Στο 0,656% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου – Στις 121 μονάδες βάσης το spread

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 0,656% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου – Στις 121 μονάδες βάσης το spread
Αποδόσεις και spread υποχωρούν λόγω των αγορών κρατικούς χρέους από την ΕΚΤ. Σε ιστορικά χαμηλά διαμορφώθηκε το spread την Τετάρτη.

Tο spread, ήτοι η διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς ανήλθε σήμερα στις 121 μονάδες βάσης, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2009.

Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο κατέγραψε απόδοση 0,656%, χαμηλότερη κατά 2,38% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το πενταετές ομόλογο σημείωσε σήμερα απόδοση 0,032% και το 15ετές ομόλογο κατέγραψε απόδοση 0,839%, χαμηλότερη κατά 3,45% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Αποδόσεις και spread υποχωρούν λόγω των αγορών κρατικούς χρέους από την ΕΚΤ. Οι αγορές προεξοφλούν πως ίσως στις 10 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τη διεύρυνση του προγράμματος αγοράς τίτλων που υλοποιεί στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP) κατά 500 εκατ. ευρώ, από τα 1,35 δισ. ευρώ στα 1,85 δισ. ευρώ και την επέκτασή του ως το τέλος του 2021.

Η ευκολία δανεισμού από τις αγορές με χαμηλό κόστος καθιστούν μη ελκυστική την πιστωτική γραμμή κατά της πανδημίας (Pandemic Crisis Support) του ESM. Μέσω αυτής ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί να παράσχει φθηνό δανεισμό για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση. Να σημειωθεί πως εάν η Ελλάδα έκανε χρήση του Pandemic Crisis Support του ESM θα μπορούσε να δανειστεί 3,7 δισ. ευρώ με κόστος 0,50% για δέκα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider