Σε χαμηλά 165 ημερών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλά 165 ημερών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου από το υψηλό του 4,1% κινείται σήμερα στο 1%, μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 0,92% του περασμένου Φεβρουαρίου.  

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, ήτοι πριν τη διάχυση της κρίσης του κορονοϊού στην Ευρώπη, έχουν μειωθεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Να σημειωθεί πως στο κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1%. Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,203%. Η δε απόδοση του ελληνικού 15ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,17%.

Μετά την έκτακτη συμμετοχή τους στο «πρόγραμμα πανδημίας» (PEPP) της ΕΚΤ το ρίσκο των ελληνικών χρεογράφων υποχώρησε ραγδαία, με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου από το υψηλό του 4,1% να κινείται σήμερα στο 1%, μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 0,92% του περασμένου Φεβρουαρίου.

Οι δυνητικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ανέρχονται σε 27 δισ. ευρώ περίπου, κάτι που σημαίνει ότι η ευρωτράπεζα μπορεί να στηρίξει την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ για τους επόμενους 30 μήνες. Μάλιστα, με βάση την κλείδα κεφαλαίου (capital key), τα περιθώρια αγορών ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ είναι σχεδόν διπλάσια άλλων χωρών και αυτό αποτελεί μια πρόσθετη ασφάλεια για τους διεθνείς επενδυτές.

Η διατήρηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδος σε χαμηλά επίπεδα βελτιώνει και το προφίλ βιωσιμότητάς του ελληνικού χρέους.

Να σημειωθεί πως προ ημερών ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέβλεψε διατήρηση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ έως το 2030. Κατά το βασικό σενάριο του ΟΟΣΑ, οι ακαθάριστες ανάγκες αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους αναμένεται να κορυφωθούν το 2033 στο 11% -12% του ΑΕΠ.

Μόνο σε ένα αρνητικό σενάριο, που προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, μικρότερη μέσης διάρκεια λήξης του νέου χρέους και υψηλότερα μέσα επιτόκια, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα μπορούσαν να αυξηθούν πάνω από το όριο του 15% του ΑΕΠ πριν από το 2030. Σε αυτή την περίπτωση το Eurogroup θα έπρεπε να λάβει πρόσθετα μέτρα που θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider