UBS: Οι επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο θα πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα ανάπτυξης στη βιώσιμη χρηματοδότηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Οι επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο θα πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα ανάπτυξης στη βιώσιμη χρηματοδότηση

Η UBS, η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης βιώσιμων επενδύσεων παγκοσμίως, εξέδωσε σήμερα λευκή βίβλο σχετικά με τις τάσεις που επικρατούν αναφορικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση για το 2021, αφότου πέτυχε έναν από τους βασικούς της στόχους, περισσότερο από έναν χρόνο πριν από την καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος.

Η UBS είχε θέσει αρχικά ως στόχο τη συγκέντρωση 5 δισ. δολαρίων Η.Π.Α. για επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών («ΣΒΑ») που αφορούν την περίοδο μεταξύ 2017 και 2021, ορόσημο το οποίο υπερέβη κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2020. Κάθε επένδυση έχει στόχο την επίτευξη μετρήσιμου κοινωνικού ή περιβαλλοντικού αντικτύπου αναφορικά με έναν ή περισσότερους από τους στόχους ΣΒΑ, καθώς και ελκυστικής χρηματοοικονομικής απόδοσης για τους πελάτες.

Κατά τη διάρκεια του 2020, η UBS εξακολούθησε να διευρύνει τις υπόλοιπες βιώσιμες επενδύσεις που προσφέρει. Ο τομέας Διαχείρισης Κεφαλαίων της εταιρείας κατέγραψε διεύρυνση των στρατηγικών της σε σχέση με την Ευαισθητοποίηση για την Κλιματική Αλλαγή, οι οποίες ανήλθαν στα 15 δις δολάρια Η.Π.Α., ενώ υπερδιπλασίασε και πλέον τα στοιχεία ενεργητικού της που εστιάζουν στις βιώσιμες επενδύσεις, τα οποία ανήλθαν στα 97 δις δολάρια Η.Π.Α. Στον τομέα Παγκόσμιας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της εταιρείας, τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν επενδυθεί στα 100% βιώσιμα χαρτοφυλάκιά της υπερέβησαν τα 18 δις Η.Π.Α., μετά τις εισροές ύψους 7 δις δολαρίων Η.Π.Α. και τις ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τις ισοδύναμες παραδοσιακές επενδύσεις.

Μετά την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων, η UBS δημοσίευσε σήμερα μια λευκή βίβλο σχετικά με δέκα τάσεις που επικρατούν αναφορικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση για την Ατζέντα των Συναντήσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός αυτήν την εβδομάδα. Για το 2021, η λευκή βίβλος προβλέπει τα εξής:

  • Οι επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο θα πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα ανάπτυξης στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης

  • Το 2021, η δέσμευση των επενδυτών σε θέματα βιωσιμότητας θα ασκήσει πολύ μεγαλύτερη επιρροή απ’ ό,τι οι κανονισμοί

  • Τα δεδομένα βιωσιμότητας θα συνεχίσουν να εξελίσσονται με ρυθμό ταχύτερο από τον αναμενόμενο

  • Η προσομοίωση ακραίων κλιματικών συνθηκών θα αποτελέσει βασική τάση, αντικατοπτρίζοντας τους στόχους σχετικά με απόλυτα μηδενικές εκπομπές και άλλους παράγοντες

  • Οι ηλεκτροκίνητες μεταφορές, το κρέας φυτικής προέλευσης και η «επανεφεύρεση» των εταιρειών πετρελαίου αναμένεται να προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες επενδύσεων

Ο Axel A. Weber, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της UBS, αναφέρει: «Η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε δραστηριότητάς μας στη UBS. Αισθανόμαστε περήφανοι που εκπληρώσαμε, νωρίτερα από το αναμενόμενο, τον βασικό στόχο των 5 δις δολαρίων Η.Π.Α. για επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο που αφορούν τους στόχους ΣΒΑ και πιστεύουμε ότι η βιώσιμη χρηματοδότηση θα έχει ολοένα μεγαλύτερο αντίκτυπο το 2021».

Ο Ralph Hamers, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου της UBS, δηλώνει: «Η βιωσιμότητα δεν αποτελεί απλώς και μόνο θέμα προς συζήτηση, συνιστά επίσης καταλυτικό παράγοντα δράσης. Επενδυτές και εταιρείες θα πρέπει να επιδιώξουν να πάρουν το προβάδισμα σε ό,τι αφορά αυτόν τον μετασχηματισμό, εάν θέλουν να κινηθούν αποτελεσματικά απέναντι στους κινδύνους και στις ευκαιρίες του 21ου αιώνα».

Η Suni Harford, Πρόεδρος της UBS Asset Management, δηλώνει: «Καθώς οι βιώσιμες επενδύσεις τείνουν να αποτελέσουν το κυρίαρχο ρεύμα, οι πελάτες μας προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα και να βελτιώσουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που αποφέρουν οι επενδύσεις τους. Ως κορυφαίοι επενδυτές, διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο κάνοντας έκκληση για μεγαλύτερη διαφάνεια και συμβάλλοντας στην επιτάχυνση του ρυθμού προόδου που θα είναι καθοριστικός ώστε να καταφέρουμε να εφαρμόσουμε τη βιωσιμότητα σε πραγματικές συνθήκες».

Ο Huw van Steenis, Ανώτερος Σύμβουλος του Διευθύνοντος Συμβούλου και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιώσιμης Χρηματοδότησης της UBS, αναφέρει: «Η βιωσιμότητα έχει γίνει βασικός παράγοντας ώθησης της απόδοσης και της ανθεκτικότητας του χαρτοφυλακίου. Διαπιστώνουμε μάλιστα ένα είδος προτίμησης, καθώς οι πελάτες δεν επιζητούν απλώς να μειώσουν τον κίνδυνο ή να αποκλείσουν κάποιους τίτλους, αλλά αναζητούν επισταμένως τις επενδυτικές ευκαιρίες που αξιοποιούν την ενεργειακή μετάβαση και άλλα ζητήματα βιωσιμότητας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider