Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, γύρω από τις 770 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, γύρω από τις 770 μονάδες
Υποτονική η άνοδος του Γενικού Δείκτη, καθώς το ΧΑ προσπαθεί να δείξει ψυχραιμία, παρά την ήπια πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ξεχωρίζει η άνοδος της Τράπεζας Πειραιώς και της Ελλάκτωρ.

Ανοδικές τάσεις καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την ήπια πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διατηρώντας τη χθεσινή ανοδική δυναμική.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,24% στις 776,20 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 21,47 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,18%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,22%. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,87%, με την Τρ. Πειραιώς να ενισχύεται 3,58%, την Alpha Bank να καταγράφει άνοδο 1,12%, την Εθνική να κινείται στο +1,13% και τη Eurobank 0,18%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (1,41%), της ΕΥΔΑΠ (1,52%), της Μυτιληναίος (1,15%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (0,74%), της Jumbo (0,6%), της Viohalco (0,58%) και της ΕΧΑΕ (0,42%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (0,66%) και των Κατασκευών (0,62%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (2,64%) και των Ταξιδίων και Αναψυχής (1,49%).

Σύμφωνα με το insider.gr, έχει ενδιαφέρον ότι «αυτή τη φορά η χρηματιστηριακή αγορά, τουλάχιστον προς ώρας, δεν αντέδρασε τόσο έντονα και βίαια μετά το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού για περιορισμούς που θυμίζουν τον περσινό Μάρτιο, ίσως γιατί πλέον είμαστε μαθημένοι, ίσως γιατί ήδη βρισκόμασταν σε lockdown, ίσως πάλι γιατί σε έναν βαθμό αυτό είχε προεξοφληθεί και δεν έπεσε σαν βόμβα. Για την ώρα η αγορά προσπαθεί να δείξει ψυχραιμία και παρά την ισχυρή πτώση της πρώτης μέρας μετά το κλείδωμα των νέων μέτρων, σε γενικές γραμμές δεν έδειξε να ξαφνιάζεται. Αν και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακρότητες, αναλόγως βέβαια και το πως θα διαμορφωθεί το διεθνές κλίμα, ενώ ρόλο θα παίξει τυχόν παράταση των νέων μέτρων ή μια ξαφνική επιδείνωση της πανδημίας».

Πάντως, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι εμφανής. Η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για πτώση του ΑΕΠ στο -10% τον προηγούμενο χρόνο (έναντι 9% προηγούμενης πρόβλεψης στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις). Για το 2021 η Επιτροπή εκτιμά πλέον ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3,5% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για Ανάπτυξη 5%). Το 2022 αναμένεται πως θα φτάσει στο 5%. Θα είναι δηλαδή ταχύτερος από την προηγούμενη πρόβλεψη περί ανάκαμψης 3,5%. Ο δε υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, σημείωσε προ ημερών ότι ένα ολικό lockdown έχει κόστος 3 δισεκατομμύρια το μήνα και υπενθύμισε πως ο «λογαριασμός» για την αγορά με ήταν στα 2,4 δισ. ευρώ με τους περιορισμούς που ίσχυαν ακριβώς πριν το νέο αυστηρότερο πλαίσιο.

Το τι ακριβώς θα ακολουθήσει το προσεχές χρονικό διάστημα στο Χ.Α. μάλλον δεν είναι εύκολο να προεξοφληθεί. Γιατί από τη μία πλευρά έχουμε για την ώρα διάψευση των προσδοκιών περί αμεσότερης επιστροφής στην κανονικότητα, από την άλλη όμως έχει διαφανεί ότι η προοπτική εξόδου από την κρίση μπορεί να αποτελέσει μηχανισμό προεξόφλησης με θετικό πρόσημο, συν τις προσδοκίες για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, οι περισσότερες επιχειρήσεις δείχνουν περισσότερο προετοιμασμένες να λειτουργήσουν κάτω από ειδικές συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν σχεδόν έναν χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider