Ανώμαλη προσγείωση για τις εγγυημένες αποδόσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανώμαλη προσγείωση για τις εγγυημένες αποδόσεις

H συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και οι σημαντικές απώλειες στις αγορές προκαλούν έντονες πιέσεις στις εγγυημένες αποδόσεις των ασφαλιστικών προγραμμάτων ιδιωτικής σύνταξης και αποταμίευσης. Για την μεγάλη πλειοψηφία των προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά το 3,35% που είναι και το ανώτατο τεχνικό επιτόκιο των εν λόγω προγραμμάτων μένει… στα χαρτιά.

Στελέχη της ασφαλιστική αγοράς χαρακτηρίζουν «εξωπραγματικό» το επιτόκιο του 3,35%. Τα περισσότερα νέα προγράμματα που προωθούνται στην αγορά προβλέπουν εγγυημένες επιδόσεις με επιτόκιο της τάξης του 2,5% με 2%, ενώ υπάρχουν εταιρείες που έχουν μειώσει το εγγυημένο επιτόκιο στο 1,75%. Η τάση αυτή της συμπίεσης των εγγυημένων επιτοκίων δεν αναμένεται να αντιστραφεί σύντομα, λόγω της αβεβαιότητας στην οικονομία που αναμένεται να παραμείνει για κάμποσα χρόνια ακόμη αλλά και των αυξημένων κεφαλαιακών υποχρεώσεων των ασφαλιστικών που φέρνει η Κοινοτική Οδηγία Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency ΙΙ). Εξάλλου, παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς με κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι οι αποδόσεις που υπόσχονται τα ασφαλιστικά προγράμματα στη χώρα μας κινούνται πάνω από τον μέσο όρο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, όπως της Γαλλίας ή της Γερμανίας.

Βασικό χαρακτηριστικό της νέας γενιάς ασφαλιστικών προγραμμάτων είναι η στροφή στα επενδυτικά προγράμματα χωρίς εγγυήσεις, γνωστά ως unit linked, τα οποία άλλωστε σημείωσαν και σημαντική αύξηση το προηγούμενο έτος. Η απόδοση των εν λόγω προγραμμάτων δεν είναι εγγυημένη και εξαρτάται από την εξέλιξη του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί τα χρήματα των ασφαλισμένων. Στα επενδυτικά προϊόντα, η εταιρεία αποδεσμεύεται πλήρως τόσο από την υποχρέωση καταβολής ισόβιας σύνταξης όσο και από την καταβολή εφάπαξ ποσού, και η μόνη υποχρέωση είναι να επιστρέψει στον πελάτη το ποσό που θα έχει συγκεντρωθεί στον λογαριασμό του όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να ρευστοποιήσει την επένδυσή του.

Τι ισχύει για τα υπάρχοντα συμβόλαια

Η μείωση των εγγυημένων επιτοκίων αφορά αποκλειστικά τα νέα προγράμματα των ασφαλιστικών, οι αποδόσεις των συμβολαίων που ήδη «τρέχουν» δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ΕΑΕΕ είχε καταθέσει πριν από τρία χρόνια αίτημα προς την Τράπεζα της Ελλάδος για μείωση του εγγυημένου επιτοκίου ακόμα και για τα υφιστάμενα ασφαλιστικά προγράμματα, το οποίο ωστόσο δεν έγινε δεκτό. Οι ασφαλιστικές ζητούσαν τη μείωση του επιτοκίου για το διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της ασφάλισης, δεδομένου ότι πολλά παλιά ασφαλιστήρια που είχαν συναφθεί πριν από το 2000 προβλέπουν εγγυημένες αποδόσεις ακόμη και 5%, καθώς το ανώτατο όριο του 3,35% θεσμοθετήθηκε με την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider