Αγορές
02-01-2021 | 09:14

Αγορές: Γιατί ο Ιανουάριος δεν θα δώσει το στίγμα για όλο το 2021

Newsroom
Μοιράσου το
Αγορές: Γιατί ο Ιανουάριος δεν θα δώσει το στίγμα για όλο το 2021

Άκρως ενδιαφέρον και ιδιαίτερος μπορεί να χαρακτηριστεί ο Ιανουάριος για τις αγορές, μετά το επεισοδιακό  -ελέω πανδημίας- 2020... ή μήπως θα πρέπει να θεωρείται ένα απλός μήνας.

Στα αξιοσημείωτα της χρονιάς ήταν η ταχύτερη πτώση στην ιστορία στις αγορές μετοχών και ομολόγων, τα συμβόλαια πετρελαίου που πέρασαν σε αρνητικά επίπεδα και ο δείκτης μεταβλητότητας VIX που ξεπέρασε τα επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Έτσι με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν σε όλες τις χώρες, και την αισιοδοξία πως το 2021 θα είναι το έτος ενός ο δυναμικού comeback, o Ιανουάριος μπορεί να δώσει το στίγμα για το τι θα επακολουθήσει στις αγορές. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, ο S&P 500 από την δημιουργία του το 1954 ενισχύεται κατά μ.ο το μήνα αυτό 1,05%, σε αντίθεση με το 0,67% κατά μ.ο τους άλλους 11 μήνες. Ωστόσο, δεδομένης της υψηλής μεταβλητότητας στα τριμηνιαία αποτελέσματα, αυτή η διαφορά δεν είναι σημαντική στο 95% επίπεδο εμπιστοσύνης. Εξάλλου όπως σημειώνουν αναλυτές, τέσσερις άλλοι μήνες καταγράφουν υψηλότερες μέσες επιδόσεις από τον Ιανουάριο. Ποιοί είναι αυτοί; Μάρτιος, Απρίλιος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος.

Από την άλλη ο Ιανουάριος να θεωρείται ένας μήνας «βαρόμετρο», κάτι που στην πράξη δεν επιβεβαιώνεται, καθώς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο για τον Ιανουάριο. Ο πρώτος μήνας του έτους έχει ένα ποσοστό επιτυχίας 2/3, προβλέποντας σωστά την κατεύθυνση της αγοράς κατά τους επόμενους 11 μήνες. Ωστόσο τρεις άλλοι μήνες - Απρίλιος, Ιούνιος και Νοέμβριος - έχουν το ίδιο καλό ή καλύτεροι σημείο ανάφορας.

Τέλος, οι πέντε πρώτες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου θεωρείται πως δίνουν την κατεύθυνση της αγοράς για το έτος: Αυτός ο δείκτης έχει ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας (64,1%) από το «βαρόμετρο» (66,7%). Όπως και πριν, ο Ιανουάριος δεν είναι μοναδικός μήνας από αυτή την άποψη. 

Οι πρώτες πέντε συνεδριάσεις του Ιουλίου έχουν ένα εξίσου καλό ιστορικό με τον Ιανουάριο που δίνει το σήμα της αγοράς. Όλοι αυτοί οι δείκτες υπολείπονται της πολύς απλής εκτίμησης που είναι το αν οι αγορές θα πάνε προς τα πάνω ή προς τα κάτω τον επόμενο χρόνο, και αυτό ειναι το μεγάλο στοίχημα σύμφωνα με το Marketwatch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.