόλογα είναι τα πιο ασφαλή σε περίπτωση εξυγίανσης πιστωτικού ιδρύματος, καθώς είναι τα τελευταία στη σειρά bail – in (η κατάταξη σε προτεραιότητα ρευστοποίησης είναι μετοχικό κεφάλαιο, προνομιούχες μετοχές, ομόλογα ΑΤ1, Tier II, senior non preferred, senior preferred). Εξάλλου, και το capital plan για το 2021 και το 2022 δεν περιλαμβάνει την έκδοση Tier I και Tier II, καθώς η Eurobank διαθέτει μια άνετη κεφαλαιακή θέση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών γίνονται πλέον με ευνοϊκότερους όρους, ύστερα από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» με θετικό outlook.

Το ομόλογο έχει αξιολόγηση «Caa1» από τη Moody’s, «B» από τη Standard & Poor's και «CCC» από την Fitch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider