Euroxx: Ο δρόμος των προκλήσεων για τις ελληνικές τράπεζες - Πού θέτει τον «πήχη» για τις μετοχές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Euroxx: Ο δρόμος των προκλήσεων για τις ελληνικές τράπεζες - Πού θέτει τον «πήχη» για τις μετοχές

Στο «δρόμο» των αυξημένων προκλήσεων παραμένουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τη Euroxx να επιβεβαιώνει ωστόσο τη θετική σύστασή της για τον κλάδο, καθώς όπως επισημαίνει έχουν διατηρήσει μια ισχυρή κεφαλαιακή θέση (στο 14,7% ο δείκτης CET1 στο εννεάμηνο έναντι μέσου όρου της ΕΕ στο 15,2%), ένα βελτιωμένο προφίλ ρευστότητας (δάνεια προς καταθέσεις L/D στο 83,7%) με φθίνων δείκτη NPE.

Έτσι, η χρηματιστηριακή αυξάνει τις τιμές στόχους, «στέλνοντας» τον τίτλο της Alpha Bank στα 1,25 ευρώ από 0,90 με περιθώριο ανόδου 67%, και της Eurobank (top pick) στα 0,88 ευρώ από 0,75 ευρώ με περιθώριο περαιτέρω ανοδικής κίνησης έως 54%. Υψηλότερα θέτει η Euroxx τον «πήχη» για την Εθνική Τράπεζα (top pick), με upside 70% και τιμή στόχο στα 3,40 ευρώ, ενώ σύσταση «overweight» διατηρεί και για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς κατεβάζοντας ωστόσο την τιμή στόχο στα 1,45 ευρώ από 1,55 ευρώ.

insider

Όπως σημειώνει η Euroxx οι τραπεζικοί τίτλοι διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη λογιστικής αξίας για το 2021 (TBV) στο 0,14x - 0,39x (ο μέσος όρος είναι στο 0,29x) έναντι 0,50x για τις ευρώπαϊκές τράπεζες (περίπου 0,40x για την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία). Αυτό το discount αντικατοπτρίζει το χαμηλότερο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoE των ελληνικών τραπεζών (στο -3,15% το εννεάμηνο έναντι 2,12% στην ΕΕ κατά μέσο όρο) και τις ανησυχίες για τον υψηλό όγκο των NPEs, σε συνδυασμό με τη «νέα γενιά» των NPE που θα προκύψει από την πανδημία. Παράλληλα, η Euroxx εκτιμά ότι τα τρέχοντα επίπεδα παραβλέπουν την ανάκαμψη των EPS του κλάδου μετά το 2022 και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για την αντιμετώπιση των κινδύνων που έχουν μείνει στις τράπεζες, όπως οι ευαισθησίες σχετικά με την αναβαλλόμενη φορολογία DTC ή / και τη δημιουργία μιας bad bank και την επιτάχυνση του Ηρακλή 2.

Από την άλλη, αναμένει πως οι νέες ακαθάριστες εισροές NPEs για το 2021 θα διαμορφωθούν στο διαχειρίσιμο επίπεδο των 5,5 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενες από τα κυβερνητικά μέτρα. Εντωμεταξύ, όπως σημειώνει, η αύξηση του κόστους προβλέψεων των τραπεζών απορροφήθηκε μέχρι στιγμής από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2020), οδηγώντας έτσι σε υψηλότερα ετήσια καθαρά κέρδη το 2020 (εκτός του κόστους των τιτλοποίησεων, και άλλων).

Παράλληλαμ οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν σε μονοψήφια δείκτη NPE μέσω της έλευση του «Ηρακλή ΙΙ». Το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο α΄εξάμηνο του 2021 και να μειώσει τα NPEs κατά 31,4 δισ. ευρώ. Εντ' μεταξύ, οι ελληνικές αρχές και οι τράπεζες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν το σχέδιο «Ηρακλής II», με στόχο να μειώσουν περαιτέρω τα NPE έως και 30 δισ. ευρώ, στοχεύοντας έτσι σε μονοψήφιο δείκτη NPE έως το 2022. Σύμφωνα με τη Euroxx, η αποτελεσματική υλοποίηση του εμβολιαστικού πλάνου καθώς και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να αποτελέσουν τους κινητήριους μοχλούς για μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η οποία θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιτύχουν βιώσιμη βασική κερδοφορία. Αυτό, σε συνδυασμό με νέες εκδόσεις τίτλων Tier II και εσωτερικές κεφαλαιακές δράσεις, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή τους θέση προκειμένου να υποστηρίξουν τους στόχους μείωσης των NPE.

Έτσι, η Euroxx προχωρά στη βελτίωση των προηγούμενων εκτιμήσεών της για το 2020-22 προκειμένου να λάβει υπόψη την επιτάχυνση του «Ηρακλή ΙΙ», τον αντίκτυπο του δεύτερου κύματος της πανδημίας και τις τάσεις του γ’ τριμήνου του 2020. Για τους λόγους αυτούς αναμένει πως τα καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη θα κινηθούν στα 1,469 δισ. ευρώ το 2020, από 584 εκατ. ευρώ προτού μειωθούν στα 1,285 δισ. ευρώ το 2021 από 862 εκατ. ευρώ, και στα 1,155 δισ. ευρώ το 2022, από 1,321 δισ. ευρώ, εξαιτίας του χαμηλότερου NII που φέρνει η  επιτάχυνση του «Ηρακλή 2». Συνολικά, δηλαδή ένα εκτιμώμενο 13% για το 2019-22 στα καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη CAGR έναντι 18% προηγουμένως.

Ωστόσο, κοιτάζοντας πέρα από το 2022, η χρηματιστηριακή αναμένει πως τα καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη για το 2023 θα αυξηθούν κατά 50% σε ετήσια βάση, λόγω των υψηλότερων NII (υποστηριζόμενα από τη δημιουργία νέων δανείων), των υψηλότερων προμηθειών και των χαμηλότερων προβλέψεων λόγω της μείωση του ρίσκου στους ισολογισμούς.

«Ηρακλής II» vs «bad bank»

Μεγάλο «αγκάθι» για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν σαφώς τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου μετά την άρση των αναστολών πληρωμής. Έτσι στο συνολικό «οπλοστάσιο» του «Ηρακλή I, II» και του πτωχευτικού, η ΤτΕ θέτει επί τάπητος τη δημιουργία «bad bank» για την ανάληψη ενός σημαντικού όγκου NPLs, ενώ παράλληλα εξετάζει και το ζήτημα των αναβαλλόμενων φόρων DTC. Όπως σημειώνει η Euroxx η ολοκληρωμένη και άμεση δράση του ζητήματος των NPLs:

  • θα «απελευθερώσει» τις ελληνικές τράπεζες από την κοστοβόρα και χρονοβόρα διαχείρισή τους,
  • θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για αυτές ώστε να επιτύχουν βιώσιμη κερδοφορία
  • θα τους επιτρέψει να επωφεληθουν από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής και τα υποστηρικτικά μέτρα που έχει ενεργοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση,
  • και θα δημιουργήσει ένα πλέγμα θετικών δράσεων όπως η ενίσχυση της επενδυτικότητας και της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Ωστόσο, κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει την εισαγωγή του «Ηρακλή II» έναντι της bad bank. Αυτό βασίζεται εν προκειμένω στο σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς να προβεί σε ΑΜΚ από τον Απρίλιο του 2021, ενώ θα προχωρήσει και σε μια μεγάλη τιτλοποίηση ύψους 13 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου «Ηρακλή», κάτι που συνεπάγεται μείωση της ανάγκης για τη δημιουργία bad bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider