Αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα δια χειρός Λαγκάρντ - Αρνητικό πρόσημο για το ελληνικό 5ετές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα δια χειρός Λαγκάρντ - Αρνητικό πρόσημο για το ελληνικό 5ετές
Στο 0,77% το ελληνικό 10ετές με πτώση 8%. «Ράλι» για το 5ετές που πέρασε σε αρνητικό έδαφος στο -0,02%.

Σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων καταγράφεται λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για αύξηση του ρυθμού αγορών υπό το πλαίσιο του προγράμματος PEPP.

Η αύξηση των αποδόσεων ομολόγων που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι απειλή για τις προοπτικές της οικονομίας, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που έπεται της ανακοίνωσης των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής. Σε περίπτωση που τα αυξημένα επιτόκια διατηρηθούν, θέτουν ρισκο για τη χρηματοδότηση των κρατών και των επιχειρήσεων, είπε.

«Ένα μεγαλώσουν και επιμείνουν, αυτές οι αυξήσεις στα επιτόκια της αγοράς, εάν αφεθούν ανεξέλεγκτες, θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε πρόωρη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών για όλο το φάσμα της οικονομίας, είπε η Λαγκάρντ. «Αυτό είναι ανεπιθύμητο σε μια περίοδο που η διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης παραμένει απαραίτητη για τη μείωση της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, και κατ επέκταση για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και την προστασία της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα».

Έτσι, το ελληνικό 10ετές καταγράφει πτώση 8% στο 0,77%, ενώ το ελληνικό 5ετές πέρασε σε αρνητικό έδαφος καταγράφοντας πτώση 119,29%. Αντίστοιχα εκδόσεις μεγαλύτερου βάθους σημειώνουν μικρότερη πτώση με το ελληνικό 15ετές στο 1,037% (πτώση 6,71%).

Μεγαλύτερη πτώση καταγράφει το ιταλικό 10ετές, ήτοι 12,43% στο 0,586%, ενώ το ισπανικό 10ετές σημειώνει «βουτιά» 18,6% στο 0,295%.

Αντίστοιχα, οι επενδυτές χτίζουν θέσεις και στα γερμανικό ομόλογα, με το 10ετές bund να σημειώνει πτώση 8,8% στο -0,039%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider